Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetničko klizanje

Lana i Antonio: Zločin i kazna između leda i večere

Lana Petranović i Antonino Souza
Foto: Privatni album
1/4
11.12.2016.
u 09:06

Svojim nastupom u Zagrebu možemo biti zadovoljni bez obzira na neke pogreške u slobodnom programu. Ma, krivo mi je zbog tog jednog pada i to iz skoka kojeg sam na zagrijavanju bez problema napravila. Jasno, te pogreške ćemo nastojati ispraviti do Europskog prvenstva. Uostalom, imali smo preko 20 bodova više nego što smo osvojili u Varšavi – istaknula je Lana

Hrvatsko klizanje prvi put u povijesti imat će na Europskom i Svjetskom prvenstvu predstavnike u sportskom paru. Lana Petranović i Antonio Souza, Rus portugalskih korijena, već su na svom prvom zajedničkom nastupu u Varšavi ostvarili norme za oba natjecanja.

Da to nije bila slučajnost pokazao je njihov nastup na međunarodnom klizačkom natjecanju Zlatna pirueta gdje su osvojili peto mjesto s novim rekordom u osvojenim bodovima, u kratkom i slobodnom programu.

Presudile časne sestre

– Svojim nastupom u Zagrebu možemo biti zadovoljni bez obzira na neke pogreške u slobodnom programu. Ma, krivo mi je zbog tog jednog pada i to iz skoka kojeg sam na zagrijavanju bez problema napravila. Jasno, te pogreške ćemo nastojati ispraviti do Europskog prvenstva. Uostalom, imali smo preko 20 bodova više nego što smo osvojili u Varšavi – istaknula je Lana.

U Zagrebu je klizala s blokadom jer je rame jako boli.

– Bolno je i samo davanje blokada, a kada ona popusti, negdje na sredini programa, onda postaje dosta zeznuto. Ne želim ići na operaciju dok ne završi sezona. Antonino će se vratiti u Rusiju, a ja ću ostati u Zagrebu desetak dana gdje ću ići na terapije, ali i školu. Moram u tjedan dana položiti desetak ispita – rekla je.

Pa kako uspijevate uz naporne treninge još i učiti?

– Stignem. Svaki slobodni trenutak koristim za učenje. Evo, između nastupa i gala večere u hotelu sam čitala lektiru. Morala sam čitati roman Zločin i kazna od Dostojevskog.

Na tribinama Ledene dvorane imala je Lana puno navijača.

– Da, došli su me gledati baka, djed, stric, mama, tata, sestra, svi prijatelji. Svi koji mi nešto znače u životu došli su mi dati podršku. Da, došla me gledati i ravnateljica škole u koju idem. Nisam imala tremu kao što sam imala u kratkom programu. Uostalom, već sam na ovom ledu puno puta nastupala, pogotovo kao pobjednica – kazala je Lana.

Božić će provesti u Moskvi.

– Čak ću tamo proslaviti i rođendan. Nema druge. Mora se trenirati i što bolje pripremiti za Europsko prvenstvo gdje nam je cilj otklizati bez pogreške – rekla je Lana.

Lana se klizanjem počela baviti zahvaljujući časnim sestrama. Naime, temelje njezine ljubavi prema klizanju usadile su još u vrtiću časne sestre Dominikanke. I dok su se druga djeca igrala, Lana je naporno trenirala i nerijetko na treninge dolazila sat vremena ranije i isto toliko dulje ostajala.

Koliko su samo puta uskakali baka i djed, koji su ponekad i bolesni stajali na hladnoći, pa i roditelji koji su bili ‘taksisti’ u ranim jutarnjim satima. Da bi Lana danas bila tu gdje je, tata Krešimir ostavio je posao, prodao auto, ne bi li ona živjela svoje snove.

Antonio mi upao u oči

– Bez obzira na to što sam pojedinačnu karijeru ostavila nakon što sam postala juniorska prvakinja Hrvatske, uvijek sam željela nastupati u paru. Prvo sam se otisnula u Kanadu, pa onda u Ameriku gdje sam za partnera našla Michaela Luecka. Kada sam dobila ponudu iz Rusije nisam puno razmišljala. Objasnila sam Michaelu da želim napredovati. Nije mu bilo lako, ali je razumio. I danas smo ostali dobri prijatelji – rekla je Lana.

Klizanje joj je sve u životu:

– Kad ujutro u četiri sata ustajem, u šest sati navlačim klizaljke, ne razmišljam o tome kako moji prijatelji još uvijek spavaju, već sam sretna jer krećem na led koji toliko volim.

S ruskim klizačem odlično se slaže.

– Kad sam došla u Rusiju dali su mi tri klizača da probam. Antonio mi je odmah upao u oči i brzo smo kliknuli na nekoliko zajedničkih treninga. Ja sam dobro izabrala, ali i on, ha,ha... pokazuju ovi rezultati – istaknula je Lana.

Nije joj teško živjeti u Moskvi.

– Tjedan prođe brzo zbog treninga koji su dvaput na dan. Stanujem s dvije klizačice u stanu. Ispada da sam sa 16 godina glavna kuharica. Najčešće traže da im radim palačinke – zaključila je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije