Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIČKA KLASA

Sretan vam Praznik rada uz 11 priča o nogometnim 'proleterima'

Marko Rog
Tino Juric/PIXSELL
01.05.2015.
u 20:41

Sve je počelo u Engleskoj prije gotovo 160 godina.

Nijedan sport ni približno nema svoje ishodište u radničkoj klasi poput nogometa. Sve je počelo u Engleskoj prije gotovo 160 godina. Na praznik rada pročitajte 'prvomajske' priče koja oslikavaju najvažniju sporednu stvar na svijetu iz te perspektive.

Sheffield FC - Osnovan 1857., Sheffield FC (danas u 8.engleskoj ligi) prvi je nogometni klub u povijesti. Njima, i ostalima koji su počeli razvijati nogomet u Engleskoj sudbinski je pomogao 'Zakon o tvornicama' iz 1850. Naime, sindikati su od parlamenta uspjeli ishoditi kraći radni tjedan za radnike, što je značilo da su subotom 'šljakeri' radili 'samo' do 14 h. Odatle tradicionalni, čak i kultni, engleski '3 PM Kickoff' iliti - početak utakmica u 15 sati.

IFK Göteborg - Fantastičan švedski dokumentarac 'Posljednji proleteri nogometa' govori o momčadi IFK Göteborga iz 80-ih godina. Igrači su imali svoje poslove, a odlično su se nosili s profesionalcima iako su nogomet igrali iz razonode. U polufinalu Kupa prvaka 1986. moćnu su Barcelonu (s Berndom Schusterom) 'šljakeri' šokirali pobijedivši ih s 3:0! Barca je jedva uspjela uzvratiti u 2. utakmici te je u finale prošla nakon jedanaesteraca. No, tamo ih je, također 'na penale', pobijedila Steaua.

Farski Otoci - Poznato je kako tek rijetki nogometaš iz Farskih Otoka uspijeva živjeti od nogometa. Kod njihovih nogometaša riječ je o pravoj 'radničkoj klasi', no oni i kao takvi znaju prirediti neugodno iznenađenje profesionalcima. Tako je 14. studenog 2014. momčad koja se sastojala od, da nabrojimo neke, građevinskog radnika, učitelja, električara i urednika magazina, šokirala europske prvake iz 2004. Grke. Pobijedili su ih s 1:0 u Pireju u dvoboju skupine F kvalifikacija za Euro 2016. E to je bila prava - pobjeda radnika.

Millwall i West Ham - Jedno od najpoznatijih rivalstava u nogometu globalnu je 'popularnost' dobilo nakon filma Green Street Hooligans sa Elijahom Woodom. No, kako je sve počelo? Oba su kluba osnovana od strane lučkih radnika i brodograditelja u istočnom Londonu. Millwall se tada preselio preko Temze u južni London, a relativno zdravo rivalstvo preraslo je u nešto više kada su Millwallovi igrači i pristalice postali štrajkolomci tijekom velikog štrajka u londonskom brodogradilištu.

FC United of Manchester - Kada dio navijača velikana poput Manchester Uniteda, mahom ljudi nezadovoljnih vodstvom kluba, ali si i onih koji si ne mogu više priuštiti odlazak na utakmice, osnuje svoj klub, onda je to presedan koji utječe i na samu budućnost nogometa. Takav je slučaj s FC United of Manchesterom (prvaci 7. lige ove sezone!), osnovanim 2005., a sličnih klubova, u vlasništvu 'oibičnih' ljudi, navijača, sve je više u Engleskoj i svijetu, poput, primjerice, AFC Wimbledona.

RNK Split - Među 'prvomajske' momčadi morali smo, dakako, uvrstiti i hrvatskog prvoligaša kojem ime kluba počinje sa - Radnički. Split je osnovan kao Anarh 1912., a klub se neraskidivo veže ponajprije sa splitskim brodogradilištem (tzv. škverom) gdje su radili mnogi simpatizeri, ali i igrači i treneri ovog kluba.

>> Nastavak priče o radničkoj klasi u nogometu pročitajte na portalu Goal.com

>> Hajduk prijavio Lokomotivu zbog kršenja propisa!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije