Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MONOGRAFIJA Hrvatska novinska fotografija

Slike života govore više od riječi

27.02.2009.
u 17:21

Svaka je domaća knjiga o fotografiji pravo čudo, odgovorila je fotografkinja i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Sandra Vitaljić Siniši Hančiću na njegovu dvojbu treba li javnosti predstavljati monografiju “Hrvatska novinska fotografija” o izložbi iz 2007. kad je iza nas već izložba 2008.

Pozorno listamo publikaciju, s koje nam se smiješi premijer Ivo Sanader, dok Ante Đapić, Davor Domazet Lošo i Vlado Jukić gotovo plaču razočarani izbornim rezultatima, a vidimo i Marina Čilića u trenutku serviranja. Sve akteri vremena, uhvaćeni objektivom bez namještanja i poziranja.

Svaka stranica, od ukupno 130, nudi fotografiju koja svojim teškim sadržajem traži da se nad njom zamislimo, jer to je život, a opet neka druga da uživamo u prizoru i smijemo se otkvačenom kadru, jer i to je život. Teško je nekoga isticati, ali mjesto među stranicama monografije našli su mnogi poznati kolege, pa i večernjakovci. No, red je još jednom spomenuti najbolje iz 2007: Vjekoslava Skledara, Luku Marottija, Roberta Anića i Igora Kralja i reći da fotografija jest ono što se od nje traži da bude – vizualni tekst.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?