Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spontani prosvjed

Radnici Spačve zaustavili strojeve i traže neisplaćene plaće za srpanj

Radnici Spačve (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/3
31.08.2012.
u 17:00

Tražimo da nam se isplati plaća u novcu, bez bonova. Kasne 2,5 mjeseca, a 25 posto je u bonovima koje možemo iskoristiti samo u Konzumu

Nakon što su u četvrtak ujutro obustavili rad i dobili posljednju ratu plaće za lipanj, oko 400 djelatnika najvećeg hrvatskog drvoprerađivača Spačve nastavilo je s prosvjedom i danas. Okupili su se ispred upravne zgrade zahtijevajući poštovanje kolektivnog ugovora. Nije pomogao ni kratki sastanak prosvjednika s predsjednikom uprave Darijem Puljizom koji je im je obećao početak isplate plaće za srpanj sljedećeg tjedna.

– Odlučni smo ne popustiti dok nam se ne isplati plaća za srpanj i to sve u novcu bez bonova te ispoštuje kolektivni ugovor u kojemu stoji da se plaća isplaćuje 5. i 20. u mjesecu za prošli mjesec. Ovaj prosvjed nije organizirao sindikat iz kojega su izašli gotovo svi razočarani radnici već je to spontani izraz nezadovoljstva koje traje već godinama. Plaće kasne 2,5 mjeseci, 25 posto je u bonovima koje možemo iskoristiti samo u Konzumu. Naša plaća je 2500 do 3000 kuna zajedno s putnim troškovima i toplim obrokom, a isplaćuje se u četiri ili čak pet obroka pa vi sada živite i hranite obitelj kada dobijete 500 kuna pa mjesec dana ništa. Ne isplaćuju se doprinosi, ali se ti iznosi skidaju nama s plaće. Proizvodnja je praktički stala jer svi radnici ne rade, osim oni u upravi i koji su na bolovanju. Nije nam jasno kako nema za plaće, a tegljači stalno izvoze gotovu robu i mi imamo posla i radimo. Evo, od jutros do 11 sati izašlo je sedam kamiona s gotovim proizvodima i to sve za izvoz – kaže u dahu Ilija Budimir kojega su radnici spontano izabrali da ih vodi.

Radnici uzvicima negodovanja i odobravanja dočekuju prazne tegljače stranih oznaka koji ulaze u krug i ispraćaju nakrcane jer znaju da bi mogao doći i novac za isporučenu robu, hrastova masivna ulazna vrata, “seljački” pod, parket, furnir, prerezani trupci.

Predsjednik uprave Dario Puljiz podsjeća kako je Spačva 90 posto ovisna o izvozu i ne bi bilo dobro partnerima koji imaju povjerenje u vinkovačkog drvoprerađivača sada ne isporučivati robu.

– To što se sada izvozi u šleperima bit će plaćeno sljedećeg tjedna i tada ćemo moći isplatiti i plaće. Ovaj zastoj, posebice ako se produži na još nekoliko dana, donijet će nam nove poteškoće pa u pitanje dolaze i njihove plaće – rekao je Puljiz.

Ključne riječi

Komentara 2

NI
NinaVk
18:32 31.08.2012.

Svaka čast, bilo je već i vrijeme da se radnici Spačve pokrenu. Iz mjeseca u mjesec čekaju plaću i onda još dobiju bonove u Konzumu. Držim vam fige i nadam se da će vam Puljiz isplatiti plaće. Šaljem vam podršku iz Zagreba!

Avatar jwayne
jwayne
21:23 31.08.2012.

Spačva je dužna Hrvatskim šumama 30tak mil kuna, za doprinose duguju 5-6 mil. kuna... bankama tko zna koliko??! Ne isplaćuju plaće ili daju konzumove bonove i ... onda Puljiz kaže kako nikad nisu bili u blokadi i da sve trupcee plate ... da nije tužno bilo bi smiješno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije