Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trener u Stuttgartu

Aračić: Rijeka mora izdržati prvi nalet, inače će primiti 4 komada

'M2 n'
'Jan Simecek'
29.08.2013.
u 09:25

- Momčad Matjaža Keka svoju šansu mora čekati u protunapadu jer bi napadačka taktika bila ravna samoubojstvu. Važan je čvrst blok – ističe Aračić

- Rijeka je u prvoj utakmici zgrabila svoju priliku i iskoristila činjenicu da se Stuttgart trenutno nalazi u velikoj krizi igre i rezultata – kaže trener juniora Stuttgarta Ilija Aračić (43).

Ako je suditi po njegovim riječima, Riječani nisu bez izgleda u uzvratnom susretu četvrtog pretkola Europske lige. Brođanin s dvadesetak godina igračkog i trenerskog staža u Bundesligi, u Stuttgartovoj je nogometnoj školi počeo raditi prošle godine, a iza sebe ima i jednu godinu uspješnog natupanja u prvoligašu s Kantride u sezoni 1993/94, tako da vrlo dobro poznaje prilike u oba kluba.

- U nekim normalnim okolnostima Rijeka ne bi imala velikih izgleda za prolaz. Kvaliteta je nesumnjivo na strani Nijemaca i izgledi su realno 80:20 za Stuttgart. Ako Stuttgart otvori rupu, moglo bi biti i tri-četiri komada u mreži Vargića, ali ako stvari ne krenu kako treba i ako gol ne padne odmah na početku, svašta je moguće – kaže Aračić.

Prema njegovim riječima, Rijeka bi svoju priliku trebala tražiti u protunapadu. Napadačka bi taktika za njih bila ravna samoubojstvu, jer najveća kvaliteta popularnih "Švaba" upravo je u tome što su izuzetno jaki u kontri, gdje imaju brze bočne igrače Harnika i Traorea. Na taj su način lani većinom dobivali utakmice u gostima. Treneru Keku preporučio je da pokuša sačuvati kompaktrnost momčadi i napraviti čvrsti blok pred svojim vratima, a onda, kao i na Kantridi, pokušati nešto "iščeprkati" u protunapadu.

- Nije me iznenadila Labbadijina smjena. S Brunom sam odlično surađivao, znamo se još iz igračkih dana jer smo nekada zajedno igrali u Arminiji iz Bielefelda. Dobar je trener i njeguje napadački nogomet. Nažalost, i on, kao i svi drugi treneri, ovisi o rezultatu - nastavlja Aračić.

On dodaje kako treći uzastopni poraz Sttugarta u domaćem prvenstvu Riječanima ide na ruku, jer bi se, u suprotnom, Nijemci napunili samopouzdanjem. Kada ga pitaju za koga će navijati, Aračić kaže kako mu se nije lako odlučiti, jer su mu oba kluba u srcu. Prve nogometne korake učinio je u pionirima Ukrine iz Novog Sela kod Bosanskog Broda. Po izbijanju rata odlazi u Belgiju, odakle se nakon nekoliko godina vratio u Rijeku, a onda se zaputio u Njemačku. Igrao je u Chemnizeru, TSB Borussiji iz Berlina, Herthi, Arminiji i Augsburgu, gdje je završio višu trenersku školu i počeo raditi s mlađim uzrastima tog kluba.

- Velika mi je čast raditi u Stuttgartu. Naša škola je među tri najjače u Njemačkoj, a moji su juniori prošle sezone bili drugi, odmah iza Bayerna. Izbacujemo jako puno igrača za seniore, a naša druga momčad jedina uz Borussiju iz Dortmunda igra u Trećoj njemačkoj ligi. Svi ostali su u nižem rangu – govori Aračić i s ponosom ističe kako njegov najbolji igrač Timo Werner već igra za prvu momčad Stuttgarta, iako mu je tek 17 godina.

Komentirajući početak prvenstva u Bundesligi, Aračić je istaknuo kako će se i ove godine borba za naslov voditi između Bayerna i Borussije. I jedni i drugi imaju strašne momčadi, a i u Bayernu se vidi kako se igrači sve više navikavaju na Guardiolu i kako se svi kotačići polako naštimavaju. Sve priče o možebitnom odlasku Marija Mandžukića naziva špekulacijama.

- Mandžo u Bayernu ima izuzetno visok rejting, što mi je potvrdio i pomoćni trener munchenske momčadi koji je nekada i mene trenirao. Bavarci ga se ne misle tek tako odreći – ističe Aračić.

Brođanin koji već desetak godina trenira mlađe uzraste kaže kako je još prerano govoriti o njegovu eventualnom preuzimanju prve momčadi Stutgarta, ali i dodaje kako se u nogometu stvari jako brzo promijene. Emotivno i rodbinski vezan je za Rijeku, gdje mu žive roditelji, i Slavonski Brod, gdje mu je sva rodbina. Svake godine dolazi u Hrvatsku, ali o povratku u naš nogomet ne razmišlja, jer u Njemačkoj je stekao veliku reputaciju i veoma je cijenjen.

>>Stuttgartov trener: Rijeka nam je pravi protivnik u pravo vrijeme

>>Kek: Neće biti 'bunkera', došli smo zabiti gol!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije