Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.07.2014. u 18:00

Nijemci su na ovom turniru u Brazilu ipak pokazali najviše

Prije finala svi su stručnjaci postavljali jedno pitanje hoće li svjetski prvak biti Messi ili njemačka momčad? Argentinu su svi uspoređivali s onom Diega Maradone iz 1986. godine kada je on gotovo sam doveo gauče do zlata.

– Messi je nogometaš koji je posljednjih godina obilježio svjetski nogomet. Svi smo čekali da Leo sada u naponu snage, sa 27 godina, bude pravi ''začin na pobjedničkom jelu''. No, on ipak nije Maradona, niti će to ikada biti. Nije uspio u najvažnijoj utakmici podići momčad do samog trona – priča nam Alen Peternac, nekadašnji nogometaš, napadač koji je za Večernji list vrlo dobro komentirao ovo Svjetsko nogometno prvenstvo.

Götze – Maradona finala

Što mu nedostaje da bude Maradona?

– Da povuče momčad. On je sjajan nogometaš, ekstra klasa, ali u Barceloni je uza sebe uvijek imao nogometaše koje nije morao vući. Ovdje ipak jest, osobito u trenutku kada više nije imao pomoć u ozlijeđenom Angelu di Mariji. U Rio de Janeiru taj je potez odluke povukao Mario Götze, on je bio Maradona finala – dodaje Peternac.

Sretni bijeli dresovi

Argentina je igrala tvrdo, svi su čekali da Leo Messi ubaci dio svoje čarolije. Mučili su se, ali to je reprezentacija koja ima disciplinu, čvrstinu, dobru obranu. No nedostajalo je više kreativne širine, nedostajalo je još više raspoloženih nogometaša.

– Taktički su bili besprijekorni, ali teško su postizali pogotke. I previše su na kraju vjerovali Messiju – zaključio je Peternac.

Nijemci su, kada se podvuče crta, odigrali najbolje turnir. U finalu su im još jednom bili sretni bijeli dresovi jer su upravo protiv Argentine svoj zadnji naslov 1990. godine u Rimu osvojili u toj opremi. Ostat će upamćeni i po spektakularnoj  pobjedi (7:1) u polufinalu protiv Brazila.

– Nijemci su tako odgajani da odmah nauče pobjeđivati. To je velika i moćna nacija koja to ima u sebi. Naravno, danas imaju odličnu plejadu mladih igrača. Možda nisu kao ona najveća njemačka imena iz nogometne povijesti, ali vidjeli smo u Brazilu jedan ultramoderan nogomet.

Götze, Schürrle, pa Reus koji nije igrao na ovom turniru, to je budućnost njemačkog i svjetskog nogometa.

– Nikada od tih igrača nećete moći očekivati da naprave neki prelijepi potez, neće u toj igri biti puno vica, ali u toj igri vidi se moć. To je ideja nogometa koja će naslijediti stil tika-take. Meni to nije najljepše, ali se na ovom prvenstvu pokazalo kako je to najbolje i najučinkovitije. I zato ću skinuti kapu izborniku Loewu i svim igračima koji su ovo prvenstvo odigrali na najvišem nivou – zaključio je priču o jednom odličnom SP-u Alen Peternac.

>> Pobijedio je pozitivan nogomet, a ne argentinska destrukcija

Komentara 46

LO
loza
19:17 14.07.2014.

možda da većinu svoje karijere Messi hakla na kokainu, bez problema bi došao u Brazil i prošpancirao se na terenu. :)

DB
dbubalo
20:32 14.07.2014.

Vrlo kratko,u prvom redu,Messi nije Maradona,on je bolji od njega,jer je veći fantazist dok je Maradona bio kvalitetniji,jer je bio odgovorniji i ozbiljniji u organizacijskom smislu.Držao je momčad na razini koja donosi pozitivan rezultat.Kao drugo,Njemački nogomet koji vi svi toliko hvalite i uzdižete,trenutno je aktivan,dakle prisutan,a Španjolski je taj koji se nalazi na višoj stepenici,jer konstantno donosi kvalitetu.

Avatar pekarr
pekarr
18:23 14.07.2014.

aj ne piši nebuloze.... Svaki sport napreduje...atletika napreduje, košarka napreduje, plivanje napreduje...pa tako i nogomet. Reći da je Maradona bolji od Mesija je isto kao i reći da je Jordan bolji od šta ja znam Kobe Brynta ili Lebrona Jamesa...Spitz.Spitz od Phelpsa itd...to su klasicne podvale ljudi kojima su ona vremena iz nekog razloga bila veselija i u kojima je više do izrazaja dolazio neki natprosjecni talent, a uvijek se trebalo graditi neko ime. Autoritet se gradio dok se mogao izgleda...jer bojim se da će se i za 20 godina pisati kako je Maradona najbolji ikad....to jednostavno nije točno. Najbolji je bio tada i u takvim tehnickim uvjetima, a ne ikad (jer su to vec osobne simpatije). Današnji nogometaši su puno bolji tehnički, kao što je i glazba bolja tehnički. Drugo je što su tekstovi u banani..ali to je već drugi par kobasica :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije