Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPADNUT S LEĐA

Ali Bashir: Brat Ivanine suparnice me zamalo ubio, a nudili su mi milijun da napustim Klička

storyeditor/2022-10-26/habazin-trener.jpg
Foto: REUTERS
1/13
27.10.2022.
u 07:00

- Bio sam Usikov trener u prve tri godine njegove profesionalne karijere kada je postao svjetski prvak u lakoteškoj, no već tada vidio sam da će biti prvak i u teškoj kategoriji - izjavio je Amerikanac.

Tijekom borbe za WBC-ov srebrni pojas, Ivani Habazin je u kutu bio James Ali Bashir, isti onaj trener koji je gadno stradao kada ga je s leđa napao brat suparnice njegove hrvatske štićenice. A dogodilo se to prije tri godine u američkom grafu Flintu, dva dana prije Ivanin okršaja s Claressom Shields.

Na kraju je ta borba otkazana jer je Bashir zbog izljeva krvi u mozak završio na hitnoj operaciji, nakon koje je uslijedila još jedna. Koliko mu je trebalo da se oporavi?

Napadač u zatvor

- Trebalo mi je godinu dana. U bolnici sam bio dvaput, na dvije operacije, ukupno pet tjedana.

22.10.2022., Zabok - Boksacki memorijal Drazena Petrovica u Zaboku. Ivana Habazin i Diana Prazak. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Što se zapravo tada dogodilo, nakon što je Bashir nešto odbrusio Claressinoj lajavoj sestri kojoj na toj presici nije ni bilo mjesto? Barem ne u prvom planu.

- Taj tip me kukavički napao s leđa i udario u stražnji dio glave. Nije mi dao priliku da se branim, nije imao hrabrosti reći mi da mu se ne sviđa to što sam rekao i da to raščistimo nas dvojica.

Što se na kraju dogodilo s napadačem?

- Gotovo ništa. Dobio je godinu dana zatvora za nešto za što je trebao odležati 15 godina jer me mogao ubiti. No, u Americi imate sve moguće vrste jamčevina i odvjetničke finte i čak i da me ubio, on bi se izvukao. A da sam ja njega ubio, mene bi spalili.

Unatoč događaju koji mu je ugrozio zdravlje, Bashir je ostao uz Ivanu, za koju kaže:

- Ivana je dobra učenica. Preuzima znanja i pokušava ih primijeniti, a to je zahtjev koji ja kao trener uvijek imam. Morate me slušati i pokušati primijeniti ono što sam vas podučavao.

Koja je razlika u treniranju boksača i boksačica?

- Nema tu nekih velikih razlika i u dvorani tražim iste stvari i od boksača i od boksačica.

Foto: YouTube screenshot

Konzervativni umovi će reći da je boks odveć brutalan za nježniji spol.

- Ne bih se složio s time. Ako mogu ratovati, ako mogu pucati iz puške, žene onda mogu i boksati.

Taj 71-godišnji američki trener može se pohvaliti da je u karijeri radio s nizom svjetski uspješnih boksača kao što su Vladimir Kličko, Lennox Lewis, Shannon Briggs i Oleksandr Usik. Štoviše, Ali Bashir je Usiku bio prvi trener kada je on kročio u profesionalni ring.

- Radio sam s Usikom tri godine i on je za to vrijeme postao svjetski prvak u lakoteškoj kategoriji. U profesionalni boks došao je s puno amaterskih mečeva i to je bio dar za mene kao njegova trenera. Već nakon pete ili šeste borbe, na jednoj sam presici kazao da će Usik biti i svjetski teškaški prvak.

Kaže da mu je na te riječi rijetko tko tada povjerovao.

- Mnogi su se podsmjehivali, ali to su oni koji ne razumiju prirodu boksa. U boksu nije presudno koliko ste veliki i snažni i koliko jako udarate nego koliko ste vješti. Boks nije ulična borba, u boksu se kaže da "vještina plaća račune".

I doista, ta boksačka mudrost "skills pay the bills" najbolje se vidi baš na Usiku.

- Vidjevši njegovu tehniku, znao sam da on može pobjeđivati i u "zemlji divova", više i teže od sebe. On je za suparnike enigma, borac koji ima sve alate da bude svjetski prvak.

S obzirom na to da je vlasnik tri pojasa (WBA, IBF, WBO), možemo li ustvrditi da je Usik trenutačno najbolji teškaš svijeta.

- Rekao bih da su to on i Tyson Fury. Volio bih vidjeti njihovu borbu, bila bi intrigantna jer obojica imaju toliko toga, a kako su različiti tipovi boraca, a različitost u stilovima čini borbu zanimljivom, to bi doista bila sjajna borba.

23.04.2022. Tyson Fury v Dillian Whyte, WBC Heavyweight Championship of The World Material must be credited "The Sun/News Licensing" unless otherwise agreed. 100% surcharge if not credited. Online rights need to be cleared separately. Strictly one time use only subject to agreement with News Licensing Photo: Jamie McPhilimey 507643/NEWS SYNDICATION
Foto: Jamie McPhilimey 507643/NEWS SYN

Kako je pak bilo raditi s Vladimirom Kličkom, što je činio kao pomoćni trener Emanuela Stewarda?

- Vladimir je poseban čovjek, vrlo arktikuliran, sportaš je iznimno posvećen treningu. I dalje smo u kontaktu. On i njegov brat Vitalij posvećeni su sada obrani Ukrajine. Živio sam u Kijevu 11 godina, poznajem dobro taj grad i teško mi je i zamisliti da ga Rusi bombardiraju. Tužno je to, ti ljudi su vragovi.

U boksačkim krugovima može se čuti priča da je coach Ali Bashir, još kao pomoćni trener Vladimira Klička, dobio nemoralnu ponudu Shannona Briggsa.

- Istina je, Briggs mi je nudio milijun eura da iziđem iz Kličkova tima i njega pripremam za borbu protiv Vladimira. Nisam to prihvatio rekavši mu da nikad ne bih trenirao nekoga tko se priprema boriti protiv braće Kličko.

Iste visine kao Vladimir Kličko je i najbolje rangirani hrvatski teškaš Filip Hrgović, prvi Usikov izazivač po IBF organizaciji.

- Gledao sam Hrgovića u meču protiv Zhanga, jedva je pobijedio. Možda nije bio "pravi" zbog smrti oca, možda zbog odustajanja nekolicine suparnika, možda je bio pretreniran. Puno je mogućih faktora, no izgledao je loše.

Hrgović mora bolje

Vidi li Bashir u Hrgoviću potencijal za svjetski naslov?

- Vidim, no uz boks kao u meču protiv Zhanga, ne može pobijediti ni Usika ni Furyja. Morao bi nešto promijeniti.

22.08.2022., Zagreb - Dolazak na aerodrom boksaca Filipa Hrgovica nakon pobjede karijere. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

A što kaže za Alena Babića?

- On je srčani borac kojem treba više vještine. Nastoji zastrašiti protivnika, no to nije boks koji donosi veliki rezultat. S takvim stilom, mogao bi naletjeti na nokaut-udarac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije