Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbi se sprdaju

Aco: Nemamo mi kompleks manje vrijednosti, već su Srbi velesila

Hrvatski košarkaši
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/8
27.08.2017.
u 08:47

Govoriti da je Hrvatska u ove 22 godine bila ukleta i o nekoj hajci na nas bilo bi glupo. Sami smo si krivi što nismo ništa osvojili, ističe Petrović

Premda je hrvatski izbornik Petrović primio četiri odbijenice (Hezonja, Zubac, Žižić, Bilan), za EP koji počinje 31. kolovoza, postoji reprezentacija koja je ostala bez još više vrhunskih pojedinaca pa i dalje izgleda kao kandidat za medalju.

Govorimo o Srbiji koju Hrvatska nijednom od četiri navrata nije pobijedila na službenim natjecanjima. Je li se to nama “potkrao” i kompleks manje vrijednosti u odnosu na Srbe?

– Ne bih rekao. Uostalom, oni su svjetska klasa i u svim tim slučajevima na papiru imali su jače reprezentacije od nas. Doduše, posljednja utakmica u Riju govori mi da smo im blizu, jako blizu.

Srpski mediji i danas nam se sprdaju da smo 1995. svojom voljom sišli s pobjedničkog postolja i da se na njega nikad nismo vratili. Kažu da je to i zbog tog bojkota proglašenja njih kao pobjednika.

– To je zgodno za novine, no imali smo mi u ove 22 godine 3-4 prilike za uzeti medalju. U Istanbulu 2001. u četvrtfinalu imali smo 19 koševa prednosti protiv domaćina Turaka pa smo izgubili. Dvije godine kasnije ispali smo od Rusa zbog jedne banalno izgubljene lopte, dok nas je u Beogradu 2005. protiv Španjolaca od medalje dijelio jedan nezagrađeni skok.

I da ne zaboravim, 2009. u četvrtfinalu protiv Slovenaca imali smo 15 poena prednosti pa smo opet izgubili. Dakle, na barem četiri prvenstva smo mi bili ti koji su propustili iskoristiti priliku. Govoriti o nekom prokletstvu je glupo, kao i o nekim hajkama na hrvatsku košarku.

Je li i u današnje vrijeme veći gušt biti izbornik reprezentacije nego klupski trener?

– Kad proizvedeš rezultat, onda je jača reakcija kada si na čelu reprezentacije. Prošlog ljeta nije bilo čovjeka koji je bio nezadovoljan kako je hrvatska reprezentacija izgledala i kako se ponašala. U takvim trenucima osjećaš da nešto pokrećeš, da se nešto valja, no i tada se treba pričuvati jer svatko od nas može podleći psihološkom pritisku. I zato u dnevnim razgovorima s reprezentativcima pokušavam taj psihološki pritisak skinuti s njih – ističe glavni strateg hrvatske reprezentacije. 

Komentara 58

Avatar comandante
comandante
13:55 27.08.2017.

Znaci i Avo, Satic, Popovic .. su velesile...

NV
NV
09:52 27.08.2017.

Srbi su stara evropska država. Hrvatska nema ni 30 godina državnosti. Zato srbi nemaju komplekse za razliku od hrvata,makedonaca,muslimana,albanaca.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
09:05 27.08.2017.

Zašto bi mi imali kompleks od balkanske brače po krvi i kulturi ali nikako naturi Srbijanaca kada više njih igra za naše cirkusantske boje u razlicitim repkama i športov ima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije