Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Smanjena obvezna pričuva banaka sa 17 na 14 posto

20. studenoga 2008. u 12:40 42 prikaza

Odlukom Savjeta Hrvatske narodne banke stopa obvezne pričuve banaka smanjuje se sa 17 na 14 posto, čime se bankovnom sustavu osigurava dodatna likvidnost od oko 8,4 milijarde kuna (5,9 milijardi kuna u kunskom i 2,5 milijardi kuna u deviznom dijelu obvezne pričuve). Odluka je donesena na današnjoj telefonskoj sjednici, kako bi se mogla primijeniti već kod sljedećeg obračuna obvezne pričuve koji slijedi 10. prosinca.

Na taj se način, u uvjetima otežanog poslovanja financijskog tržišta pogođenog svjetskom krizom, poboljšava likvidnost i malih i velikih banaka, te omogućuje lakše financiranje potreba države na domaćem tržištu, bez istiskivanja gospodarskih subjekata s izvora kreditiranja. Donesena odluka ujedno je i daljnji korak u ostvarivanju dugoročnijega postupnog smanjivanja obvezne pričuve u procesu prilagodbe novčane politike standardima Europske unije.

Hrvatska narodna banka očekuje da će svi sudionici o kojima ovisi racionalnost uporabe ovom odlukom oslobođenih sredstava svojim odlukama i postupanjem pridonijeti da se ova dodatna likvidnost upotrijebi za stabiliziranje prilika u financijskom sustavu i gospodarstvu, što neizostavno podrazumijeva očuvanje stabilnosti tečaja i smanjivanje oscilacija kamatnih stopa na novčanom tržištu. Uz te pretpostavke, središnja banka imat će dovoljno prostora za daljnje održavanje potrebne razine likvidnosti i očuvanje makroekonomske stabilnosti uobičajenim instrumentarijem novčane politike (operacijama na otvorenom tržištu, a po potrebi i intervencijama na deviznom tržištu).

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga