Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vikend-sastanak

Slovenci od Todorića traže da objasni novu ponudu za Mercator

Ivica Todorić
Nel Pavletić/Pixsell
Autor
Gojko Drljača
12.01.2014.
u 18:30

Agrokor škrtiji prema dioničarima, želi više dati dobavljačima i kreditorima Mercatora

Nakon što je Agrokor u znatnoj mjeri izmijenio svoju ponudu, Konzorcij prodavatelja Mercatora tijekom vikenda održao je sastanak na kojem je analizirao nove uvjete koje mu je na stol stavio Ivica Todorić. Po novom je Agrokor, podsjetimo, umjesto 120 ponudio 80 eura po dionici, ali ukupno je njegova ponuda teža nego prethodna jer se obvezao na dokapitalizaciju od 226 milijuna eura.

Prema pisanju slovenskih medija, sa 50 milijuna eura Agrokor bi podmirio obveze prema dobavljačima Mercatora, a 176 milijuna iskoristio bi za smanjivanje duga slovenskog trgovačkog lanca. Dakle, nešto lošije će prema toj Agrokorovoj ponudi proći postojeći dioničari Mercatora, ali će kreditorima, dobavljačima i samoj kompaniji biti osigurana viša razina stabilnosti. Uz to, može se reći da je Agrokor zapravo svoju ponudu uskladio s cijenom na slovenskoj burzi te će radije ići na sigurniju konstrukciju s kreditorima nego na zadovoljavanje dijela spekulanata.

Slovenski mediji i njihovi “izvori” i dalje su sumnjičavi prema dogovoru s Agrokorom pa tako POP TV stavlja naglasak na održivosti poslovanja Mercatora te ne vjeruje u Agrokorovo preuzimanje.Konzorcij prodavatelja Mercatora pak od Agrokora je zatražio dodatna objašnjenja u vezi s novom ponudom, pogotovo što se tiče načina njezina financiranja.Bilo kako bilo, cijela “nadaljevalka” oko Mercatora trebala bi se završiti prema zadanim rokovima u siječnju te nije nemoguća ni varijanta prema kojoj će Agrokor fokus svog interesa prebaciti na nove projekte na puno većim tržištima.

Nije tajna da konačna sudbina dugogodišnjeg Agrokorova ciljanja na Mercator sada uvelike ovisi o pregovorima te kompanije s kreditorima, a dojam je da je zbog pada u poslovanju Mercatora taj odnos s kreditorima poprilično neizvjestan te je nepoznanica u kojoj mjeri hrvatski Agrokor taj veliki rizik može preuzeti na sebe.

Osim toga, otvoreno je i pitanje možebitne koncentracije spojenog Konzuma i Mercatora u Hrvatskoj, no nejasno je treba li Agrokor uopće Mercatorovo nezavidno poslovanje, pogotovo u dijelovima Hrvatske u kojima se preklapa s Konzumom.

>>Janković: Žao mi je što se Mercator prodaje, ali bih napravio isto

Komentara 3

VN
vnov
21:06 12.01.2014.

želim Agrokoru i Ivici Todoriću sve najbolje u ovom poslu,neka ga uspješno dovrše i stvore respektabilnu kompaniju,a zavidnika će uvijek biti-da ih nema bio bi sumljivi posao

Avatar Marko232
Marko232
08:23 13.01.2014.

Na slovenskoj burzi je vrijednost kompanije procijenjena na manje od 80 eura. Dakle, dioničari obzirom kako su do sada vodili to svoje poduzeće još uvijek dobiju više od cijene dionica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije