Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladen Miletić

Benficin cilj nije proći Dinamo, već zaraditi 300 milijuna € u 2019.

Dinamo Benfica
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
08.03.2019.
u 20:15

Na dan utakmice s Dinamom u portugalskim sportskim novinama – a na populaciji od desetak milijuna većinom ne previše bogatih stanovnika uredno izlaze troje velike: A Bola, Record i O Jogo s ukupnom dnevnom tiražom od oko sto tisuća primjeraka

Nogomet je samo nogomet i nikad nije samo nogomet, pisao je Veselko Tenžera. Ni danas, kao ni onda, s tim što čak ni u ono vrijeme nije bio toliko politika koliko je danas biznis. Mislim, možeš i danas navlačiti na politiku, pričati o svjetonazorskom opredjeljenju kluba, ali ispast ćeš u europskim okvirima smiješan i staromodan otprilike kao da nosiš hlače trapezice.

Na dan utakmice s Dinamom u portugalskim sportskim novinama – a na populaciji od desetak milijuna većinom ne previše bogatih stanovnika uredno izlaze troje velike: A Bola, Record i O Jogo s ukupnom dnevnom tiražom od oko sto tisuća primjeraka – ispred najave maksimirskog dvoboja bila je objava Benficina vodstva da je glavni cilj u 2019. godini doseći rekordan utržak od 300 milijuna eura.

>> Pogledajte što je rekao Dani Olmo nakon pobjede protiv Benfice. Otkrio je i zanimljivosti o reprezentaciji

Dovoljno za ilustraciju o tome na kakvog se suparnika namjerio hrvatski prvak u osmini finala Europske lige. Za usporedbu, kad je aktualni izvršni direktor orlova Domingos Soares de Oliveira stigao na Luz, prihodi nisu bili veći od 50 milijuna eura.

Oliveira je prije koju godinu otkrio i da Benfica ima ukupno četrnaest milijuna navijača. Budući da cijeli Portugal ima deset milijuna stanovnika, a uz Benficu još barem dva nogometna velikana, jasno je da navijačka baza seže daleko izvan granica zemlje, a samim time i mogućnost zarade.

Dinamo je u tom pogledu ograničen daleko više faktorima koji nemaju veze s nogometom nego samim brojem stanovnika i vlastitih navijača. Iako mu se mora priznati da je jedan od rijetkih sportskih kolektiva u našoj zemlji, zapravo se mogu nabrojiti na prste jedne ruke, koji ne ovisi o gradskoj ili državnoj potpori i uspješno je u dosta teškim uvjetima prebačen na tržišno poslovanje jer danas je to u nogometu moguće s obzirom na to da i prosječni nogometaš može privući veći novac.

Novi stadion bez neke tragedije većih razmjera očito neće dobiti, a sezone poput ove pokazuju da ipak postoji potreba za većom modernom arenom u glavnom gradu države svjetskih doprvaka. No, prvo oni potrebitiji.

Oni koji se odluče na put u Lisabon moći će posjetiti Benficin muzej koji je u prvih pet godina posjetilo 400 tisuća turista, a 2014. Portugalska udruga muzeologa proglasila ga je najboljim u državi. To je kod nas nemoguće jer ni Dinamo ni reprezentacija nemaju svoj muzej, a i kad bi postojao, nitko iz kulture ne bi mu dao nagradu.

Ključne riječi

Komentara 1

ZL
zlatko01
21:06 08.03.2019.

tu im pomazu i domaci croyu spijuni iz fife da ga fufaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije