Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nova postaja za mjerenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu

slavonski brod
Ivica Galović/VLM
04.11.2009.
u 12:16

Nova automatska mjerna postaja za trajno praćenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu mjerit će razinu onečišćivača zraka te smjer i brzinu vjetra, temperaturu i vlagu zraka te količinu oborina.

Izgradnja nove automatske mjerne postaje državne mreže za trajno praćenje kakvoće zraka počela je krajem listopada u Slavonskom Brodu. Izgradnju je potaknulo Ministarstvo zaštite okoliša u suradnji s predstavnicima vlasti Brodsko-posavske županije, a očekuje se kako će nova postaja, koja će mjeriti razinu sumporova dioksida, sumporova vodika, ozona i drugih onečišćivača te smjer i brzinu vjetra, temperaturu i vlagu zraka te količinu oborina, biti dovršena početkom iduće godine.

Lokacija je utvrđena nakon što je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba u srpnju i kolovozu pratio kakvoću zraka na postaji koja je bila smještena u krugu meteorološke postaje Državnoga hidrometeorološkog zavoda u Slavonskom Brodu. Utvrđeno je kako se lokacija Glavne meteorološke postaje DHMZ-a nalazi u zoni utjecaja Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Na temelju tog praćenja i procjene kakvoće zraka u Brodsko-posavskoj županiji, koju je izradio Državni hidrometeorološki zavod 2007. godine, potvrđeno je da lokacija Glavne meteorološke postaje DHMZ-a odgovara potrebama trajnog praćenja kakvoće zraka u Slavonskom Brodu i potrebama praćenja utjecaja prekograničnog prijenosa onečišćenja zraka iz susjedne države Bosne i Hercegovine.

Izgradnju financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije