Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOZITE SIGURNIJE Što je aquaplaning i kako ga spriječiti

Sporije kroz lokve na kolniku

10.11.2008.
u 12:29

Lokve vode - kako je s vremenom krenulo - u sljedećem će razdoblju sve češće biti jedan od faktora na koje u prometu treba pripaziti. Malo tko nije čuo za aquaplaning, no što to zapravo znači? Vozači bi to slobodno preveli kao skijanje na vodi, jer riječ je o pojavi kada zbog vode na kolniku automobil, odnosno njegov kotač, gubi vezu s cestom.

To se većinom događa pri bržoj vožnji, jer kad se vozilo kreće sporije, gume odrađuju svoj dio posla. No, pri većim brzinama utori na gumama nisu dovoljni da se kroz njih istisne sva voda koja se ispriječila između gume i ceste. Rezultat je, dakle, penjanje na vodeni sloj, gubitak kontakta s podlogom i - klizanje.

Tko god se u takvoj situaciji našao, zna da je automobil na vodenom klinu gotovo neupravljiv, te da ni kočenje tada ne pomaže. Ipak, nije ni to bezizlazna situacija. Treba ostati pribran i koliko-toliko pokušati zadržati smjer kretanja. Popustite gas, ali bez bjesomučnog pritiskanja kočnice. Kočite radije motorom, prebacivanjem u nižu brzinu.

Naravno, toga se ne trebate bojati za svake kiše, ali kad uočite da su se na kolniku nakupile veće količine vode, valja biti oprezan. Smanjite brzinu. Ako to možete napraviti na siguran način, ne ugrožavajući ni sebe ni druge, zaobiđite lokvu. Ako ne, prođite kroz vodu, ali prilagođenom brzinom.

Želite prijaviti greške?