Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOČKA NA I

Bilić ovim igračima ne može vjerovati

Slaven Bilić
Goran Stanzl | VLM
19.10.2009.
u 07:50

Krupne oči bile su crvene poput vulkana, podočnjaci veći od Grand Canyona, a iz bijelog marllbora sukljao je dim koji je stvorio oblak bez upitnika.

Sjedeći naslonjen na malu zgradu pulskog aerodroma, te nedjelje 11. listopada u 8.20 sati Slaven Bilić šapnuo je jednom prijatelju:

"Odlazim!"

Upravo u tom trenutku nazvao me Robert Prosinečki, koji je proveo dva najdramatičnija i najtužnija dana hrvatske nogometne reprezentacije u njihovu mandatu u Rovinju, a koji zbog zdravstvenog stanja nije mogao na put u Kazahstan:

- Tko će biti novi izbornik?

Šok zbog engleske "prodavačice ljubičica" koja je "oduzela" putovnice za JAR te "pijanog orgijanja" u Funtani savršeno su se poklopili u zaključak da Slaven Bilić i njegovi vatreni dečki moraju imati hrabrosti i reći - nismo uspjeli, izvolite naš mandat!

No, te nedjelje, negdje na 11 tisuća metara u bespućima Europe i Azije na 6,5-satnom letu Pula - Astana počela je operacija "Spašavanje vojnika Slavena". Vlatko Marković, predsjednik HNS-a - koji je tog jutra iskreno priznao "izgubili smo milijune, trebat će nam kredit da preživimo 2009. godinu" - shvatio je da je "car gol". Budući da želi vladati svojom "partijom" poput Castra, Mao Ce Tunga, Ceausescua do posljednjeg daha, shvatio je da to može samo ako Slaven Bilić ostane. Jer, lista njegovih grijeha je tolika da bi joj trebala tako debela knjiga poput "Rata i mira".

Potez iz ilegale
Igrao je stari lukavac na kartu nikad do kraja izgubljene Bilićeve popularnosti te savezništvom sa Zdravkom Mamićem. Posljednje informacije otkrit će da je Dinamov šef, koji je u srpnju 2006. godine bio "Mastermind" operacije "Bilić izbornik Hrvatske", i ovaj put imao savjetničku ulogu. Iako se medijski izolirao, vrlo dobro znamo da je puno učinkovitiji kad nije na pozornici, nego kada djeluje iz tamnih komora ilegale.

Bilićeva pancirka izdržala je i prve dum-dum metke kritičara koji su tražili odgovornost zbog neuspjeha i narušenih odnosa. Još će ovoga tjedna biti turbulencija, jer IO HNS-a, navodno, nije baš tako plebiscitaran u podršci Biliću, a u reviziju bi mogao i njegov financijski dio ugovora. No, Marković još sve drži pod kontrolom. A izbornik vrlo dobro zna da na Otoku više nije "prvi pik" nakon što mu je Mister - kako tepaju Fabiju Capellu - u 180 minuta isprašio stražnjicu, da se ni u drugim zemljama baš ne otimaju za njegovim trenerskim umijećem. Zna i da sada gotovo godinu dana nema stresa koji donose natjecateljske utakmice, da se u miru može posvetiti slaganju nekih i novih kockica te se moliti za zdravlje Eduarda da Silve i Luke Modrića.

Što zapravo čeka Slavena Bilića u novom izborničkom mandatu? Ponajprije, psihički puno zahtjevnija "utakmica" - bit će pod dvostrukim povećalom, vagat će mu se svaki potez jer je dobio kredit koji ima visoku kamatu. Trebao bi dati šansu jednom Mateju Delaču, koji bi vrlo brzo trebao postati vratar broj jedan, jer ima klasu. I Casillas je vrlo mlad stao na vrata španjolske reprezentacije. U Dejanu Lovrenu, Milanu Badelju te ponekom mladom igraču morao bi zapravo tražiti izgubljeni autoritet. Tražiti tu glad, tu energiju i tu želju za kvalitetnim radom i pobjeđivanjem. U svakom slučaju morat će se pod hitno raščistiti slučaj "krivo je more" - jasno dati do znanja s kim ide dalje.

Imat će jedan strašno težak zadatak, za koji bih se usudio reći da ga Nane neće uspjeti riješiti. To je odnos s igračima. Rovinjska epizoda, u kojoj su kao nikad dosad igrači bili neprofesionalni, a za koju su i izbornik, ali i igrači oportuno optužili medije, samo je bio paravan iza kojeg su se izbornik i igrači zapravo ujedinili. No, za Bilića bi bilo pogubno da im vjeruje, jer oni se neće promijeniti i tu nikad neće biti sreće.

Ostala grižnja savjesti
Na kraju, grč na licu, tjeskoba u trenucima kad je tog petka 16. listopada obznanio da ostaje izbornik, ipak su otkrili da postoji grižnja savjesti. Jer, Jozić, a posebno Barić i Kranjčar, morali su reći zbogom i za neke manje grijehe. S tim će Slaven Bilić morati živjeti. No, netko je odlučio da Slaven Bilić ostane, da ima podršku. Zna da će ga ovaj put sačuvati samo rezultat i pobjede. Jednom je pokazao da zna...

Ključne riječi

Komentara 27

AT
Atna
08:45 19.10.2009.

Obzirom da sam kritizirao Flaka izbrisan je moj komentar. Možda bi ga trebao hvaliti? Eh to ne ide !!!

Avatar lastan
lastan
08:46 19.10.2009.

Flak i Dasović, budući da je Dinamo izgubio sada je krajnji čas da s teme Bilić preskočite na temu \"novi trener Dinama\".

JA
jasijen
08:41 19.10.2009.

Buduci da imamo nekoliko sposobnih trenera za Izbornicko mjesto HR.repke,sasvim normalno je da se sada ukljuci u novi programa rada a Bilic ostane zapamcen po svojim uspjesima,bilo bi puno zdravija atmosfera i pocela bi nova nada,novi elan a to svi znaju da je najbolje u svijetu sporta i bilo bi bolje za sve a najvise za HNS,ostao bi zdrava institucija a ne privatna firmica nekoliko prikana,,da i ovo,,,gdje su iskreni komentari o situaciji nase repke?samo se kritiziraju novinari,,pljuju dva novinara,zelim procitati dobrih ideja,primjera,rjesenja,iskrenih rijeci da bih mozda shvatio bolje situaciju u repki, ovako ostane ruzno a nista se bolje ne prinese,pozdrav svima!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije