Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustaški grafiti

Na pročelje Parohijskog doma u Vinkovcima ispisali 'U' i 'Ubij Srbina'

Ustaski grafiti na pravoslavnoj crkvi Sv Ilije u Zadru
Zeljko Mrsic/PIXSELL
09.12.2014.
u 16:13

Eparhija podsjeća da je prije nekoliko dana "demokratski osviješten Hrvat" ostavio fekalije u oltaru Crkve sv. Prokopija u Rajevom Selu

Kako se navodi u priopćenju Eparhije osječkopoljske i baranjske, prije nekoliko večeri, na fasadi Parohijskog doma SPC u Vinkovcima ispisani su "grafiti mržnje i prijeteće poruke s ustaškim znakom U, i sadržajem 'Ubij Srbina' i 'Za dom spremni'". 

U priopćenju se ocjenjuje kako se radi "o dirigiranom linču koji traje već dvadesetak dana protiv SPC i svećenstva, a takvim izgredima nastavlja se progon pravoslavlja i svega što je srpsko na istoku Hrvatske". Eparhija podsjeća da je prije nekoliko dana "demokratski osviješten Hrvat" ostavio fekalije u oltaru Crkve sv. Prokopija u Rajevom Selu.

- Samo nekoliko dana kasnije, ponovljeno je nedjelo s vrlo poznatim porukama iz nedavnih vremena kada je počeo progon 200.000 Srba iz Hrvatske i protjerivanje srpskog stanovništva, srpske ćirilice i uništavanje imovine Srpske pravoslavne crkve - navodi se u priopćenju kojega prenosi Glas Srpske. Parohijski dom u Vinkovcima i pravoslavna crkva je 20-tak samo metara udaljen od sjedišta Policijske postaje. U priopćenju Eparhije se ne navodi mogući povod ovim grafitima. Naime, na Facebook profilu jednog ili oba sina vinkovačkog prote Predraga Azapa, u danima kada je iz Haaga na privremenu slobodu u Beograd stigao Vojislav Šešelj, izrečena je dobrodošlica ovom zločincu koji je samo nekoliko dana nakon što je, tobože jako bolestan, pušten na slobodu, pokazao svoju zločinačku ćud "čestitajući vukovarskim četnicima oslobađanje srpskog Vukovara" i posežući za dijelovima Hrvatske, države u kojoj živi paroh Azap i njegova obitelj.

To je uznemirilo i ogorčilo mnoge Vinkovčane posebice stoga što je paroh vinkovački Azap korektan čovjek i svećenik koji se nastoji uključiti u život grada što posebno dolazi do izražaja u danima Vinkovačkih jeseni. Predrag Azap se branio da su profili njegovih sinova hakirani i da oni nisu odgojeni tako da bi pisali to što je bilo napisano na njihovim profilima.

>>HSP AS: Osuđujemo poruke iz poslanice patrijarha Irineja pročitane u Vinkovcima

>>'Bejzbol-palicama na bogoslove zbog nacionalne mržnje'

Komentara 9

MH
mrtav-hladan
00:31 10.12.2014.

Pssssssst banovina ! Sto ima sps sa seseljom .. U kakovom su to oni odnosu Jel se bozanic javljao u vrijeme dok je đapić davao izjave tipa hrvatska do zemuna tipa hrvatska do zemuna

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:32 09.12.2014.

SPC de nije javio za izjave mržnje Šešelja, a Hrvatima znaju popovati..

SL
slovenc007
17:42 09.12.2014.

Bolesnici ste svi koji podupirete ovaj čin. Bog je samo jedan i tu ne postoji katolički ili pravoslavni bog nego je ta podela na ljudskom nivoju predsvega zbog vlasti i moči nad vernicima i kako vidite dobro jim ide od ruke! I šta mislite bog kaže dobro je ovo to je i tako pravoslavno?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije