Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strategija

Slavonski voćari sve više razmišljaju o udruživanju

voćnjak
Marijan Sušenj/PIXSELL
31.03.2014.
u 08:15

Neki od ključnih problema su usitnjeni posjedi, nedovoljna opremljenost voćnjaka sustavima za navodnjavanje i protugradnom mrežom, neadekvatni, često uistinu minimalni skladišni kapaciteti...

Vukovarsko srijemska županija u zadnje vrijeme dosta radi na promociji udruživanja poljoprivrednih proizvođača, pa je u Tovarniku, u suradnji s Udrugom voćara Rujan iz Tovarnika, organizirala skup voćara kako bi im približila dobre strane ovakvih udruživanja.

Predstavljena je i analiza ankete što ju je među voćarima proveo Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko srijemske županije, koja je pokazala sve probleme s kojima se susreću voćari najistočnije županije, a neki od najvažnijih i ključnih problema su usitnjeni posjedi, nedovoljna opremljenost voćnjaka sustavima za navodnjavanje i protugradnom mrežom, neadekvatni, često uistinu minimalni skladišni kapaciteti te problemi koje životno važnim drže sami proizvođači, a to su niska cijena i trženje gotovih proizvoda.

Rješenje ovih problema temeljem osobnih iskustava u zadrugarstvu i udruživanju, ponudio je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o i upravitelj zadruge "Zagrebački voćnjaci". Bunjevac je i sam proizvođač voća i član zadruge, te je nazočne informirao o svim prednostima koje su on i zadrugari ostvarili udruživanjem, dobrom tržišnom pozicijom koja je na kraju rezultirala gradnjom Distributivnog centra za voće i povrće u Velikoj Gorici, pri čemu su dobili veliku pomoć od Zagrebačke županije, a udruženi jednostavnije dolaze i do novca iz EU fondova.

- Želja i potreba nam je izgradnja nove ULO hladnjače čime bi zaokružili cijeli ciklus i osigurali još bolju tržišnu poziciju i bili konkurentni cijele godine - rekao je Bunjevac što je izazvalo veliko zanimanje među tovarničkim voćarima jer i kod njih je najveći problem nedostatak hladnjača i skladišnog prostora pa su prisiljeni prodavati voće prekupcima i po nižim cijenama samo da voće ne bi propalo.

- Nedvojbeno je da je udruživanje budućnost svih poljoprivrednih proizvođača, jer udruženi imamo značajno veće prigode za uspjeh na domaćem i EU tržištu. Županija će i dalje raditi na promociji udruživanja poljoprivrednih proizvođača i pružati potporu svim zainteresiranim proizvođačima - kaže Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu.

I Drago Kovačević, predsjednik Udruge voćara Rujan iz Tovarnika koja okuplja 25 voćara koji obrađuju 150 hektara voćnjaka, kaže da bez udruživanja nema budućnosti pa se oni unutar Rujna već međusobno pomažu.

- Tako rade voćari u Austriji, Italiji i nema razloga da se i mi udružimo. Zajedno radimo oko zaštite voćnjaka, orezivanja, a najviše pokazujemo zajedništvo pri otkupu jer ne dozvoljavamo da nas otkupljivači podcjenjuju i ucjenjuju jer na našem području nema hladnjače u koju bi mogli pohraniti voće i čekati povoljnu cijenu. Prošle godine je dosta od nas otkupljeno jer veliki otkupljivači neće doći za male količine, ali kada nas 10 ili 15 ponudi svoje voće, ima razloga doći. U Agro-Tovarniku je počela gradnje hladnjače, ali je zbog krize, gradnja zastala. No, nadamo se da će biti nastavljena jer tu vidimo svoju veliku priliku - kaže Kovačević.

>>Pesticidi - Žele li ih kupiti, ratari i voćari moraju u školu

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
10:32 31.03.2014.

Da su prije počeli razmišljati, već su mogli i konkurirati na EU tržištu. Ipak treba vremena da od g....e stigne do mozga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije