Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IZBORNIK

Ante Čačić: Mamićev je utjecaj precijenjen, nije baš istina da vlada nogometom

Ante Čačić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
20.09.2015.
u 19:55

'Nikada mi nije rekao nijednu riječ u Dinamu. Drugi su mi rekli da je jednom, u Razgradu, poludio na jednu moju izmjenu...'

Zanemarimo li činjenicu kako nije bio vrhunska nogometna klasa, niti igračka zvijezda s međunarodnom reputacijom poput Slavena Bilića, Igora Štimca ili Nike Kovača, Ante Čačić (61) u trenutku preuzimanja hrvatske nogometne reprezentacije ima veće reference za taj posao od sve trojice nabrojanih zajedno.

Tko je izabran bez Mamića?

Zar više od 220 utakmica na klupama prvoligaša, od toga 49 na klupi Dinama, plasman u Ligu prvaka..., nisu dovoljno jaki argumenti za izbornika? Za jednoga RTV-servisera, koji je život posvetio nogometu, gospon Ante jako je daleko dogurao. A vođenje reprezentacije, pa makar se tamo plasirao po Mamićevu befelu, najveća je nagrada i vrhunac karijere. Da se razumijemo, Mamić bi, dokazujući svoju superiornost i dominaciju, u nedostatku rješenja za izbornika bio sada spreman instalirati i Sretena Ćuka ili Krunu Jurčića, i opet bi mu Šuker zapljeskao. Naime, poanta je da gospodar nogometa ponovno, u svakom trenutku, ima savršen uvid što i kako kemija stručni stožer reprezentacije. To je ono što Mamić u Kovačevoj eri nije mogao, dok je primjerice kod Štimca i Bilića nosio titulu počasnoga člana stručnoga stožera.

Ante Čačić, dakako, odbija i pomisao da bi mu netko mogao sastavljati ili prekrajati popise kandidata, da bi mogao pasti pod nečiji utjecaj. Na spomen Mamića, rezonira ovako:

- Recite mi, koji je to izbornik, od Bilića, Štimca ili Kovača, izabran bez Mamićeva znanja? - kaže Čačić.

Je li se vama miješao u posao u Dinamu?

- Nikada mi nije rekao niti jednu riječ. Drugi su mi rekli da je jednom, u Razgradu, poludio na jednu moju izmjenu... I to što kažete, da vlada hrvatskim nogometom, mislim da ga malo ipak precjenjujete. Kada bi to bilo tako, on bi bio čudo – priča budući izbornik, kojega je Mamić u Dinamu bio smijenio nakon benignog poraza od Zagreba u Kranjčevićevoj.

O boljkama reprezentacije ne želi razgovarati dok i službeno procedura izbora ne bude okončana. Za one koji misle da njegov autoritet neće doprijeti do Srne, Modrića i Mandže, trener Lokomotive nudi svoj argument.

- Iz ove reprezentacije vodio sam osmoricu igrača: Vrsaljka, Lovrena, Vidu, Badelja, Kovačića, Brozovića, Halilovića i Čopa (očito ga Čačić vraća na popis, nap.a.) - kaže Čačić.

Vraća se Joe Šimunić

Jednoga od njih, Vidu, čak ste bili istjerali iz autobusa kad ste bili u Dinamu?

- Jesam, jer mi je interes kluba bio najvažniji. Pitajte Domagoja što misli o meni kao treneru. Kad sam bio smijenjen i kad sam odlazio, cijela svlačionica ispratila me pljeskom – prisjeća se Čačić.

Pročitao je u jučerašnjem Večernjem listu podatak kako je kao trener osvojio samo dva trofeja. Želio je nadopuniti informaciju.

- Zar prva mjesta u drugoj ligi s Interom, Zadrom i Dubravom nisu trofeji? Zar to nije i plasman s Mariborom u Ligu prvaka? Nisam li kao trener Slavena Belupa bio izabran, zajedno sa Zoranom Mamićem, za najboljega trenera Prve HNL? Nema toga kluba u kojemu sam bio da nisam napravio dobar posao – dodao je samouvjereno prekaljeni trenerski majstor.

Njegovo znanje i iskustvo teško će netko osporiti, a to što mu sveopća nogometna klima neće biti saveznik, Čačića neće nimalo zabrinuti. Klimu će ionako kreirati rezultat.

Osim Čačića, na scenu stupa i Joe Šimunić, za kojega je rezervirana funkciju prvoga izbornikova asistenta. Hrvatina Joe polaznik je Nogometne akademije HNS-a (školuje se za B-licencu), omiljen među dojučerašnjim suigračima. I nitko sretniji od njega; vratio se u staro društvo, a šef mu se zove – Ante.

>> Poklepovićeva ideja: Dajte Hrvatsku Ćiri i meni i sigurno ćemo otići na EP u Francusku

>> 'Najuspješniji sam, želim biti izbornik, ali ne prolazim'

>> Ante Čačić već ima popis reprezentativaca za Bugarsku!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije