Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOZEMNI MEDIJI Osvajanje Davisova kupa svuda je bila udarna vijest iz međunarodnog sporta

Baby Goran nadmašio svog idola

ost-anac-txt.jpg
import
Autori: Ante Buškulić, Ivan Halar
05.12.2005.
u 16:35

Svuda u svijetu uspjeh hrvatske teniske reprezentacije bio je prva vijest iz međunarodnog sporta. A fotografije zagrljenih Ančića, Ljubičića, Pilića, Ivaniševića i Karlovića obišle su svijet. "Čini se da je Baby Goran narastao. Mario Ančić igrao je u sjeni Ivana Ljubičića, no postao je neočekivani heroj finala Davisova kupa i tako nadmašio svog idola Gorana Ivaniševića", piše Associated Press.

AP je podsjetio i na to da je Ančić dobio nadimak Baby Goran 2002. godine nakon što je na početku Wimbledona izbacio Federera, a nadimak Super Mario kada je izborio polufinale pobijedivši Henmana, i to zbog tjelesne sličnosti s Goranom i snažnog servisa.

Reuters je podsjetio na to da je od 1900. godine, od kada se održava Davisov kup, Hrvatska postala 12. država kojoj je pošlo za rukom da ga osvoji. Times piše da zvijezda finala Ivan Ljubičić nije donio pobjedu, već je to učinio Ančić izabravši odličan trenutak za pobjedu u "singlu".

"Na vrhu smo piramide i nisam siguran da ljudi shvaćaju koliko smo veliku stvar načinili", prenosi Reuters Ančićevu izjavu. Svi ističu zasluge Nikole Pilića, prvoga izbornika koji je osvojio Davisov kup s dvije reprezentacije. "Znao sam da možemo, odlična smo momčad koja može igrati na svim podlogama", prenose se Ivaniševićeve riječi. "To je najveći uspjeh Hrvatske nakon stjecanja samostalnosti, čime se do sada smatralo treće mjesto nogometaša na SP-u 1998. A Ivaniševićev Wimbledon i Janičine četiri medalje sa ZOI 2002. najveći su pojedinačni dosezi", piše AP.

Naravno, nije zaobiđen ni Split, grad iz kojega su Ančić, njegov mentor Ivanišević i izbornik Pilić, kao i žal zbog Ljubičićeve propuštene prilike da izjednači McEnroeov rekord od 12 uzastopnih pobjeda. Talijanska "Gazzetta dello Sport" piše da je Hrvatska naslijedila Španjolsku, kao mala zemlja s 4,5 milijuna stanovnika, a "LEquipe" se nadovezao:

"To je uvjerljivo najmanja zemlja koja je osvojila Davisov kup, u prvom finalu bez nositelja, između dvije reprezentacije kojima je do tada najveći doseg bio četvrtfinale."

I dok su neki mediji u susjednoj SiCG čak ignorirali uspjeh hrvatskih tenisača, neki su mu dali velik prostor. Poput televizije B92 čiji je forum na njihovoj web stranici postao mjesto za brojne čestitare: "Bravo, Hrvatska!... Najsportskija nacija na svijetu... Pa lijepo, čestitke Hrvatima... Nema što, pobjeda čista kao suza. Ali kad Srbija uđe u zonu, ima da vas dobijemo! Iskreno, svaka čast, komšije!", samo su neki od komentara tamošnjih ljubitelja sporta.

Dakako, bilo je i ljubomornih komentara, koji su graničili s duhovitošću: "Možete li ipak prvo objaviti da je Zvezda jesenski prvak? Jaka stvar! Osvojili petorazredno natjecanje i sad će se hvaliti da je to velik uspjeh hrvatskog sporta... Koga to još zanima, tenis je manji od vaterpola i košarke. Kakva je to repka u kojoj igraju dva čovjeka?"


Hrvatska prva

Osvajanjem Davisova kupa, Hrvatska se popela na prvo mjesto ITF-ove liste nacionalnih reprezentacija. Lanjskog pobjednika, Španjolsku, gurnula je na drugo mjesto, a treća je Slovačka. Prošlu je godinu Hrvatska završila na 11. mjestu.


12 pobjednica

Od prvog natjecanja za Davisov pehar, 1900. godine, samo je 12 zemalja osvajalo pobjednički trofej: SAD (31), Australija (28), V. Britanija (9), Francuska (9), Švedska (7), Njemačka (3), Španjolska (2), JAR, Italija, bivši ČSSR, Rusija i - Hrvatska.


500.000 dolara igračima

Osvajačima Davisova kupa pripada milijun američkih dolara. U HTS-u je već dogovoreno da pola tog novca ide Savezu (za saniranje dugova) a pola reprezentaciji - igračima i stručnom stožeru. Od igrača najviše će dobiti Ljubičić, pa Ančić, Karlović...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije