Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križnica

Stotinjak mještana odsječeno od Hrvatske

Križnica,poplava
Foto: Marija Lovrenc
1/8
16.09.2014.
u 17:00

Stradalo je područje isključivo uz obalu, dok je većina kuća u drugim dijelovima Križnice zasad sigurna od poplave

Križnica, hrvatski otok uz mađarsku obalu Drave u Općini Pitomača sa stotinjak stanovnika, od utorka ujutro odsječena je od Hrvatske. Drava je u Križnici poplavila prilaz pješačkom mostu, kao i igralište, izletište, garaže i vikendice.

Stradalo je područje isključivo uz obalu, dok je većina kuća u drugim dijelovima Križnice zasad sigurna od poplave. Najviši je to vodostaj Drave u posljednjih trideset godina, poručuju mještani. Križnica je sa Hrvatskom povezana dotrajalim visećim mostom. Kako skela ne vozi već tjednima, mještani Križnice koriste ga kao jedinu vezu sa Pitomačom i to na vlastitu odgovornost. U utorak su do njega mogli samo rijetki, traktorom ili čamcem. Voda je poplavila cestu na nekoliko mjesta.

- Drava stalno raste i bojim se da za par sati nećemo moći ni do mosta - priča Franjo Nachtberger iz Križnice. Gura puna građevinska kolica paprike roge preko mosta koji se ljulja nad podivljalom Dravom. On i brat Emsad probili su se do mosta traktorom i prikolicom iz Križnice jer ih na obali Pitomače čekaju poslovni partneri.

– Moramo prevesti tonu paprike na drugu stranu, imamo ugovorenu proizvodnju, ako to danas ne isporučimo, papriku možemo baciti – zadihano govori Franjo. U Križnicu hitna pomoć zasad ne može, kao ni vatrogasci. Za takve situacije volonteri su u pripravnosti, poručuju iz civilne zaštite koja je na terenu. Školarci već drugi dan ne mogu na nastavu u Pitomaču, a dio mještana dobio je naputak da ne dolaze na posao, ako moraju proći opasnim visećim mostom.

Ne preostaje im ništa nego čekati da razina vode počne opadati. Na poplavljenim područjima mještani nalaze ribe koje su se nasukale. Štuka od dvadesetak kilograma, nošena bujicom, zalutala je u poplavljeno dvorište jedne od vikendica uz obalu. - Ne bojimo se da će Drava doći do nas, bilo je poplava i u devedesetim godinama, pa nismo stradali. Voda raste i sa Mađarske strane, poplavljen je dio šume. Brinemo se samo za hitne slučajeve – odsječeni smo od svih i što ako pozli nekome od starijih i bolesnih ili djeci? To nas jedino brine – zabrinuta je Ruža Fabčić, vlasnica ugostiteljsko-turističkog objekta Dravska iža u središtu Križnice, oko četiri kilometra od visećeg mosta. Val koji Dravom stiže poslijepodne trebao bi podići razinu vode za najviše 90 centimetara, tvrdi Željko Kumrić iz Hrvatskih voda. Ta količina ne bi trebala predstavljati veću opasnost za mještane Križnice. Da je situacija zasad pod kontrolom, poručuje i Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača koji je u pripravnosti sa policijom, civilnom zaštitom i drugim službama na terenu. Na području Virovitičko-podravske županije, opasnost zasad prijeti mjestima Novi Gradac i Bekovar gdje je proglašeno izvanredno stanje i gdje je planirana evakuacija stanovnika ako Drava nastavi rasti.

>> Nastavljaju se borbe s poplavama! Osijek za vikend očekuje vrh vodenog vala

>> Milanović u poplavljenim područjima: Ne može se svugdje graditi i živjeti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije