Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI BROD

Udruga gluhih i nagluhih: Peticijom protiv nehumane odluke

gluhi
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
07.05.2014.
u 19:18

Članovi udruge prikupljali su potpise protiv nehumane odluke po kojoj je ukinuto pravo na besplatne baterije za slušne aparate

U sklopu programa Europskog tjedna članovi Udruge gluhih ​i nagluhih Brodsko-posavske županije na slavonskobrodskom Korzu promovirali su rad svoje udruge, izložili radove kreativne radionice, ali i prikupljali potpise za peticiju protiv nehumane odluke po kojoj je ukinuto pravo na besplatne baterije za slušne aparate i pomagala osobama oštećena sluha.  

- Ne samo da nam je odlukom ukinuto pravo na besplatne baterije, već je i nabavka novog slušnog aparata preko HZZO-a sa dosadašnjim rokom upotrebe od pet godina pomaknuta na čak sedam. Baterije traju oko tjedan i pol i moraju se mijenjati. Novi paket baterija stoji četrdeset šest kuna, pa godišnje potrošimo i preko šesto kuna za baterije da bi mogli čuti. Slušni aparati koji su nam prijeko potrebna pomagala za normalan život​ j​ako ​su skupi. Prosječna cijena kreće ​im se ​ oko pet tisuća kuna, a ima ih i skupljih do osam, devet tisuća kuna. U slučaju kvara koji se obično događaju nakon isteka garancije sami moramo snositi troškove popravka. Kada bi mi se primjerice danas pokvario slušni aparat morao bih ga ​dati ​popraviti, a ako ga u servisu ne bi mogli popraviti bio bi prisiljen kupiti novi, jer po zakonu na besplatni imam pravo tek nakon ​isteka ​sedam godina. Pre ​dug je to period da bi uređaj trajao i radio ispravno, a uz trošak za baterije sve​je to ​preskupo za naše članove koji teško žive,​ jer su uglavnom nezaposleni ili imaju izrazito male mirovine i naknade - kazao je Tomica Pavić, predsjednik Udruge gluhih i nagluhih Brodsko posavske županije.

Potpisivanje peticije podržao je i Volonterski centar Slavonski Brod,​ koji je za ​potrebe ​prikupljanje potpisa na nekoliko štandova u gradu priskočio u pomoć osiguravši Udruzi gluhih volontere i ​svu ​ potrebnu logistiku, a​ od danas​ peticiju građani mogu potpisati i u prostorijama Volonterskog centra  u Krešimirovoj ulici.​ Obilježavanju Europskog tjedna Udruga gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije pridružila se programima koji su započeli jutros u Novoj Gradiški​,​ gdje je u Gradskoj knjižnici novogradiška podružnica u suradnji s Upravnim odjelom za razvoj i europske integracije i Savjetom za europske integracije Brodsko-posavske županije organizirala prezentaciju projekata "Europa i mi" i "Mladi - pokret". Predavači su bili  Nikolina Jureković, vanjska suradnica Udruge gluhih i nagluhih iz Nove Gradiške i tajnik  Udruge Josip Bošnjak, a predstavljene su mogućnosti koje se nude mladima kao europskim građanima s naglaskom na njihovu veću socijalnu uključenost i jačanje aktivizma kroz organizacije civilnog društva u lokalnoj zajednici.

>> Pokrenut projekt za jačanje društvenog angažmana gluhih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije