Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovarsko-srijemska županija

Do kraja godine planiraju od mina očistiti sve poljoprivredne površine

mine
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
14.04.2014.
u 08:39

Vukovarsko-srijemska županija bila je po zagađenosti minama pri vrhu da bi lani bila na osmom mjestu

Vukovarsko-srijemska županija bila je po zagađenosti minama pri vrhu da bi lani bila na osmom mjestu, a u ovoj godini planira potpuno od mina očistiti sve poljoprivredne površine. Najviše minski sumnjivog zemljišta je oko Vinkovaca i istočno od Vinkovaca, no oni čine samo 1,3 posto ukupne površine najistočnije županije.

Prioritet pri izradi godišnjih planova razminiranja uvijek je imalo poljoprivredno zemljište pa će ono do kraja godine biti potpuno očišćeno, ali je zato ostalo za očistiti velike površine pod šumama, oko 24 četvorna kilometra. - Prošle godine smo odradila 22 projekta humanitarnog razminiranja, pretraživanja, redukcije i isključenja pojedinih površina s popisa minski sumnjivog zemljišta. Ovim projektima smanjili smo sumnjivo zemljište za 378 hektara na što smo utrošili 37 milijuna kuna. Inače, u cijeloj Hrvatskoj, od 1998. kada počinje sustavno razminiranje, očišćeno je 446 milijuna četvornih metara u što je utrošeno 4,2 milijarde kuna. Sada u našoj županiji imamo 26 četvornih kilometara sumnjivog zemljišta od čega je 18 posto poljoprivrednih površina i 82 posto pod šumama - kaže Zlatko Pavlović, referent za razminiranje Vukovarsko-srijemske županije.

U Hrvatskoj je od 1991. do danas u minskim poljima stradalo 1978 osoba od kojih 511 smrtno.

>> Diljem Hrvatske još uvijek je posijano oko 70.000 mina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije