Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnji vezni igrač

Badelj će biti onaj koji će odrađivati ‘prljav’ posao za Luku

27.05.2016., Gradski stadion, Koprivnica - Prijateljska nogometna utakmica u skopu priprema za Euro 2016, Hrvatska - Moldavija. Milan Badelj. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
11.06.2016.
u 21:50

Jedna od ključnih pozicija u današnjem nogometu svakako je zadnji vezni igrač

Svaka momčad koja želi napraviti vrhunski rezultat mora biti dobro izbalansirana. Dobar vratar i deset “umjetnika”, nogometnih virtuoza, ne jamče da će i konačni rezultat biti u skladu s njihovom nadarenošću. Štoviše, kudikamo su veće šanse da će takve selekcije, sastavljene isključivo od vrhunskih tehničkih znalaca, od imena koja na papiru gromko zvuče, završiti negdje u ropotarnici velikih natjecanja. Uostalom, kad na treningu igra obrana protiv napada, u 90 posto slučajeva pobjeđuje – obrana.

Jedna od ključnih pozicija u današnjem nogometu svakako je zadnji vezni igrač. Čovjek zadužen za prljave poslove, koji travnjak napušta “krvavih koljena” i koji defenzivom omogućava kreativcima slobodu u igri. A samo djelomični pogled na popis hrvatskih reprezentativaca na Euru u Francuskoj govori da mi takvoga igrača jednostavno nemamo.

Prije dvije godine, na SP-u u Brazilu, Niko Kovač je imao Ognjena Vukojevića, ali ga nije koristio. I bila je to jedna od njegovih najvećih taktičkih pogrešaka, koja je rezultirala krahom i ranim odlaskom kući. A Ante Čačić uopće nema klasičnog zadnjeg veznog, očekuje da će Milan Badelj odraditi taj posao, oslobodivši prostor Luki Modriću, Ivanu Rakitiću, pa i Marcelu Brozoviću.

Međutim, Badelj nije tipični duel-igrač, kudikamo je bolji u organizaciji i kreaciji igre nego u destrukciji. A ni trkački mu fond nije na onoj razini na kojoj bi trebao biti za taj “rudarski” posao. No, Čačić boljeg od njega za to mjesto – nema, Badelju je igračka inteligencija najjači adut.

Mnogi će postaviti upit “a što to Luka Modrić igra u Realu”? Istina je da igra povučenije, ali nije to ni blizu pozicije klasičnog zadnjeg veznog, Luka je igrač koji pokreće akcije svoje momčadi, on je onaj prvi do zadnjeg veznog, koji preuzima loptu i odgovornost na sebe u igri prema naprijed. Ali, nije prvi u destrukciji niti mu je to jača strana.

Uostalom, kad su to u Realu počeli utakmicu Modrić, Isco i Kroos? Sva su trojica slični igrači, ali nijedan nije – zadnji vezni! To je Brazilac Casemiro, koji je svojim požrtvovnim načinom igre oslobodio Luku najprljavijih poslova i omogućio mu slobodu u igri prema naprijed. Casemiro je taj osigurač, u svakom trenutku takav igrač mora prvi ući u duel na sredini travnjaka i biti spreman na pravljenje prekršaja.

Može li, dakle, Badelj odraditi taj “prljaviposao? Vidjet ćemo, međutim čini nam se da je ta pozicija zadnjeg veznog najveći Čačićev problem, kudikamo veći od lijevog defenzivnog boka. Posebno u utakmicama s jačim ili ravnopravnim suparnicima.

>> Evo što je samouvjereni Čačić poručio Turcima!

>> Pariz u 'kockicama'! Pogledajte kakvu su atmosferu stvorili hrvatski navijači

>> Kaos u Marseillu: Ruski huligani pretukli Engleza koji se bori za život

Komentara 5

DH
dh41400
23:09 11.06.2016.

"Uostalom, kad su to u Realu počeli utakmicu Modrić, Isco i Kroos?" Polufinale Lige prvaka protiv Manchester Citya u Madridu 04.05.2016. :D

KT
komen_tar
23:51 11.06.2016.

Gotovo identican clanak je danas negdje bio, je li se ovo malo prepisuje??

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
11:39 12.06.2016.

Nemreš vjerovati kako mi pravi domoljubni hrvati sa svojim ponašanjem, poštenjem, djelom i jelom uspjevamo udružiti inače posvađanu nekadašnju Jugu braču iz Slovenije, Makedonije, Srbije, Bosne, CG i Kosova da ujedinjeni navijaju za ovu ne baš popularnu ekipu iz Turske....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije