Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deložacija vukovarske obitelji

Uz stotine praznih kuća, nas tjeraju van

Obitelj Asađanin
Foto: Branimir Bradarić
06.10.2014.
u 21:42

Mlada vukovarska obitelj Asađanin mogla bi izgubiti stan

Vukovarska obitelj Asađanin naizgled je još jedna obična obitelj koja se suočava sa svakodnevnim problemima i trudi se riješiti ih na najbolji mogući način za njih. Međutim, za razliku od drugih, svi planovi ove obitelji ograničeni su i idu samo do 17. listopada kada bi, prema presudi Općinskog suda u Vukovaru, trebali biti deložirani iz stana.

Nemaju rješenje, ali...

– Sud je takvu odluku donio jer mi nemamo Rješenje za korištenje stana u Vukovaru u kojem živimo već devet godina. Činjenica je da nemamo rješenje ali i da ovaj stan, koji je u vlasništvu države, nitko ne potražuje. Još 2003. podnijeli smo zamolbu za rješavanje stambenog pitanja i nikad ništa nije učinjeno. Mi smo tročlana mlada obitelj koja želi ovdje nastaviti živjeti, ali nam se to onemogućava, kažu supružnici Adrijana i Dragutin Asađanin.

Već mjesecima žive pod stresom i u strahu od dana koji predstoji, ali najviše se sva ta neizvjesnost odražava na 12-godišnjoj kćeri.

– Ona je uplašena i boji se. Dijete je ovdje odraslo, ima prijatelje, ide u školu... Sad bi to sve trebalo zbog nekoga, tko nema sluha za naše probleme, izmjeniti se. Radi svega toga bila je i kod školskoga psihologa. Mi je pokušavamo umiriti, ali ona se jednostavno boji da nećemo imati gdje živjeti, kaže Adrijana. Dok pokazuju račune koje redovito plaćaju i prepisku sa sudom dodaju i kako i sam datum pokazuje svu bešćutnost sustava.

Dijete branitelja

– Tjeraju nas van iz stana gotovo na početku zime. Ako se već moralo to dogoditi, a nije jer u gradu ima na stotine praznih stanova i kuća, zašto to nije prolongirano za poslije. Kako da se snađemo polovicom listopada? Morali bi malenoj mijenjati i školu, ističe Dragutin. Prije nekoliko dana na Općinski sud poslali su i dopis kojim traže prolongiranje deložacije pa su svakodnevno u iščekivanju povratne informacije. Ako ni to ne bude dalo rezultata, 17. listopada uslijedit će deložacija, a Vukovar će vrlo brzo ostati bez još tri mlade osobe. Interesantno je i da im je istoga dana najavljen početak obnove postupka, ali da deložacija ipak nije odgođena.

– Ako nas deložiraju, idemo iz Hrvatske jer su mi ovdje ugrožena temeljna ljudska prava. Očigledno nitko ne vodi brigu ni o odredbi Ustava da svi moramo štititi prava djece i nemoćnih, kaže Asađanin. Svoj dolazak 17. listopada u Vukovar već su najavili i aktivisti Živog zida, a dolazak su obećali i članovi nekih stranaka kao i braniteljskih udruga.

– Očekujem od mnogih da stanu iza naše obitelji i spriječe deložaciju. Uostalom, dijete sam hrvatskog branitelja, a stric mi je ubijen na Ovčari, zaključio je Asađanin.

>> Pred zgradu USKOK-a donijela benzin i prijetila da će se zapaliti

Ključne riječi

Komentara 93

HA
habala
22:02 06.10.2014.

Tragično da, ali nisu naveli kako su ušli u stan ??? Kako bi bilo da svi koji nemaju svoj stan i plačaju podtsnarstvo uđu u državne stanove i očekuju da ih dobe , Što je sa onima koji plačaju skupe kredite za stanove pa nisu usšli u državne, mislim da u ovoj državi treba vrijediti pravila za sve a ne samo pojedince. I u konačnici kaže ovdje su mi ugrožena temeljna ljudska prava ... pitanje na osnovu čega na osnovu ulaska u državni stan i to što ga državan neda ???

Avatar TheJack
TheJack
22:03 06.10.2014.

"Uostalom, dijete sam hrvatskog branitelja, a stric mi je ubijen na Ovčari, zaključio je Asađanin." Dakle to podrazumijeva da mozes protupravno da se uselis na tudje, tj. drzavno. To sto ima na stotine praznih kuca i stanova nije vezano sa zakonima koje ovaj gospodin krsi, niti da se objekti mogu useljavati kako kome padne na um. Ocevidno je da je devet godina tolerirano nasilno zauzimanje tudje imovine. Malo, li je?? Ostavljanje ove obitelji, tj. ne delozacija bi samo dalo los signal drugima da se i oni usele u prazne stanove i kuce. Pravljenje presedana vodi u kaos.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
22:14 06.10.2014.

necuvena drskost i krajnji bezobrazluk Ugrozena mu ljudska prava sto mu nedaju da zivi u tudjem stanu? Kolko vidim po komentarima, ovakvih ljudi u HR ima ko pljeve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije