Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBLJENI TURISTI Inspekcije žmire na očito kršenje zakonskih propisa

Školovani vodiči nemaju posla, jer agencije dovode ‘amatere’

28.05.2009.
u 17:33

KARLOVAC, SLUNJ – Grupa učenika na prekrasne slunjske Rastoke stigla je iz daleke Slavonije. Nakon razgledavanja, otišli su na obalu Korane i pojeli svoje sendviče.

Nepotreban trošak
Izlet je prošao bez ručka i stručnog vodiča, a za to su agenciji platili 205 kuna! To je ogledni primjer kako se dobro naplate usluge, za koje u konačnici ne dobijete gotovo ništa. I dok o ljepotama karlovačkih znamenitosti pričaju pratitelji ili oni koji misle da o tome dovoljno znaju, za osposobljene vodiče u Karlovačkoj županiji nema posla. Posebna su priča upravo Rastoke, koje posjećuje najveći broj ljudi, a koje se zakonski ne smiju obilaziti bez takve stručne osobe.

– Deset posto agencija koje ovamo dolaze iz drugih regija ne uzimaju usluge vodiča. Odbijaju nas kao nepotreban trošak. Kao agencija, specijalizirani za prihvat grupa, mogli bismo zaposliti sve županijske vodiče. Nema dana da barem petnaest do dvadeset autobusa ne dođe ovamo – ističe vlasnik Turističkog centra Mirjana Rastoke Darko Flanjak. U stalnom radnom odnosu zasad imaju jednog vodiča. A njihova je cijena zaista povoljna i svima prihvatljiva.

Za odrasle osobe deset, a djecu sedam kuna. Ugostitelji sa slunjskog područja, ogorčeni što im turisti odlaze doslovce pored nosa, traže da se napokon uvede reda. Točnije, da budu upoznati kada i koliko grupa dolazi na Rastoke. To se još uvijek ne zna, kao ni točan broj domaćih i stranih gostiju koji obilaze taj lokalitet. Stručni vodiči ni u Karlovcu nemaju posla, a svjedoci smo brojnih školskih grupa koje redovite obilaze staru gradsku jezgru, Jelačićev plac i druge znamenitosti.

– Nakon završenog tečaja za turističke vodiče u Karlovcu nisam vodio niti jednu grupu – rekao nam je Karlovčanin Alen Pajtak, a slična je situacija i s ostalim polaznicima tečaja za turističke vodiče za Karlovačku i Ličko-senjsku županiju, koji je prošle godine organiziran na karlovačkom Veleučilištu. Predsjednica Udruge turističkih vodiča Bastion Dubravka Mlikan ističe da, iako većina polaznika to ne shvaća kao osnovni posao, netko bi možda od toga želio živjeti.

Inspekcija ‘žmiri’
– Svjesni smo recesije i da je tek početak turističke sezone, no činjenica je da bi za Plitvice možda bilo posla, ali ima onih koji su tamo već uhodali posao. Na Rastokama je situacija nesređena, a po zakonu o turističkim lokalitetima, kao što je primjerice i karlovačka Zvijezda, organizirane grupe mogu voditi isključivo turistički vodiči s rješenjem i iskaznicom, a ne turistički pratitelji. Tržna inspekcija očito ne kontrolira te propuste – rekla je predsjednica Udruge Dubravka Mlikan.

Želite prijaviti greške?