Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenski regulator optužio mobilne operatere Mobitel i Si.mobil za duopol

17.11.2008.
u 15:41

Europska komisija zatražila je od slovenske Agencije za poštu i elektroničke komunikacije (Apek) podrobniju analizu stanja na tamošnjem tržištu mobilnih komunikacija zbog prevladavajućeg položaja državnog Mobitela i Si.mobila koji je u vlasništvu austrijskog Mobilkoma, piše 24ur.com.

U Apeku smatraju da slovensko tržište nije dovoljno konkurentno te da Mobitel i Si.mobil, koji imaju 88 posto udjela na tržištu, vrlo lako mogu manipulirati cijenama i ometati razvoj drugih operatera.

Od prošle godine u Sloveniji djeluje treći operater Tušmobil koji ima oko 100.000 korisnika. Početkom lipnja usluge je počeo pružati i UMTS operater T-2 koji je u slovenskom vlasništvu.

Osim Mobitela, Si.mobila, Tušmobila i T-2, u Sloveniji djeluju i tri virtualna mobilna operatera; Izimobil, Debitel i Mmobil. Tušmobil, T-2 i virtualni operateri zasad nisu uspjeli ozbiljnije uzdrmati prevladavajući položaj Mobitela i Si.mobila.

Apek je o stanju obavijestio Europsku komisiju koja je zatražila detaljnu analizu tržišta. Slovenci za izradu dokumenta imaju dva mjeseca.

Mobitel i Si.mobil imaju zajednički interes blokiranja razvoja drugih operatera jer bi veća konkurencija na tržištu snizila i visoke cijene usluga, tvrde u Apeku. EK ipak izražava dvojbe u vezi s tom tvrdnjom i od Apeka zahtijeva da brojkama dokaže stanje.

Osim toga, Europskoj komisiji potrebni su dokazi da Mobitel i Si.mobil vode zajedničku politiku koja krši neke odredbe.

Na slovenskom tržištu i dalje prevladava državni Mobitel koji drži 63 posto korisnika dok ih je Si.mobil privukao 27 posto. Tušmobil drži 5 posto tržišta, a T-2 oko 1 posto. Virtualni operater Debitel ima 5,2 posto udjela, a Izimobil 2,5 posto.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?