Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN NEPUŠENJA

Najzdravije žive agroturistički tehničari i medicinske sestre

nepušenje
Marija Lovrenc
30.05.2014.
u 13:56

Zavod za javno zdravstvo Sv. Rok po treći put nagradio srednjoškolce u čijim razredima nema niti jedan pušač

Treća je godina kako županijski Zavod za javno zdravstvo Sv. Rok na poseban način, a povodom 31. svibnja, Svjetskog dana nepušenja, nagrađuje učenike srednjih škola u  čijem razredu nema niti jedan pušač. Anketom provedenom na oko 3500 srednjoškolaca u Pitomači, Orahovici, Slatini i Virovitici titula razreda nepušača ove je godine pripala samo dvama razredima – prvom razredu za zanimanje medicinska sestra/tehničar zdravstvene njege u Tehničkoj školi u Virovitici te maturantima, agroturističkim tehničarima u Srednjoj školi Pitomača, koji su prije dvije godine bili prvi nagrađen razred nepušača u Hrvatskoj.

- Mladi svojim primjerom nepušača puno čine na promociji zdravog života, a mi tu naviku prepoznajemo i želimo je nagraditi. Pušenje nije samo odraz želje među mladima da se svide vršnjacima, da budu 'cool' u društvu. Ono je i prvi korak ka drugim vrstama ovisnosti ali i put koji otvara mogućnost za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i malignih bolesti dišnog sustava, koje su svake godine u porastu – upozorava dr. Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok. Na anketiranoj populaciji u srednjim školama, oko 43 posto mladih izjavilo je da puši ponekad ili redovito, najčešće zbog utjecaja okoline i društva. Onima koji su kao razred odlučili živjeti zdravo punim plućima, daleko od mirisa dima i cigarete, Zavod je kao poticaj ove godine poklonio prijenosnu USB memoriju od 4 GB u zanimljivom dizajnu, te ih motivirao da svojim iskustvom rade na promicanju nepušenja među vršnjacima.

Nakon Virovitice, svoju će nagradu sljedećeg tjedna primiti i pitomački srednjoškolci nepušači.

Akcija među mladima je početak obilježavanja Svjetskog dana nepušenja kojom Zavod građanima ukazuje na opasnosti od pušenja i potiče ih na zdraviji način života. Od 10 do 12 sati u subotu će u centru Virovitice i Slatine dijeliti letke i promotivne materijale, mališani iz udruge Naša djeca i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica sudjelovat će crtežima i dijeliti jabuke građanima, a aktivisti iz udruge Keks će spojiti županiju, vozeći bicikle na potezu od Pitomače do Orahovice. Građanima će, poručuju iz Zavoda, na raspolaganju biti i sobni bicikli kojima mogu na par minuta nezdravu naviku zamijeniti - ulaganjem u zdravlje.

>> Evo još razloga da što prije prestanete pušiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije