Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPORTAŽA Kapetan engleske nogometne reprezentacije nikada neće zaboraviti Stuttgart

Beckham napokon heroj nacije!

sp_beckham_tx.jpg
import
26.06.2006.
u 18:33

Na Schlossplatzu su te subote engleski huligani orgijali, žene i prijateljice članova "Three Lions" opijale su se u Baden-Badenu, a bivši engleski reprezentativac Terry Bucher poslao je Svenu Göranu Erikssonu samo jednu poruku: "Skini Beckhamu traku s ruke, stavi je Gerrardu i naša će reprezentacija tada imati pobjednički mentalitet".

No, Šveđanin, koji svira posljednje taktove na klupi Engleza, nije poslušao Butchera, povukao se u jedan kut i razgovarao s Beckhamom.
- Uvijek ima igrača o kojima se može razgovarati, da li ih staviti u igru ili ne, no David u mojoj glavi nikad nije bio jedan od tih - izustio je Eriksson.

Bio je to udar na kapetana koji osam godina vodi svjetsku nogometnu velesilu, koji je u bijeloj majici s crvenim križem uglavnom nudio velike, neoprostive gafove. U Francuskoj je 1998. godine skrivio crveni karton u osmini finala SP-a protiv mrske Argentine, tolerantni su mu pripisivali mladost, oni otrovniji napisali su: "Srami se i nestani!". 

U Portugalu je još jednom izveo "play of the day", pucao je kazneni udarac u četvrtfinalu EP-a, u susretu protiv domaćina. Naime, poskliznuo se, a lopta je završila visoko pod krovom velebnog stadiona Luz. 

"Beckhame, a da se prebaciš u ragbi. Naime, trebamo dobrog pucača...", pisali su engleski tabloidi.
U zagrebačkim kafićima često sam slušao rasprave o Davidu Beckhamu, a jedan dobar prijatelj me često gnjavi:
- Nema pojma, nikad nikoga nije predriblao, ima samo tu dugu loptu. Prema kapetanu jedne velike reprezentacije, ali malo manje momčadi, i Robert Prosinečki ima rezervi:
- Njegov nogomet možda nije otmjen, ali nitko na svijetu nema bolju dugu loptu, malo igrača tako majstorski izvodi slobodne udarce. A David je jedan od njih i zato spada u svjetski vrh.
Te nedjelje mlađi sinčić Romeo bio je nestašan, mama Victoria nervozna, a Brooklyn nezainteresiran na tribinama stadiona Gotllieb-Daimler u Stuttgartu.

- Brooklyne, gledaj, tata igra... - pričala je mama sinčiću skrivena iza ogromnih sunčanih naočala.
No, sedmogodišnji Beckham je samo zjakao naokolo, valjda je i dijete vidjelo da Engleska igra neprobavljivo, da umjesto da negdje uživa u crtićima i nogometu na livadi, po pasjoj vrućini mora mirno sjediti. I dosađivati se.
Sve je tako i bilo do 60. minute, a onda je Beks izveo taj jedan slobodnjak iz svog repertoara i te paklene nedjelje tamo negdje u Stuttgartu pjevalo je "Beckham save the Queen".
Nakon petnaest mjeseci postigao je pogodak za reprezentaciju, na jedan dan je napokon postao heroj.

- Bilo mi je jako teško, osjetio sam mučninu, no morao sam izdržati. Kritike su u posljednje vrijeme strašno jake, no bez obzira na to što ne igramo najbolje, mi vjerujemo - poručio je David Beckham nakon teške utakmice u kojoj je sredinom nastavka i povraćao.
Spasio je jednu momčad koja izgleda očajno, koja je tjelesno potpuno ižmikana, koja je ostala bez drugog pravog napadača (Rooney polako ulazi u formu nakon ozljede), koja jednostavno ne igra dovoljno dobro da bi ušla u polufinale.

- Portugal nam je nešto dužan, no to je stuba na kojoj se ne želimo zaustaviti - poručio je kapetan.
Pitate li navijače, priznaju samo naslov. S obzirom na to kako engleski reprezentativci igraju, ne bismo stavili na njih niti funtu. No, nogomet je vražja igra...

A onda će doći ljeto, paparazzi će u svakom kutku  zemaljske kugle iznajmljivati stanove, penjati se na skrovita mjesta, na drveće... ne bi li negdje u objektivu pronašli Davida i Victoriju. Novinari će čučati u sumnjivim diskoklubovima, podmićivati konobare i starlete da otkriju je li David možda sreo nekakvu Rebeccu. Život kapetana...


Utakmica za povraćanje

"Kapetan hrabrost", "Beckham okončao agoniju", "Ubacujemo i izbacujemo!", "Nije bilo lijepo, ali...", samo su neki naslovi u engleskom tisku, koji je, unatoč pobjedi, izrazito nezadovoljan igrom engleske reprezentacije u osmini finala SP-a. "Idemo dalje, no uvjerljivo najlošije igramo još od EP-a 1988. godine", ističe novinar "Daily Mirrora" i dodaje: "Bila je to doista utakmica za povraćanje", sugerira na vrlo lošu igru, no i na Beckhamovo povraćanje nakon postizanja pobjedničkog pogotka. "Spasilo nas je podmetnuto koljeno Ashleya Colea koji se u 11. minuti ispriječio Carlosu Tenoriju u stopostotnoj prilici za pogodak. Da smo ga primili, ne bismo se oporavili", podsjeća novinar "Suna". "Beckhamov gol ne može sakriti činjenicu da smo bili očajni. Svakom pravom navijaču bilo je zlo od straha", piše "Daily Express". Cijeli je tisak jedinstven u jednom: "Bolje da smo za četvrtfinalnog suparnika dobili Nizozemce. Portuglaci su nam izrazito neugodni, a vodi ih veliki Phil (izbornik Felipe Scolari), koji je za Erikssona crna mačka. Engleski ga izbornik, naime, još nije pobijedio...".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije