Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indijanci i kauboji

U dvorištu mu društvo prave Mohikanci, Zagor i Chico

'12.07.2011., Donja Dubrava- Branko Lisjak cijelu je kucu pretvorio u Divlji zapad. Opcinjen je kaubojima, indijancima i Zagorom. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
09.08.2011.
u 20:49

- Kad smo se kao mali igrali kauboja i Indijanaca, ja sam uvijek želio biti Indijanac jer me fascinira njihova kultura, njihov način života i povezanost s prirodom - priča Branko

Znate li tko je Patrick Wilding? A Zagor Te-Nej? Duh sa sjekirom? Sve je to jedna osoba, popularni junak iz stripa koji ove godine proslavlja 50. rođendan. O Zagoru u Međimurju, a vjerojatno i šire, najviše zna soboslikar Branko Lisjak (37) iz Donje Dubrave, koji je slavnog čuvara Darkwooda izradio u prirodnoj veličini, i to od – drveta. I ne samo njega, nego i njegova vjernog pratitelja Chica Felipea Cayetana Lopeza Martineza y Gonzalesa.

- Njihove avanture pratim otkako sam naučio čitati. Od tada sam pročitao na tisuće stripova, a Zagor mi je najdraži. Počeo sam sa stripovima i nastavio sa knjigama o povijesti Sjeverne Amerike i Kanade, posebno o Indijancima. Kad smo se kao mali igrali kauboja i Indijanaca, ja sam uvijek želio biti Indijanac jer me fascinira njihova kultura, njihov način života i povezanost s prirodom - priča Branko koji je cijelo dvorište u Ulici Pavleka Miškine 22 pretvorio u svojevrsni muzej. Dočekat će vas kanu od brezine kore kojim upravlja neobičan trojac bez kormilara - Indijanac iz plemena Mohikanaca, bijeli vojnik u uniformi i “šumski trkač”, bijelac koji je prihvatio indijanski način života. Svi u prirodnim veličinama i također od drveta. Malo dalje je drvarnica, pa traperova brvnara s ogromnim drvenim grizlijem, a potom se pred vama pojavi tvrđava podignuta od šumskih balvana, visoku pet metara, kakva se može vidjeti samo u westernima! - Sve, i kipove i brvnare i tvrđavu napravio sam ja sam, nakon posla. Počelo je sa šatorima u djetinjstvu i nastavilo se s većim građevinama. Opčini ga je film “Posljednji Mohikanac”, nakon kojeg je počeo skupljati i knjige koje zauzimaju popriličan dio brvnare u kojoj zimi zna upaliti vatru i kaminu, sjesti u drveni stolac i čitati. Drvo nabavlja u šumama i pilanama, a za neki dobar dio, poput jelenskih rogova što strše u kolibama ili komada kože za pokriti krevet, zna otići i do zagrebačkog Jakuševca. Izradio je i repliku Indijanke koja čisti ribu, jelena, risa, orla... - Pitaju me često koliko to sve košta. Kažem im da na to ne potrošim više nego što prosječni pušač potroši na cigarete - kaže. Živi s majkom Ljubicom (58) koja podržava njegov hobi. Zapravo je to više od hobija. - Moj dio je posla je održavanje. Čistim, brišem prašinu... Meni sve to ne smeta, glavno da on uživa - kaže mama Ljubica. Brankova neostvarena želja je put u Kanadu i SAD, a volio bi i otvoriti muzej.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije