Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snježna kraljica

Hirscher treći put slavio na Sljemenu! Zubčićev najbolji slalom u karijeri, Kostelić tek 18.

Marcel Hirscher
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/14
06.01.2015.
u 19:15

Ivica Kostelić dobio nasljednika, Filip Zubčić prvi Hrvat ikad koji ga je pobijedio.

Janica je kleknula na snijeg, a njezina majka Marica prekrižila ruke na tribini. Obje su u molitvi gledale sina i brata Ivicu Kostelića koji je jurnuo iz startne kućice, na svom Crvenom spustu. Nisu jedine, 14 tisuća duša zadrhtalo je kad je velikan hrvatskog sporta krenuo u borbu.

Najbolja vožnja sezone

- Vjerojatno je to njegova posljednja utrka među elitom na svojem brdu... Moramo ga vidjeti, biti uz njega u tom trenutku - pričali su još u podne navijači na zagrebačkom Mihaljevcu ukrcavajući se u ZET-ove autobuse. Debata o tome hoće li ga vidjeti 'na poslu' i sljedeće godine, trajala je sve do Tornja. A on je prvu vožnju odvozio najbolje ove sezone. Krenuo je sporo, na prvom prolasku bio je Ivica na samoj ivici ispadanja, ali je nakon filtera ubrzao i osigurao finale.

- Osjećao sam se kao bambi na ledu, a današnje stanje je takvo da se moram zadovoljiti s nižim ciljevima nego što sam naviknuo - pričao je Kostelić, pa i on zapljeskao navijačima.

- U Zagrebu je najbolja publika, a iako Schladming ima 40 tisuća gledatelja, Austrijanci uglavnom navijaju samo za svoje. Sljeme zbog šume radi jeku, pa se čini da ih je i više - kazao je Kostelić.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Što dalje, hoćemo li ga gledati na Sljemenu, sa startnim brojem i dogodine?

- Glavno je da kraj sezone dođekam među 30 slalomaša svijeta, a o tome će i ovisti moja budućnost. Ne želim više govoriti o svojih 15 operacija, od kojih 12 na jednom koljenu, to već ispada kao alibi, a i meni je zamorno o tome pričati. Meni je svaki bod dragocjen, pa moram biti zadovoljan što sam ušao u drugu vožnju. Hoću li i dogodine skijati? Ako ništa drugo, onda zbog ove publike želim ovaj spektakl ponovo doživjeti. Znate, u mojoj obitelji ništa nismo postigli bez borbe, mi ne odustajemo! - najavio je Ivica, koji je završio na 18. mjestu.

No, priča dana bio je - Filip Zubčić, koji ga je na nadmašio u obje vožnje, dapače 'nabio' veteranu više od sekunde razlike. Kući, u Mlinove otišao je s 15. mjestom u Zagrebu.

- Bacio sam se koliko je išlo, ušao sam prvi puta u drugu slalomsku vožnju, a čak sam bio briži i od Ivice! Ovo je prvi puta u životu da sam bio bolji od njega - kazao je Filip Zubčić. Štoviše, nitko nikada i nije od Hrvata pobijedio Kostelića u slalomu!

- Fenomenalno sam otvorio sezonu, veselim se borbi koja slijedi - dodao je Zubčić.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pljeskao mu je i Natko Zrnčić-Dim.

- Fantastičan je! Odskijao je taktički, napadao, bila je to vrhunska vožnja. Nažalost, imao sam i ja šansu ući u drugu vožnju, vozio sam sa srcem, ali puknuo sam, zapeo na jednim vratima i vrijeme mi je procurilo kroz prste - kazao je Natko.

Dodajmo kako preostali hrvatski skijaši nisu izborili nastup u drugoj vožnji. Istok Rodeš i Kolega Elias zaostali su više od pet sekundi, a Matej Vidović je odustao.

Idem na tulum!

Pobjednik? Taj se znao već nakon prve minute utrke. Prvi se niz Sljeme spustio slalomski dominator Marcel Hirscher, nabio prednost pred ostatkom društva, te pobjedu u drugoj dionici osigurao jureći na rubovima ispred Nijemca Felixa Neureuthera i iznenađujućeg Norvežanina Sebastian-Fossa Solevaaga koji je završio na trećem mjestu.

Dostigao je time svog idola Ivicu Kostelića sa 15 slalomskih pobjeda (28. u karijeri), a kako znamo da je Ivica bio bolji od baš svih Austrijanaca koji su slalom skijali kroz povijest, upravo je Marcel Hirscher postao - najbolji tehničar skijaške nacije. Zanimljivo, oba skijaša koja je ostavio iza sebe, bila su na Sljemenu i čestitala mu. Benjamin Raich i Mario Matt, redom bivši kraljevi... Ali, sa hat-trickom, tri pobjede zaredom, on je apsolutni sljemenski pobjednik, tako pod Tornjem dominirala nije ni Marlies Schild.

- Ne vjerujem da sam tri puta pobijedio ovdje! Staza je bila sjajna, ledena, onakva kako vodim. Navijači se zabavljaju, a poslije je uvijek dobar tulum! - kazao je slavljenik, te najavio kako će provesti noć...

Slalom, Sljeme:

1. Marcel Hirscher (Austrija) 1:55.96

2. Felix Neureuther (Njemačka) +0.81

3. Sebastian-Foss Solevaag (Norveška) +1.04

4. Mattias Hargin (Švedska) +1.39

5. Aleksander Horošilov (Rusija) +1.46

6. Axel Baeck (Švedska) +1.59

7. Stefano Gross (Italija) +1.67

8. Fritz Dopfer (Njemačka) +1.68

9. Jean-Baptiste Grange (Francuska) +2.01

10. Daniel Yule (Švicarska) +2.24
...

15. Filip Zubčić (Hrvatska) +3.10
...

18. Ivica Kostelić (Hrvatska) +4.15

>>Dva mlada američka skijaša smrtno stradala u Austriji

>>Pogledajte kako je bilo na Snježnoj kraljici

Komentara 10

Avatar abakus
abakus
16:06 06.01.2015.

Godine i ozljede ipak su učinili svoje. Čuvaj zdravlje, Ivice, i hvala ti na svim uspjesima i radostima koje si donio Hrvatskoj.

BA
Balt
20:02 06.01.2015.

Zašto pišete "tek".... Pa čovjek još skija nakon svega što je prošao (g. Abakus napisa). Još nas predstavlja u svijetu s vrlo dobrim rezultatima pa tako i ovim na Sljemenu. Moje poštovanje...

BU
bura2
18:29 06.01.2015.

Bravo Zupcic . Bravo Legendo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije