Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl u Lilleu

Ajmo, Hrvatska! Krajan: Noah nas ne može iznenaditi, idemo po 'salataru'

Davis kup
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
23.11.2018.
u 07:25

Finale Davisova kupa počinje u 14 sati a susret otvaraju Borna Ćorić i Jeremy Chardy

U skladu sa svojom reputacijom, on kaže i potrebama trenutka, izbornik francuske teniske reprezentacije Yannick Noah još jednom je, uoči finala Davisova kupa s Hrvatskom u Lilleu, iznenadio svojim izborom.

Opet je zaobišao službeni plasman na ATP listi i umjesto najbolje plasiranog Lucasa Pouillea, 32. tenisača svijeta, za singlove u finalu gurnuo u vatru Jeremyja Chardyja, 40. u poretku. A to onda znači, s obzirom na to da se naš izbor znao, da će se u petak od 14 sati sučeliti najprije Borna Ćorić (12. na svijetu) i Chardy, a nakon njih Jo-Wilfried Tsonga (259. na ATP listi) i Marin Čilić (sedmi).

Davis kup
1/7

Ždrijebom, održanim u dvorani u kojoj će se i igrati, pred iznimno brojnim auditorijem, samo je određeno tko će prvi na teren (Ćorić i Chardy), no to ovaj put čini se nije bilo važno niti francuskom niti hrvatskom taboru.

– Nismo imali posebnih želja u tom smislu. Druga bi stvar bila da mečevi počinju u 11 sati, pa se nekome možda ne igra tako rano, ali kako počinje u 14 sati, svejedno nam je – kazao je naš izbornik Željko Krajan, a to je potvrdio i Borna.

Upitan da objasni svoj izbor i to što je najboljeg igrača ostavio u pričuvi, Noah je rekao:

– Posljednja dva mjeseca pratio sam naše igrače, njihove rezultate, zdravstveno stanje, potom na pripremama i njihove reakcije i nakon svega odlučio sam se za ovaj izbor – rekao je Noah, ali tek nakon što su njegovi igrači otišli iz dvorane u kojoj je održana konferencija za novinare.

Očekivali smo Tsongu

Chardy vodi protiv Ćorića s 2-1 u pobjedama, a posljednji put su se sučelili lani na turniru u Monacu, na zemlji, na podlozi na kojoj će se igrati i u Lilleu, kada je slavio Chardy (7:6 (3), 3:6, 6:3). No, u Estorilu 2015., također na zemlji, pobjedu je odnio Ćorić.

>> Pogledajte što kažu naši tenisači uoči dvoboja

– Ne mislim da sam favorit u tom meču, izgledi su 50:50 posto, ali veselim se tom dvoboju i nadam se da ću Marinu olakšati posao. A bit će mu lakše ako ja dobijem prvi meč. Činjenica da će se igrati pred više od 20.000 gledatelja dodatno me veseli. Dosad sam uvijek igrao dobro kad je bio pun stadion, to volim, daje mi ekstra motiv, ako mi je on u ovom meču uopće potreban – napomenuo je Borna.

Za Čilića Tsonga nije bio faktor iznenađenja, osim ako francuski izbornik u petak ne napravi novu rokadu pa (recimo ozlijeđenog) Tsongu zamijeni Pouilleom.

– Očekivao sam da ću igrati protiv Tsonge, on je vođa njihove reprezentacije, iako zbog ozljede nije igrao nekoliko mjeseci. No, sad se vratio i sigurno ima veliki motiv jer igra finale kod kuće. Imao sam s njim nekoliko teških mečeva, takav će jamačno biti i ovaj, ali ja sam sa svoje strane u pripremi odradio sve koliko sam mogao i vjerujem da ću na terenu pokazati svoju najbolju igru. Očekivao sam da će protiv Borne igrati Pouille, ali Francuzi imaju veliku širinu i mogu birati igrače ovisno o formi. No, vjerujem da to Borni neće smetati, može on i protiv Chardyja.

Kao najdugovječniji hrvatski izbornik (na kormilu je od 2012.) Krajan dobro poznaje svoje igrače. I prilično je miran, uoči drugog napada na Davisov pokal.

Možda se jave nogometaši

– Noahov nas izbor nije iznenadio jer smo znali da bi Chardy mogao biti taj “as iz rukava”. Borna je u posljednjem njihovu meču lako dobio Pouillea, pa je Noah procijenio da s Chardyjem ima veće izglede. No, nama je najvažnije da kod nas nema nikakvih problema. Svi su zdravi, maksimalno smo iskoristili termine za trening i spremni smo – kaže Krajan.

Davis kup
1/6

Primjećujem kod igrača malo više nervoze nego u prijašnjim susretima, ali to je normalno, ovo je finale. Osjeća se naboj, ta velika želja koja nije ista kao u prvom kolu. Svi znamo da bismo mogli ostati zapisani kao zadnji pobjednici Davisova kupa u ovakvom formatu. Tako da nam je to još jedan motiv više. Svjesni smo da imamo kvalitetu i zato – idemo po salataru! – odlučan je Krajan.

Povela se diskusija i o tome da je ovo posljednji finale Davisova kupa u ovom formatu, o čemu Noah uvijek rado govori:

– Za mene je ovo posljednji Davisov kup, ono što će doći nema veze s tim natjecanjem kakvog ga znamo. Ponosni smo i sretni što smo u finalu posljednje godine njegova života, a još sretniji ćemo biti ako ga posljednji put i osvojimo.

Nešto je o tome govorio i Čilić.

– Bio mi je uistinu užitak biti s ovim ljudima u reprezentaciji. Ne opraštam se, ha-ha, samo kažem da sam uživao. A vrhunac te naše sreće bilo bi osvajanje naslova.

Pitali su naše igrače je li im se javio netko od naših nogometaša koji su ove godine igrali finale SP-a s Francuzima, i izgubili, na što je Marin rekao:

– Nisu dosad, ali možda hoće. To obično ide prije samih mečeva.

>> Pogledajte gostovanje Branimira Horvata na Večernj TV-u

Noah je otkrio da je razgovarao sa svojim kolegom iz francuske nogometne reprezentacije:

– Ono što su francuski nogometaši napravili velika je stvar, bili su to veličanstveni dani, ali ja znam da ste i vi Hrvati imali sretnih trenutaka. Razgovarao sam s Deschampsom i on nam je dao svoju podršku. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije