Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virtuoz s loptom

Baka je bio veliki igrač i veliki belaj! Zbog njega se kupovala ulaznica

Blaž Slišković
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
24.12.2013.
u 09:00

– Današnjim klincima idoli su Messi i Cristiano Ronaldo, a meni su bili idoli igrači poput Enza Francescolija, Jean Pierrea Papina i Blaža Sliškovića – nedavno je rekao Zinedine Zidane.

Kakav je to bio igrač, odnosno nogometaš. Igrač i nogometaš, to je ona razlika unutar umijeća loptanja. A Blaž Slišković bio je nogometaš, virtouz, umjetnik...

Volio sam noć

– Današnjim klincima idoli su Messi i Cristiano Ronaldo, a meni su bili idoli igrači poput Enza Francescolija, Jean Pierrea Papina i Blaža Sliškovića – nedavno je rekao Zinedine Zidane, jedan od najvećih nogometaša u povijesti te čarobne igre.

U izboru za najboljeg nogometaša Blaž Slišković nije dvojio, svoj glas dao je Mariju Mandžukiću.

– S Bayernom je osvojio pet trofeja. Već i to što je izborio mjesto prvog napadača u najboljoj svjetskoj momčadi dovoljno govori. Bayernov napad mogu predvoditi samo najbolji, a Mandžukiću je to uspjelo. Šteta što ga neće biti u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva, zadao bi on puno posla i Brazilu – zaključio je Slišković.

Zidaneova izjava dovoljno govori o čarobnom velikanu Sliškoviću, nogometnom brilijantu koji se brusio po mostarskim mahalama. Veliki igrač, veliki belaj, tako su govorili za njega.

Nedavno smo se prisjetili četvrtfinala Kupa Uefe u kojem je Hajduk u sezoni 1985./1986. ispao porazom od belgijskog Waregema. Prije toga izbacio je Napoli, Metz i Dnipro.

– Eh, da si barem tu noć prespavao u hotelu, Hajduk bi bio u polufinalu – kazao je Sliškoviću kolega Slaven Alfirević, jedan od najvećih živućih Hajdukovih kroničara.

Baka se samo nasmijao. Jednom je o svojoj karijeri vrlo jasno govorio.

– Volio sam noć, to ne krijem. Neke stvari bih promijenio, ali bio sam mlad i lud. Sve to sam prekasno shvatio, ali barem su mi ostali užici – kazao je Slišković.

U Hajduk je došao iz Veleža, u svim izborima Slišković je imao mjesto u momčadi svih vremena.

To dovoljno govori o tragu u Splitu.

Kao trener nije dugo bio u Hajduku, ali ta njegova godina pamti se kao posljednja kada su bijeli postali prvaci. Istina, posljednjih osam kola zamijenio ga je Igor Štimac, ali Slišković tu titulu drži kao svoju. Smijenjen je dok je bio na prvome mjestu.

– Gospodin rezultat je onaj koji vas čini kraljevićem ili prosjakom – tijekom igranja u Hajduku izrekao je veliku rečenicu.

Danas je Slišković u svom Mostaru, čeka trenerski angažman. Taj velikan s dušom i srcem ima nogomet u malom prstu.

Raduje se Svjetskom prvenstvu u Brazilu. I on je kao izbornik Bosne i Hercegovine bio na pragu odlaska na veliko natjecanje, ali zapeo je na posljednjem koraku.

To je uspjelo Safetu Sušiću.

BiH će ući u drugi krug

– Argentina je veliki favorit, ali siguran sam da će Bosna i Hercegovina uspjeti ući u drugi krug preko Nigerije i Irana – kaže Slišković.

Smatra da je Hrvatska dobila puno težu skupinu, ali izabranicima Nike Kovača također daje velike šanse.

– To je jedna od težih skupina na Svjetskom prvenstvu, ali uvjeren sam da Hrvatska može otići dalje. Bit će to težak zadatak, no Hrvatska je dovoljno kvalitetna za to – rekao je Slišković.

Bakin izbor

Nogometaš godine

Mario Mandžukić (Bayern) 10 bodova

Luka Modrić (Real) 9

Darijo Srna (Šahtar) 8

Ivan Rakitić (Sevilla) 7

Stipe Pletikosa (Rostov) 6

Vedran Ćorluka (Lokomotiv) 5

Ivica Olić (Wolfsburg) 4

Mateo Kovačić (Inter) 3

Leon Benko (Rijeka) 2

Josip Šimunić (Dinamo) 1

Nada godine

Ante Rebić (Fiorentina) 5

Alen Halilović (Dinamo) 4

Mario Pašalić (Hajduk) 3

Tin Jedvaj (Roma) 2

Marcelo Brozović (Dinamo) 1

Komentara 3

IK
Ilija Kobac
09:37 24.12.2013.

"Baka" legendo!!!!

LE
LeonardS
11:45 24.12.2013.

Baka,veliki igrać veliki čovjek!!!

TA
taknekak
15:51 24.12.2013.

Kup UEFA 1985. uzvratna utakmica osime finala Hajduk - AS Torino 3:1. Baka tuče slobodnjaka sa 25 metara i gol. na žalost Baka, zbog skolonosti lagodnom životu, nije uspio postići da bude velika super, zvijezda, nije nikad do kraja iskoristioistio svoj talenat. sličan slučaj kao Baka bio je i njemački reprezentativac devedesetih godina i tada igrač Bayerna, Mario Basler. Jedan od najvećih talenata i najgenijalnijih njemačkih igrača, odigrao je samo davdesetak utakmica za njemačku repku. Basler je imao ono balkanski i južnjački mentalitet. Bio je strava za svvakog trenera. volio je popiti pivo, nije se mogao odreći pušenja i bio je totalno lijen. trčanje mu nije bila jača strana. ali je znao tući genijalne sobodnjake i pasove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije