Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandalozno

Autokrat Alijev Guardianu je zabranio izvještavanje s Igara

Ilham Alijev
12.06.2015.
u 17:45

Nesreća: 
Tri austrijske plivačice u Selu udario autobus pa su se odmah vratile kući.

Na olimpijskom stadionu u Bakuu večeras će biti otvorene prve Europske igre. Većina od tih 68.000 promatrača vjerojatno će i pljeskati Azerbajdžanu i njegovu velikom vođi Ilhamu Alijevu, no veći dio Europe će mu zviždati. Kritike će zavrijediti i Europski olimpijski odbori koji su takve Igre dodijelile autokratskom režimu plinom i naftom bogate zemlje na Kaspijskom jezeru u kojoj je prava na slobodu govora (i pisanja) manja nego na Kubi i u Kini.

Dolaze diktatori

Zbog toga i ne čudi što će od poznatijih državnika na otvaranje doći samo bjeloruski diktator Lukašenko i "posljednji ruski car" Putin. Jer, samo za takve normalno je hapsiti novinare, zabraniti ulazak u zemlju novinama čije im se pisanje ne sviđa (Guardian), ali i brojnim aktivistima raznih svjetskih udruga za ljudska prava (primjerice Amnesty Internationalu).

Europske igre su multisportska priredba o kojoj se vrlo malo zna, najvećim dijelom i zato što se na Starom Kontinentu prvi put i održavaju. Igre kakve ugošćuje Baku, u Aziji i Sjevernoj i Južnoj Americi (Pan American Games) postoje od 1951. godine, a u Africi već 50 godina, pa je logično i da je stara dama Europa pokrenula takvo što. A jedan od začetnika te ideje bio je upravo predsjednik HOO-a Mateša.

Oko 6000 sportaša iz 50 europskih zemalja nastupit će u 30 sportskih grana među kojima su  24 olimpijske i njih šest koji to nisu poput karatea, košarke 3x3, nogometa na plaži, samba... A upravo je sambo i najveća nepoznanica jer je riječ o kombinaciji džuda i hrvanja, koji potječe iz bivšeg SSSR-a i koji je razvijen 20-tih godina prošlog stoljeća za potrebe Crvene armije i borbu bez oružja.

U čak 12 sportova skupljat će se olimpijski bodovi, recimo u te-kvon-dou i hrvanju će se dobivati bodovi za svjetske rang-liste, dok će se u triatlonu, streljaštvu i stolnom tenisu moći  nastup u Riju i izravno izboriti. Upravo u tim sportovima bit će i najjača konkurencija, baš kao i džudu, kojem će Europske igre zamijeniti Europsko prvenstvo koje se trebalo održati u Glasgowu, ali je zbog problema sa sponzorima otkazano. 

Borci najbrojniji izglednici

Hrvatsku će predstavljati 107 sportaša u 18 sportova, a nastupit će naši i u oba ekipna sporta, odbojci i vaterpolu, pri čemu će se vaterpolski turnir igrati u kategoriji U-17 (zbog neuskladivosti kalendara).

Na svečanom otvaranju hrvatski će barjak nositi streljačica Snježana Pejčić, svjetska rekorderka u trostavu malokalibarskom puškom, jedna od streljačkih kandidatkinja za medalju, baš kao što su to i trapisti braća Glasnović.

S obzirom na to da atletičara nemamo, a i atletika i plivanje bit će natjecanje niske kvalitete, udarni hrvatski kandidati dolaze iz "ratničkih" sportova, a uz streljaštvo, to su još i karate, te-kvon-do, hrvanje, džudo, ali i iz gimnastika (Marijo Možnik, preča). Iz borilačkih sportova za odličja se kandidiraju karatašice Martinović, Kovačević, Lenard, Berulec, Kiuk, karataš Domdjoni, tekvondašice Radoš, Sumić i sestre Zaninović, tekvondaš Golec, hrvači Starčević i braća Žugaj, džudašica Barbara Matić. 

>> Marijo Možnik: Baku nije štedio, Igre će biti spektakularne

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije