Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što je donio SP

Bez elitnih bekova teško je vrhunski igrati košarku

17.09.2019.
u 21:52

Vidjelo se da su najbolje igrale momčadi čiji su igrači, što kroz klubove a što kroz reprezentacije, naučili igrati za trofeje i čije su se zvijezde bile spremne podrediti momčadi - kaže Mršić

Velikim trijumfom Španjolske, u Kini je završeno Svjetsko košarkaško prvenstvo pa smo se zapitali što je “kraljici igara” donio Mundobasket, koji su to trendovi i kako se u taj koncept uklapa Hrvatska, koje u Kini, nažalost, nije bilo, a po igračkom kadru ondje je svakako trebala biti.

No, to je tužna tema za neki drugi tekst, a odgovore na ta pitanja potražili smo kod hrvatskog izbornika Veljka Mršića i bivšeg hrvatskog izbornika Aleksandra Petrovića.

Mršića smo pitali koje su se to istine moderne košarke mogle uočiti na ovom SP-u.

Tri kreativca na parketu

– Vidjelo se da su najbolje igrale momčadi čiji su igrači, što kroz klubove a što kroz reprezentacije, naučili igrati za trofeje i čije su se zvijezde bile spremne podrediti momčadi. A rezultat su postigle momčadi čiji su se klasni igrači odgovorno ponašali pri svakom posjedovanju lopte. Inače, sve četiri najbolje momčadi imale su vrhunske igrače na osovini bek - centar. Pokazalo se, naravno, da što više imate braniča na parketu koji mogu stvoriti tzv. višak, to ste uspješniji. Za velike stvari važno je imati minimalno dva, a po mogućnosti tri kreativna igrača istodobno na parketu. Španjolska je imala bekove jake na lopti koji stvaraju “višak”.

- Argentinci su stalno na parketu imali dva razigravača, a Australija je sparivala Dellavedovu i Millsa, a imala je i krilo Inglesa koji je sposoban kreirati. Doduše, treba reći i da su oni najbolji imali i “petice” koji su dobri dodavači kao što su to Gasol, Scola, Bogut i Jokić i koji prijete i tricama. Valja istaknuti da je Španjolskoj donijelo uspjeh i to što je njezin izbornik Scariolo jako puno kombinirao obrane, a to je činila i Kanada koju je vodio njegov šef iz Toronto Raptorsa Nick Nurse.

Jedini Hrvat na SP-u, izbornik Brazila Aleksandar Petrović kretanja u igri između obruča vidi ovako:

– Želite li postići rezultat, morate imati dominantnu vanjsku liniju. Na SP-u dominirali su razigravači. I što ste imali više vanjskih igrača koji stvaraju “višak”, imali ste bolje izglede. Dakako morate imati i “četvorku” koja širi reket i kvalitetnog centra da se kazni prednost koju su kreirali vanjski igrači.

Trend je da svi žele napadati u sedmoj-osmoj sekundi napada, dok obrana nije postavljena, dok još u njoj ima rupa, a Argentina je do finala to fantastično radila, no onda joj se dogodila Španjolska, koja je imala momčad sposobnu da spriječi tranziciju. Osim toga, Španjolska je imala i najkvalitetnije napadačke kretnje, posebice kada bi Gasol bio na visokom postu pa bi došlo do uručenja, utrčavanja..., što je bilo teško pratiti.

Priznavši na taj način i to da nisku sjajnih centara (Milutinov, Jokić, Marjanović, Raduljica) nije uspio iskoristiti, sad već bivši srpski izbornik Aleksandar Đorđević kazao je:

– Kao što je u cijeni nekretnina najvažnija lokacija, tako u vrijednosti neke košarkaške momčadi, uza sve uvažavanje centara, ipak najviše sudjeluju bekovi.

Španjolci su, ističe Petrović, potvrdili još i onu da je nekad manje – više. Recimo, u izostanku Rodrigueza, Rubio je dodatno zablistao i osvojio naslov najboljeg igrača Svjetskog prvenstva.

– I Argentinci su do finala došli s osam igrača u ozbiljnoj rotaciji. Kada “vrtite” osam-devet igrača, onda su vam sve role kvalitetnije naznačene nego kada imate 12 jednakopravnih igrača. Recimo, jedan Rudy Fernandez dugo nije igrao tako dobro na nekom prvenstvu. Znao je čekati svoj napadački red da postigne nekoliko trojki, a defenzivno obavljao je fantastičan posao na linijama dodavanja.

Činjenica da su reprezentacije koje su najdalje dogurale imale vrhunske razigravače (Rubio, Campazzo, Dellavedova) pa tako i kreativne druge braniče (Llull, Vildoza, Laprovittola, Ntilikina, De Colo, Mills) dovodi nas do toga da se pitamo što je s Hrvatskom po tom pitanju. Sa svoje 34 godine, Roko Ukić još uvijek je naš najbolji razigravač (neki dan je u Francuskom kupu postigao 26 koševa, od čega sedam trica), ali mu vrijeme neumitno ide.

– Nije Ukić još za staro željezo, neki je dan u Francuskom kupu postigao 27 koševa šutirajući za tri koša 7-15. Načelno gledano, nedostatak eksplozivnosti u nogama može se nadomjestiti bržim protokom lopte, a mi imamo igrače koji mogu obranu izbaciti iz ravnoteže i stvarati “višak” za ostale. Moramo napraviti takav sustav igre kojim ćemo zamaskirati ono što nemamo, napadati više kretanjem, a ne statičnom igrom. Imamo igrače koji znaju postići koševe, no moramo napraviti da se lopta što brže kreće jer ćemo samo tako dolaziti do tzv. viška i čistih situacija za koš – naglašava izbornik Mršić.

Šarić mora poboljšati šut

Jedan od njegovih prethodnika, Aleksandar Petrović, ističe:

– Jako je bitno da Šarić podigne svoj šuterski rang jer bude li on patio sa šutom, bit ćemo prezatvoreni i imati velikih problema. A sve to veže se na problem za koji nitko ne vidi rješenje, a to je startna “jedinica” odnosno tko je taj koji će biti rame uz rame svim tim NBA igračima. Zato ću se ja vratiti na ono kako smo mi igrali olimpijske 2016. godine jer ako su Hezonja i Babić pravi, a tu su i Simon i Bogdanović, s trojicom od njih možemo nešto kreirati i bez klasičnog razigravača. Mi možda jesmo dobili Roka Rogića za kvalifikacije za Eurobasket, ali ostaje pitanje je li to dovoljno za predolimpijski turnir.

>> Pogledajte nastup seksi plesačica na košarkaškoj utakmici

Komentara 1

DD
Dorian Diggler
09:25 19.09.2019.

Ja finale nisam ni gledao (osim sutradan, na snimci) jer ipak je razlika u kvaliteti bila enormna, na strani Španjolaca naravno. A Argentinci su ulaskom u finale napravili pravi podvig!!! Da im je netko ponudio srebro prije SP-a vjerujem da bi to "potpisali" istog trena! A koliko su bekovi postali važni tj. važniji od ostalih vidjelo se naročito kod Srba gdje Bogdanoviću "izvana" nije nitko konkretno pomogao (Teodosić je nedostajao do očaja) ali i kod Francuza koji su imali vrhunske bekove ali su svi bili toliko izvan forme (naravno, osim DeColoa koji je u vrhunskoj formi od kada se rodio) da im nije previše pomogao niti Gobert u reketu! A baš od Goberta sam očekivao da će kao najbolji defanzivac NBA lige tim više iskoristiti to što kod FIBA-e nema ograničenja glede defanzivnog "boravka" u reketu i da će biti igrač prevage koji će Francuze odvesti do zlata, s obzirom na kvalitetu i širinu koju imaju u odnosu na sve ostale, pa i Španjolce kod kojih je ispalo da je Ricky Rubio daleko najjači španjolski igrač u fazi napada (???) i to u svim statističkim kategorijama osim u postotku šuta iz igre, što je bilo i za očekivati!!! (Hoću reći, bez obzira na to što su na kompletnom turniru SP-a Španjolci tek na 11. mjestu po napadačkom učinku na cijelom turniru sa 84,4 koša po utakmici, meni je ipak "malo" čudno da je Rubio bio glavna napadačka snaga Španjolaca.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije