Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUBITELJI CITROENA

Starim spačekom povezali renesansnu Europu i Formulu 1

spaček,dyane,citroën dak
Privatna arhiva
23.08.2013.
u 12:25

Iako su putovali po brdovitim Apeninima, Brođani na putu nisu imali nikakvih problema

Nakon devetodnevnog putovanja spačekom po Italiji, Francuskoj i Sloveniji, tročlana ekspedicija zaljubljenika u ovaj čudnovati, ali njima dragi Citroenov automobil vratila se u Slavonski Brod. Brodski su avanturisti u legendarnom DAK-u Silvija Stilinovića, koji je ove godine napunio 30 godina, na svom 5.000 kilometara dugom putovanju povezali naizgled posve nespojive stvari - doba renesanse i Formulu 1.

- Mnogi misle da renesansni talijanski gradovi, koji su odigrali važnu ulogu u kulturološkom razvoju Europe, nemaju nikakve veze sa svemirskom tehnologijom Formule 1. Naš je cilj bio dokazati da se i dvije takve, potpuno različite stvari, mogu povezati. I to sve u starom autiću čija najveća brzina ne prelazi 80 na sat – kaže vođa ekspedicije Silvio Stilinović.

Tvornica harmonika

Kada ih pitaju što ih se od viđenog najviše dojmilo, njegovi suputnici Mirko Bilešić i Zlatko Orešković kažu kako svako mjesto u kojem su se zaustavili ima neku svoju priču. Grob velikog svjetskih tenora Luciana Pavarottija u Modeni nešto je što nikada neće zaboraviti, kao ni posjet San Marinu, drugoj najmanjoj državi svijeta za koju kažu da je \"slatka i nevjerojatna\". U velikom svetištu Loretu vidjeli su značajne relikvije za rimokatolički svijet, Isusove jasle i Crnu Madonu, a u Castle Fidadu najpoznatije tvornice harmonika.

- U Monte Carlu i Monzi obišli smo dvije najveće i najspektakularnije staze Formule 1. Ona u Imoli, u kojoj se vozi Velika nagrada San Marina, igrom slučaja bila je otvorena, pa smo je mogli i detaljno razgledati. Na kraju smo završili u Postojni, svjetskoj atrakciji broj 1 kada je riječ o spiljama i takvoj vrsti turizma – nastavljaju brodski avanturisti.

Iduće godine novo iznenađenje

Iako su putovali po brdovitim Apeninima, Brođani na putu nisu imali nikakvih problema, ako se izuzme pregorena žarulja na desnom faru i činjenica da je Silviju na glavu pala hauba, zbog čega je u jednom trenutku čak ostao bez svijesti. U proteklih osam obišli su znamenito jezero Loch Ness, dvorac grofa Drakule u Transilvaniji, najsjeverniju točku Europe u Finskoj, Alpe, Dunav, Saharu... Ipak, na tome ne misle stati, a već za iduću godinu pripremaju novo iznenađenje.

- Za sada ne bih otkrivao kakve su nam namjere, ali mogu reći da će to biti nešto najveće što smo do sada učinili. Putovanje će to trajati oko mjesec i pol dana, a prevalit ćemo više od 25.000 kilometara – tajanstven je Stilinović.

>> Unatoč vrućini, vremešni automobili i motocikli nisu zakazali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije