Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BELGIJA NA EURU

BiH pobijedila u Bilinom Polju, ali Velšani slave! Turska upisala 3 boda i smanjila šanse Nizozemskoj

BiH - Wales
Foto: Reuters
1/7
10.10.2015.
u 23:15

S nova tri boda Bosna i Hercegovina je skočila na treće mjesto skupine i ostavila iza sebe Izrael i Cipar. Belgija i Wales su se plasirale na EP.

Bosna i Hercegovina je u Zenici pobijedila Wales 2:0 i stigla do važna tri boda koja su im potrebna za plasman na Europsko prvenstvo u Francuskoj. Iako su izgubili, Velšani su nakon utakmice slavili jer su se plasirali na Europsko prvenstvo.

Utakmica je krenula u slavljeničkom ton. Tijekom zagrijavanja je kapetan Edin Džeko uručio poklon najboljem atletičaru Bosne i Hercegovine - Amelu Tuki. Džeko mu je poklonio dres reprezentacije na kojemu je ispisan najbolji rezultat u utrkama na 800 metara ove sezone, a čiji je vlasnik upravo Tuka, piše Goal.

Početak same utakmice je izgledao obećavajuće. Bosna i Hercegovina je krenula s pritiskom i u prvih 15-ak minuta nametnula svoju igru. Najbolju je priliku imao Edin Višće u devetoj minuti igre. Obrana Walesa je zakazala po desnoj strani. Probio se Pjanić koji je uspio podmetnuti loptu Višći koji je utrčavao u kazneni prostor. Višća je prizemnim udarcem ciljao lijevi kut gola, ali je lopta otišla pokraj vratnice. To je ujedno i ostao najbolji pokušaj prvoga dijela u kojemu nije zabilježen niti jedan udarac u okvir gola Walesa.

I gosti su imali lijepu priliku nakon pokušaja Višće. Hadžić je skrivio prekršaj,a slobodni je udarac izveo Aaron Ramsey. Bio je to nezgodan udarac s neočekivanom putanom, ali lopta nije išla u okvir gola. Opasno je bilo na samom kraju prvoga dijela kada se po desnoj strani do gola probio Aaron Ramsey. Stvorila se velika gužva pred Begovićevim golom, ali je golman Chelseaja uz dosta muke uspio zaustaviti loptu prije nego je prešla gol crtu.

U nastavku je do prve ozbiljnije prilike stigao Wales, a zaprijetio je Gareth Bale. Napadač Real Madrida je pokazao koliko je opasan i da mu je potrebno samo malo prostora da uputi opasan udarac. Iza sebe je u 56. minuti ostavio Hadžića, pucao je snažno, ali pokraj lijeve vratnice.

Većih uzbuđenja nije bilo sve do 71. minute kada je Bilino polje erumpiralo. Milan Đurić je u 61. minuti u igri zamijenio Edina Višću na terenu, a samo deset minuta kasnije je postigao važan pogodak koji je Bosni i Hercegovini donio prednost. Obrana Walesa nije dobro čuvala Miralema Pjanića čiji je ubačaj preletio Williamsa i Ibiševića. Priliku nije propustio Đurić koji je pucao glavom i tako lobirao gostujućeg vratara. Bio je to prvijenac napadača Cesene za bh . reprezentaciju.

Gosti su do kraja imali još jednu odličnu priliku. Gareth Bale je s ruba kaznenog prostora prebacio loptu na desnu polovicu terena za Aarona Ramseya koji je pucao iz prve, ali preko Begovićevog gola.

Ako je postojalo ikakvih dvojbi oko pobjedniku, one su riješene u 90. minuti kada je konačnih 2:0 postavio Vedad Ibišević. Nakon udarca iz kuta s desne strane loptu je dodirnuo Vedad Ibišević, prebacio ju je na drugu vratnicu za Milana Đurića koji puca, ali loptu u mrežu posprema Ibišević koji je stajao na pravom mjestu.

Iako se Edin Džeko ozlijeđen priključio reprezentaciji, nije bilo potrebe da ga Mehmed Baždarević koristi. Kapetan BiH je utakmicu odgledao s klupe.

S nova tri boda Bosna i Hercegovina je skočila na treće mjesto skupine i ostavila iza sebe Izrael i Cipar. Belgija i Wales su se plasirale na EP.

Cipar iznenadio Izrael

Cipar je šokirao Jeruzalem i tako uoči zadnjeg kola ima šanse da pobjedom protiv Bosne i Hercegovine osigura plasman u doigravanje. Junaci Cipra bili su naturalizirani portugalski stoper Dossa Junior i desni bek Demetriou za 2:1 slavlje u Izraelu. 

Cipar ima dva boda manje od BIH i samo im pobjeda igra kako bi došli na treće mjesto. Izrael pak više ne odlučuje o svojoj sudbini. Izraelcima da bi bili treći treba pobjeda u gostima protiv Belgije te remi u dvoboju Cipra i BIH.

 Belgija je u Andori pobjedom potvrdila odlazak na Euro. Belgija je od početka zagospodarila terenom i na koncu zasluženo sa 4:1 izborila nastup na europskoj smotri. 

Nizozemska slavila protiv Kazahstana

Nizozemci su uoči posljednja dva kola kvalifikacija za Euro znali da za njih nema mnogo filozofije. Trebale su im dvije pobjede i kiks trećeplasirane Turske kako bi se plasirali na Europsko prvenstvo. Pola su svog posla obavili u subotu kada su s 2:1 slavili u gostima kod Kazahstana. No posao im je otežala Turska, koja je slavila kod Češke 2:0 te joj u posljednjem kolu treba samo bod da ode u dodatne kvalifikacije. Stoti nastup u dresu reprezentacije je upisao Robin van Persie koji je priliku za igru dobio u 87. minuti kada je zamijenio Huntelaara.

Turska do velike pobjede u Češkoj, treba joj bod protiv Islanda u posljednjem kolu

Turci su napravili velik posao svladavši u gostima Češku 2:0, a domaćim remijem protiv Islanda u zadnjoj utakmici ući će u dodatne kvalifikacije i ostaviti Nizozemsku bez Eura bez obzira pobijedi li Češku. Nakon prvog poluvremena za zaborav bez udarca u okvir gola s obje strane, Turska je u gostima povela preko Selcuka Imana, koji je sigurno realizirao 11-erac u 61. minuti. Česi su primili i drugi gol u 80. minuti, a strijelac je bio Calhanoglu, koji je zabio nakon asistencije Turana. Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao te su Turci došli do četvrte pobjede.

Islanđani su opušteno ušli u utakmicu s Latvijom jer su već ranije osigurali plasman na Europsko prvenstvo, pa su gosti u Reykjaviku odigrali 2:2 i uzeli bod. Islanđani su protiv Latvije stigli do ranog vodstva. Slobodni je udarac izveo Gylfi Sigurdsson, a loptu je u petoj minuti u mrežu iz neposredne blizine poslao kapetan Kolbeinn Sigthorsson. Island je dominirao prvim dijelom i to je potvrdio Sigurdsson u 27. minuti pogotkom za 2:0. Potpuno smo drugačiji film gledali u nastavku. Latvija je s dva pogotka poništila prednost Islanđana. U 49. je minuti Aleksandrs Cauna postigao pogodak iz neposredne blizine, a na 2:2 je u 68. minuti poravnao Valerijs Šabala sjajnim pogotkom iz voleja.

Kvalifikacije za Euro:

Azerbajdžan - Italija 1:3
Island  - Latvija 2:2
Kazahstan - Nizozemska 1:2
Norveška - Malta 2:0
Andora - Belgija 1:4
BiH - Wales 2:0
Češka - Turska 0:2
Hrvatska - Bugarska 3:0
Izrael - Cipar 1:2

>> Statistiku utakmice BiH - Wales pogledajte na Goal.com

>> Čačić: Ponosan sam, ovakva je pobjeda dostojna naše kvalitete

Komentara 7

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
02:10 11.10.2015.

Samo HR i BiH s ovih prostora .... SER I SLO kraj malih ekrana po običaju.

Avatar KiM
KiM
01:38 11.10.2015.

Bosanci pobjedjuju sledecu I idu dalje!

LP
Lebron Petrovic
08:33 11.10.2015.

Trebaju na Cipru pobijedit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije