Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka i stranci

A brončani Elf, frau Merkel?

'Hamburg 14.10.2009, WM-Qualifikation, Deutschland - Finnland,   Torjubeln, Cacau, Lukas Podolski Foto: OnlineSport'
Foto: 'APF/Pixsell'
1/10
19.10.2010.
u 19:31

Kancelarka je izjavila da je koncept multikulturalnosti pao na ispitu, a baš su stranci i Nijemci tuđih korijena proslavili njemački sport

Koncept multikulturalnosti, za koji kancelarka Angela Merkel kaže da je pao na ispitu, jedan je od glavnih čimbenika za to što je njemačka nogometna reprezentacija osvojila srebro i dvije bronce na posljednja tri velika natjecanja.

Izbornik Joachim Löw, čistokrvni Nijemac iz Schönaua, na SP-u u Južnoj Africi regrutirao je čak 11 (od 23) igrača inozemnoga podrijetla, među ostalim Nigerijca, Poljake, Turke, Ganca, Brazilca... i proizveo momčad neslućenih mogućnosti.

Hrvati se prilagođavaju

Njemačka, u kojoj su "čisti" Nijemci gotovo bili u manjini, igrala je nogomet iz snova i osvojila broncu. Je li sport u Njemačkoj imun na "anomaliju" u konceptu multikulturalnosti?

– Nikad se, a u Njemačkoj sam 11. godinu, ovdje nisam osjećao kao stranac! – kaže Ivica Banović (30), nogometaš Freiburga, nekad član Werdera i Nürnberga.

– Možda je to zato što sam sportaš, u svim su me sredinama cijenili jer sam uvijek davao sve od sebe. Pa su mi i gledali kroz prste ako nisam bio u formi.

Banović je u Freiburgu čak dobio i kapetansku vrpcu!

– Freiburg je multikulturalni grad, u našem klubu je 14-15 stranaca, naš trener je poluindijac. Mi zaista funkcioniramo savršeno.

Ivičina supruga Kristina je iz Živinica (BiH), ali je dugo živjela u Hamburgu. Imaju sina Doriana (14 mjeseci).

– Supruga i ja imamo hrvatsko državljanstvo, a sin je pravi Švabo. Rođenjem u Njemačkoj dobio je državljanstvo te će ići u njemački vrtić. U našoj kući govori se hrvatski i Dorian će znati oba jezika jer ću i nakon završetka karijere ostati živjeti u Njemačkoj – zaključio je Ivica Banović.

No, ne trude se svi kao Banovići, a to je ono što Nijemcima smeta. Kao i kad Njemica ženidbom za Turčina odmah prijeđe na islam, kao u slučaju Mesuta Özila.

Naš rukometni reprezentativac Blaženko Lacković u Njemačkoj je sedam ljeta.

– Svaki stranac mora poštovati identitet zemlje u kojoj boravi i radi. Čitao sam izjave njemačke kancelarke, ali mislim da se to u profesionalnom sportu neće tako strogo primjenjivati. Možda će onima koji su tek došli ili će doći biti nešto teže jer će obvezno morati dobro govoriti njemački jezik i dobro poznavati njemačku kulturu – kaže Blaž, koji odlično govori njemački, kao i supruga koja je pohađala Institut za njemački jezik, a i sina Luku uče njemački.

– Što se tiče mojih suigrača iz Hamburga, Vorija i Duvnjaka, ni oni nemaju problem s jezikom, a prilagodili su se jako dobro. Kao sportaši imamo neograničeno prebivalište.

Magath: Učite njemački!

Kad je rekla da je koncept multikulturalnosti krahirao u Njemačkoj, frau Merkel sigurno nije mislila na same sportaše jer baš su na temelju tog koncepta njemački klubovi i reprezentacije profitirali. Igrači stranih korijena oplemenili su njemački stil koji je često bio predvidiv i nemaštovit.

No, Angela Merkel nije govorila u prazno. Mnogi doseljenici nisu se potrudili prihvatiti njemačku kulturu i jezik, kao ni osjećaj odgovornosti prema poštovanju reda i zakona. Felix Magath, primjerice, nije htio na pripreme povesti makedonskog Albanca Besarta Ibraimija jer nije naučio njemački. Zanimljivo, ni Magath, jedan od najboljih njemačkih trenera, nije "čisti" Nijemac – otac mu je Portorikanac.

Nijemci nestaju u mlađim uzrastima

Nijemci bi se trebali naviknuti na mješoviti sastav Elfa jer u reprezentaciji do 19 godina primjerice igraju: Mustafi, Cigerci, Malli, Yabo, Kachunga... A u reprezentaciji do 17, koju vodi Steffen Freund, boje Njemačke brane: Vlachodimos, Ayhan, Kacinoglu, Korczowski, Aycicek, Can, Cecen, Aydin, Yesil..

Sami Khedira Tunižanin
Sami je rođen u Stuttgartu, majka mu je Njemica, a otac Tunižanin.

Mesut Özil Turčin
Mesutova obitelj treća je generacija turske zajednice u Njemačkoj. Prije svake utakmice recitira Kuran, a zaručen je za Njemicu.

Piotr Trochowski Poljak
Prebjegao s roditeljima uoči pada komunizma. Priznali su im i njemačke korijene.

Miroslav Klose Poljak
S roditeljima prebjegao iz Poljske. Kod kuće pričaju poljski, oženio se Poljakinjom.

Marko Marin Srbin
Rođen u Bosanskoj Gradiški, majka Borka dobila je 1991. posao u Njemačkoj.

Mario Gomez Španjolac
Majka Njemica rodila ga u Niedlingenu, ali otac je Španjolac iz Granade.

Lukas Podolski
Poljak
Rođen u Gliwicama, 1987. s obitelji prebjegao iz Poljske u Zapadnu Njemačku.

Jerome Boateng Ganac
Rođen u Zapadnom Berlinu. Otac Ganac, majka Njemica. Brat je izabrao Ganu, on Elf.

Serdar Tasci Turčin
Rođen u Esslingenu. Birao između Njemačke i Turske, 2006. izabrao rodnu zemlju.

Dennis Aogo
Nigerijac
Rođen u Karlsruheu. Odbio nekoliko puta Nigeriju nakon što je pozvan u Elf.

Cacau Brazilac
Nijemac od 2009., a suigrači ga zovu Helmut, jer “mora imati njemački nadimak”.

Komentara 16

Avatar klimavi
klimavi
23:09 19.10.2010.

slovenac ti si fakat frustriran...ajde odi na drugi portal

PL
PLAVI9
19:46 19.10.2010.

Interesantno za sve drzavljanine stavio si njihovu drzavu ali si za Marka Marina iz Bosanske Gradiske stavio Srbin..koje si ti pokvareno, licemjerno,jadno bice gos.Dasovicu?????

AU
autoritet
23:00 19.10.2010.

Zaboravljate da je nogomet ipak SPOREDNA stvar... a primitivma azijska plemena koja vam se doseljavaju u susjedstvo to ipak nisu... van iz europe s njima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije