Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TONY ADAMS

Alkohol i tučnjave obilježili karijeru

03.11.2008.
u 09:37

Tony Adams od utorka je postao Kranjčarov trener u Portsmouthu, naslijedivši Harryja Redknappa kojem je asistirao posljednje dvije godine. Dvije su stvari koje nam prvo padaju na pamet kada spomenemo Tonyja Adamsa. Prva je da je bio legendarni stoper i kapetan Arsenala, koji je u tom klubu proveo cijelu karijeru, a druga da je igrač koji je kroz cijelu karijeru imao problema s alkoholom i tučnjavama.

U klub na Highburyju došao je još kao 14-godišnjak (1980.), a za prvu momčad debitirao je tri godine kasnije. U siječnju 1988. postao je kapetan Arsenala, te je vrpcu nosio sve do umirovljenja 2002.

Tučnjavom do 29 šavova
Sredinom osamdesetih počeli su njegovi problemi s alkoholom, te učestale tučnjave po noćnim klubovima. Početkom 1990. godine gotovo je poginuo zaletjevši se, potpuno pijan, autom u zid. Zbog toga što je četiri puta uhvaćen kako vozi u pijanom stanju proveo je tri mjeseca u zatvoru. Čim je izašao, problemi s alkoholom i raskalašenim životom nastavljaju se. Potkraj 1993. Adams se opet napio te sukobio s navijačima suparničkog kluba, a u tučnjavi je zaradio 29 šavova na glavi. Početkom 1996. konačno je sebi i javnosti priznao probleme s alkoholizmom, te otišao na liječenje. Vratio se nakon tri mjeseca te opet zaigrao. Adams je poznat i po tome što njegova igra, unatoč stalnom pijančevanju, nije previše trpjela.

Tulumaranje do jutra
– Dan prije utakmice znao sam s društvom tulumariti do jutra, i onda sutradan odigrati bez pogreške – priznao je Adams u svoj autobiografiji.

Veliku ulogu u njegovu izlječenju imao je Arsene Wengèr, koji je na klupu topnika došao u listopadu 1996.

– Unatoč mojim problemima, Arsene mi je pružio šansu, ostavio mi kapetansku vrpcu, te produžio karijeru za još pet godina – rekao je Adams. Posljednju utakmicu za topnike odigrao je u svibnju 2002. godine, kada je Arsenal u finalu FA kupa svladao Chelsea.

Zbog odanosti klubu s Highburyja Adams je dobio nadimak Mister Arsenal.

Bio je poznat po čvrstoj i beskompromisnoj igri, a zajedno s Dixonom, Winterburnom i Bouldom činio je neprelaznu defenzivnu četvorku Arsenala devedesetih. Ostali su poznati po tome što su jako često namještali zaleđa protivničkim napadačima. Adams je jedini igrač koji je s istim klubom u tri različita desetljeća osvojio naslov engleskog prvaka.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije