Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinamov suparnik

Bili su rekorderi Lige prvaka, rušili madridski Real i Milan

15.08.2019.
u 07:08

Najuspješniji norveški klub u trećem je pretkolu s ukupnih 6:2 razbio Maribor pa je tako propala nada da navijači iz Zagreba na još jednu europsku utakmicu putuju u susjedstvo

Rosenborg je posljednja prepreka za Dinamov povratak u Ligu prvaka nakon dvije sezone izbivanja iz tog elitnog natjecanja.

Najuspješniji norveški klub u trećem je pretkolu s ukupnih 6:2 razbio Maribor pa je tako propala nada da navijači iz Zagreba na još jednu europsku utakmicu putuju u susjedstvo.

>> Pogledajte što je Dinamov trener Bjelica izjavio nakon trijumfa protiv Ferencvarosa

Za razliku od Slovenaca koji su proteklih godina doživjeli europski uspon, Norvežani su na glasu kao momčad koja nema više puno toga ozbiljnog za reći u europskim natjecanjima. Barem ne kao prije. No, to ne znači da će Dinamo lako svladati Rosenborg.

Velika je povijest kluba iz Trondheima, trećeg po veličini norveškoga grada (nakon Osla i Bergena). Rosenborg je prije dvije godine proslavio stoti rođendan, a s ponosom ga je mogao obilježiti kao uvjerljivo najuspješnija norveška momčad.

Forsiraju domaće trenere

Imaju najviše naslova prvaka u norveškom prvenstvu (Eliteserien), čak 26, a najbolji su i u Norveškom kupu s 12 osvojenih trofeja.

Takva dominacija ostvarena je unatoč snažnoj politici po kojoj klub ne dovodi puno stranaca, a nekoliko puta tijekom povijesti imali su na terenu isti sastav kao norveška reprezentacija. Od 30 trenera koji su vodili Rosenborg u posljednjih 50 godina, samo petorica nisu bila iz Norveške (dva Šveđanina, dva Engleza i jedan Nizozemac).

Međutim, najbolje stranice nogometne povijesti “norveškog Bilbaa” ispisane su u europskim natjecanjima. Ni jednom nisu podignuli europski trofej, no kvalificirali su se u glavnu fazu europskih natjecanja čak 37 puta.

1/13

Čak 11 puta igrali su u skupinama Lige prvaka, što je gotovo dvostruko više od šest Dinamovih nastupa u najjačem klupskom natjecanju.

Potkraj prošlog i početkom ovog stoljeća postigli su najveće uspjehe. Doista je fascinantan podatak da su, otkako postoji Liga prvaka pod današnjim nazivom, svojedobno bili rekorderi po broju uzastopnih ulazaka u to natjecanje.

Od 1995. do 2002. osam su puta uzastopno igrali u skupini Lige prvaka, što dotad nije pošlo za rukom nijednom klubu. Naravno, taj je rekord već nakon dvije sezone prestigao Manchester United, a trenutačni je rekorder madridski Real s 21 uzastopnim nastupom u LP-u.

U drugoj sezoni od tih povijesnih osam (1996./1997.) dogurali su najdalje, do četvrtfinala, u kojem ih je ukupno s 3:1 izbacio kasniji finalist Juventus.

U prvoj utakmici u Trondheimu na stadionu Lerkedal, koji prima 21.400 gledatelja, čak su uspjeli remizirati sa Starom damom, no to nije jedino iznenađenje koje je Rosenborg priuštio europskom velikanu. Iste sezone su u skupini s 2:1 svladali veliki Milan na San Siru, a sezonu kasnije su istim rezultatom kod kuće nadvisili madridski Real.

Podsjetimo, sve to postigli su većinom s domaćom momčadi i bez velike financijske podrške.

Theophile protiv bivšeg suigrača

Rosenborg je i danas jak, u norveškom prvenstvu osvojio je naslov u posljednje četiri sezone, no ove je sezone malo zastao. Nakon 17 kola (norveško prvenstvo počinje u ožujku) na petom je mjestu s osam bodova zaostatka za vodećim Moldeom, posljednjim norveškim predstavnikom s kojim je Dinamo igrao u Europi, i svladao ga.

Što se sastava tiče, osim “Lorda” Nicklasa Bendtnera, bivšeg igrača Arsenala koji je, prema pisanju tamošnjih medija, na izlaznim vratima Rosenborga, nema većih imena.

Najopasniji je iskusni 32-godišnji centarfor Alexander Soderlund koji je u dvije utakmice s Mariborom postigao tri pogotka. No Soderlunda jako dobro poznaje Dinamov stoper Kevin Theophile-Catherine koji je dvije godine dijelio svlačionicu s njim u St. Etienneu.

Za momčad kakva je danas Dinamo to nije težak test, no plavi se moraju pripremiti kao da je najteži jer prilika za ulazak u treću jakosnu skupinu u Ligi prvaka ne otvara se često!

>> Pogledajte što voze hrvatski reprezentativci

1/17
Ključne riječi

Komentara 2

DH
dalibor.hren
15:52 15.08.2019.

I NK ZAGREB je prije petnaestak godina bio prvak Hrvatske, a sad je dno dna!

Avatar nekakav
nekakav
11:23 16.08.2019.

kolko teksta o klubu koji je pred 20 godina imao neke euro rezultate. dinamo će ga proći. to što je maribor ispao ipak više govori o mariboru, kojeg su već prošle sezone u domaćoj ligi našamarali par puta slovenski klubovi. dinamo je ipak klasa-dvije iznad maribora. sve osim sigurnog prolaza dinama bude ipak jedno veće iznenađenje. ima tko ulaznicu kakvu..? :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije