Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županijska skupština

Požega je jedini grad koji ima jedinstven zatvorski sustav

Skupština POžeško-slavonske županije
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
1/6
01.04.2014.
u 23:16

U vrijeme ekonomske krize i smanjenih proračunskih sredstava, u vrijeme kada se smanjuju plaće sucima i sudskim službenicima i namještenicima, nije opravdano narušavanje postojeće infrastrukture, te njezino izmještanje 40-ak kilometara dalje – stoji među ostalim u zaključku Skupštine.

Grad Požega je jedini grad u Republici Hrvatskoj koji ima jedinstven zatvorski sustav, kaznionicu, zatvor i Odgojni zavod. Osim toga u Požegi je sjedište Ureda za probaciju te je Požega jedino logično rješenje određivanja sjedišta Općinskog i Županijskog suda – ističe se među ostalim u zaključku današnje sjednice Skupštine Požeško-slavonske županije koji će biti proslijeđen Ministarstvu pravosuđa, a u kojem se traži da se promijeni sadašnji prijedlog Zakona o područjima i sjedištima sudova.

Naime, prema Prijedlogu Zakona sjedište Općinskog suda bi trebalo biti u Slavonskom Brodu. Sve političke stranke u županijskoj Skupštini su jedinstvene da to sjedište mora biti u Požegi što su potvrdili nizom argumenata među kojima je i onaj financijski.

-U vrijeme ekonomske krize i smanjenih proračunskih sredstava, u vrijeme kada se smanjuju plaće sucima i sudskim službenicima i namještenicima, nije opravdano narušavanje postojeće infrastrukture, te njezino izmještanje 40-ak kilometara dalje – stoji među ostalim u zaključku Skupštine.

Vijećnici su podsjetili i da zgrada suda za razliku od one u Slavonskom Brodu zadovoljava sve standarde koji se traže da takva zgrada ima. Osvrnuli su se i na povijesnu tradiciju. I dok je Okružni sud u Požegi osnovan 1953. i uz osječki bio jedini u Slavoniji u Brodu je Županijski suda osnovan tek 2000.godine. Požežani su čak izračunali da je Požega bliža za 111.178 stanovnika, a Slavonski Brod za 109.845 stanovnika.  

Komentara 4

RE
rennes
09:33 02.04.2014.

E vidite, dragi moji požežanci, nije vam smetalo kad je ranije, a ne govorim o dalekoj prošlosti, Požega u svemu i svačemu derogirala mnogo veći Brod, a sada bi da se ne poseže za tuđim! Da vas malo podsjetim; upravo je u sudskom smislu Požega, ne tako davno, a u okviru zadnjih 20 godina, bila nadređena Slavonskom Brodu, iako je Brod neusporedivo veći grad, s neusporedivo više sudskih predmeta! Novom se organizacijom ide na racionalizaciju, što u praksi znači da bi sudska sjedišta ipak trebala biti u većim gradovima, dok bi u manjima ostale ispostave! A pozivanje na tradiciju u 21. stoljeću jednostavno je apsurno i krajnje smiješno! To da je Požega bliža za 111,178 stanovnika je obična budalaština! Iste i slične argumente može upotrijebiti i Slavonski Brod! A svakako je najviše sudskih predmeta, klijenata, sudionika postupaka... sigurno iz gradova, a tu se mala Požega nikako brojem stanovnika ne može uspoređivati sa Slavonskim Brodom, šestim najvećim gradom u RH! Uz navedeno, Slavonski Brod izravno pokriva i dvije autoceste, od čega je jedna s najvećim međunarodnim prometom u RH! Tu su milijuni ljudi, koji svake godine prolaze, a neki sigurno budu imali posla i sa sudovima! Tu je dugačka granica s BiH, jedan od najvećih GP-a u RH, ... sve uvjeti u kojima treba brzo sudsko postupanje! Ima tih argumenata još hrpetine, koji bi se dali navoditi! A to što Sl. Brod tek 2000. dobiva županijski sud samo je odraz "bratske ljubavi" Osijeka i Požege i njihovih, i u Jugoslaviji ekstremno jakih lobija, koji su činili sve kako bi Brod ostao na repu u svakom pogledu, svako iz svojih uskogrudnih razloga! Osijek u bolesnoj želji da ostane vječita i neprikosnovena tzv. "metropola Slavonije", iako im nikada nitko nije osporavao činjenicu da su centar, a Požega u grču, kako bi zadržala što više stare slave i utjecaja, iako je već davno u mnogočemu bila drugorazredna u odnosu na mnogo veći, prometno, gospodarski ... važniji Slavonski Brod!

RE
rennes
09:45 02.04.2014.

Jednostavno su apsurdna nastojanja Požege da zadrži sudove, za što se čak i smišljaju sumnjivi argumenti! Pozivanje na tradiciju, uređeni zatvorski sustav, čak i sumnjive računice vezano uz broj stanovnika... Slavonski Brod, sam kao grad, ima više stanovnika nego čitavatava Požeška kotlina sa Požegom! A Brod pokriva i, od Požege, udaljena velika sela na istoku Brodsko-posavske županije, veliku međunarodnu granicu s izrazito frekventnim GP-om, najprometniji međunarodni prometni pravac (autocesta, vlak, druga najveća riječna luka) u RH... I nigdje se u RH ne radi toliko problema što, očito male sredine, gube središta sudova, osim kad je u pitanju Požega, koja bi se, po tko zna koji put, nametala Slavonskom Brodu, iako je Brod šesti najveći grad u RH, smješten na izrazito važnom prometnom i geografskom položaju! Što vi želite, gospodo iz Požege?! Povratak u vrijeme Marije Terezije? U ime tradicije zacementirati stvari u prošlosti, i to na štetu zdrave logike, građana, ...?!

RE
rennes
09:52 02.04.2014.

Zašto onda, kad Požega želi biti centar sudova za mnogo veći Slavonski Brod u RH isto ne učinimo i na drugim primjerima! Zašto središte sudova nadležno za Osijek ne bi bilo u Đakovu, da Petrinja bude sudski centar za Sisak,ak, Čakovec za Varaždin, koji postaje ispostava, Knin, u ime povijesti i itradicije, sudski centar za Šibenik i tako redom... ?!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije