Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAŽETE LI SE?

Matjaž Kek: Kovač je griješio, ali mora ostati hrvatski izbornik

Matjaž Kek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
27.06.2014.
u 19:44

– U Hrvatskoj ima dobrih trenera, ne postoji nikakav problem struke! Postoji problem uvjeta u kojima se radi, ali znanja i kvalitetnog rada ima, potvrđuju to i rezultati – kaže Kek.

Je li doista HNS pogriješio izborom Nike Kovača, je li istina da je zrakoplov na raketni pogon (reprezentativni igrači) gurnut u ruke čovjeku koji je položio vozački ispit za skuter (izbornik), kako je slikovito rekao Ćiro Blažević?

Prijepori o tom pitanju traju već godinama, iz generacije starijih trenera na sceni nema više Otta Barića, Josipa Skoblara te pokojnih Vlatka Markovića i Tomislava Ivića, samo se još Miroslav Blažević bori kao lav i ne dopušta godinama da ga "prebace".

Branko Ivanković, Zlatko Kranjčar i Ivan Katalinić najzvučniji su pripadnici srednje generacije. Oni su trenirali Dinamo i Hajduk, Kranjčar je bio izbornik Hrvatske, Ivanković Irana, Katalinić je bio pomoćnik u nacionalnoj selekciji, najveći inozemni domet bio im je odlazak u Aziju.

A od mlađih trenera Slaven Bilić i Robert Prosinečki jedini imaju ozbiljnija europska iskustva. Pa iako popis naših trenera s pedigreom možemo nabrojiti na prste, slovenski trener Matjaž Kek, koji je preporodio Rijeku, kaže:

– U Hrvatskoj ima dobrih trenera, ne postoji nikakav problem struke! Postoji problem uvjeta u kojima se radi, ali znanja i kvalitetnog rada ima, potvrđuju to i rezultati – jasan je Kek.

Bili ste izbornik Slovenije, što bi po vama trebao imati izbornik neke nacionalne vrste?

Potpora javnosti važna

– Teško je dati odgovor na taj upit. Ali, smatram kako je najvažnije da je izbornik samostalan, da autonomno donosi odluke, preuzima odgovornost za te odluke i stoji iza njih! Nadalje, trebao bi imati potporu u savezu, ali i u javnosti, kako bi se stvorila pozitivna klima za rad. To je svakako preduvjet za normalan rad.

Je li minus Niki Kovaču što je donedavno kao igrač dijelio svlačionicu s većinom reprezentativaca?

– Ne mora to biti minus! To je čak dobro u jednom trenutku jer se izbornik i igrači ne moraju upoznavati. No, da skratimo priču. Hrvatska ima dobrog izbornika! Pred njim je sigurno lijepa karijera, o rezultatu na SP-u možemo razgovarati je li bio dobar ili loš, ali smatram da je rano govoriti o povjerenju Kovaču. Naravno da je Kovač griješio, pa svi mi griješimo, nitko nije savršen, ali čini mi se da bi bilo promašeno – kaže Kek.

To je apsolutno točno. Međutim, nije li kod Kovača izostala ona potrebna doza samokritike?

– Trener i izbornik moraju biti objektivni i samokritični u situacijama kad ocjenjuju svoju kvalitetu i kvalitetu suparnika! Vjerujem da Kovač zna u čemu je griješio, ne može se pobjeći od istine da Hrvatska u nekim trenucima nije izgledala dobro, ali nije istina ni da je sve bilo loše, pa bilo je mnogo dobrih stvari! Ali, ne zaboravite da je uoči SP-a stvoreno izvrsno ozračje, narod je stao iza svoje reprezentacije, na svakom se koraku osjetila navijačka euforija. A za takvu klimu svakako je zaslužan i izbornik! I tek nakon jednog dvogodišnjeg ili četverogodišnjeg ciklusa može se ocjenjivati je li netko stručan ili nije – smatra Kek.

Potreban dobar pomoćnik

Posljednja tri izbornika koja su vodila Hrvatsku preuzela su reprezentaciju vrlo neiskusna, gotovo bez dana trenerskog staža – Slaven Bilić, Igor Štimac i Niko Kovač. Kako to komentirate?

– Istina je da su oni trenerski neiskusni, ali izbornički je posao drukčiji od trenerskog! I mladi i stari izbornici imaju gotovo iste probleme, a moja je preporuka svakako da mladi izbornici u svoj stožer uključe iskusne trenere. Primjerice, kad sam bio izbornik Slovenije, nisam imao prevelikog trenerskog iskustva, ali imao sam veliku sreću što mi je pomoćnik bio iskusni trener Milan Miklavič, koji je čak možda znao i više o nogometu nego ja! Ali, izbornička je funkcija znatno više od trenerske...

>> Špaco: Kovač je baš sve napravio loše, sve dobro napravio je Štimac!

Komentara 6

Avatar babas
babas
00:58 28.06.2014.

Potjerati Niku i dati priliku Jou,navodno se oprasta od aktivnog nogometa. Ako ne budemo prvi u grupi za Euro,smijeniti ga i dati priliku Srni koji ce za 2 godine sigurn biti u penziji.

Avatar babas
babas
01:52 28.06.2014.

I iskusni izbornici uzimaju iskusne trenere u svoj stozer. Vise ljudi zna vise nego jedan,a narocito znaju vise od pocetnika. Nije kriv Kovac,ni Stimac,ni Bilic,vec onaj tko ih je postavio. Propala nem najjaca generacija ikada,igracki jaca i od one iz 98.

MI
mirsaanjac
20:22 27.06.2014.

a moja je preporuka svakako da mladi izbornici u svoj stožer uključe iskusne trenere. >>> Umisljenost i sveznajuca tvrdoglavost sprijecila je Kovaca da pozove iskusne savjetnike. Vec protiv Brazila vidjeli su se mnogi nedostatci ,no izborniku je bilo draze ostati slijep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije