Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLB

Američku bejzbolsku ligu potresaju dopinški skandali

Bejzbol
Slavko Midzor/24sata
15.05.2012.
u 16:11

Protiv Rogera Clemensa zbog korištenja nedopuštenih sredstava pokrenuta je čak i federalna istraga.

Ovaj tjedan američka bejzbolska liga pretrpjela je nekoliko udaraca među kojima je najveći federalna istraga protiv Rogera Clemensa za korištenje dopinga u kasnijim godinama svoje uspješne karijere što će otvoriti put istragama protiv brojnih drugih sadašnjih i bivših igrača.

Arbitar bejzbolske lige Shyam Das dobio je otkaz nakon što je povukao zabranu igranja 50 utakmica Ryanu Braunu i zabranu igranja 100 utakmica Eliezeru Alfonsu koji su uspjeli dokazati da je bilo neregularnosti s njihovim uzorcima urina i koji su tako postali prvi igrači kojima je uspjelo opovrgnuti odluku američke bejzbolske lige.

Roger Clemens proslavio se igranjem u bostonskim Red Soxima, a tijekom svoje karijere osvojio je sedam nagrada Cy Young, bio je 11 puta All-Star igrač i dva je puta  osvojio svjetsko prvenstvo u bejzbolu. Zloglasni Jose Canseco, koji je otvoreno priznao korištenje steroida, u svojoj knjizi naveo je Clemensa kao korisnika steroida što je prvi put da se u javnosti pojavila sumnja u poznatog igrača, pogotovo jer je primijećeno da mu se kvaliteta igranja uvelike poboljšala nakon što je napustio Red Soxe.

Istraga porezne uprave protiv Jasona Grimsleyja dovela je do otkrića steroida u Grimsleyjevoj kući, a on je rekao da je to nabavio od osobnog trenera Rogera Clemensa, Andyja Pettittea i Briana McNamee.

Brojne optužbe te indicije koje su se počele pojavljivati bile su dovoljne da američki Kongres pokrene službenu istragu. Svjedočili su Clemens, McNamee i Clemensov suigrač Andy Pettitte. McNamee i Pettitte ustvrdili su da je Clemens uzimao steroide među kojima su naveli HGH te hormon rasta. Clemens je to pak opovrgnuo. Otkrivene nepravilnosti u Clemensovu svjedočenju dovele su do istrage ministarstva pravosuđa. Istraga koja je pokrenuta u 2009. protiv Clemensa zbog lažnog svjedočenja, opstrukcije Kongresa i utjecaja na svjedoke bila je odbačena zbog proceduralne pogreške. Na suđenju koje je počelo prošle godine svjedočio je McNamee opisujući kako je on sam davao Clemensu steroide. McNamee je glavni svjedok optužbe i očekuje se da će dokazi koje optužba ima biti dovoljni da se Clemens osudi.

Clemensova se obrana temelji na analizama urina tijekom njegove karijere, ali i na problematičnoj prošlosti Briana McNameeja. Neprirodno visoke razine testosterona u urinu Ryana Brauna bile su dovoljne da poznati igrač dobije zabranu igranja 50 utakmica. Ryan Braun se žalio na odluku bejzbolske lige i prvi je koji je uspio poništiti odluku. Uspio je dokazati da je analitičar koji je uzeo uzorak njegova urina čekao dva dana da ga pošalje na analizu. Njemu je pripomoglo što je na traženje arbitara Shyama Dasa ponovno dao uzorak koji je bio u skladu s pravilima. U gotovo jednakoj situaciji našao se i Eliezer Alfonso koji je pak dobio zabranu igranja 100 utakmica. Američka bejzbolska liga otpustila je Shyama Dasa jer se protivila njegovoj odluci, a odlučeno i da će se morati promijeniti pravilnik vezan za doping te kako će morati uvesti nove mjere protiv dopinga. Zanimljivo je primijetiti da se s obje odluke složio i sindikat igrača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije