Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvodi u Zagorju

Neplaćeni računi za brak su pogubniji od preljuba

Razvodi
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
04.09.2014.
u 16:00

Stručnjaci kažu da parovi prije braka nisu rješavali životne probleme pa nakon nekog vremena shvate da imaju različite poglede na svijet

Četvrtina vjenčanih parova u Krapinsko - zagorskog županiji, prema posljednjim raspoloživim podacima, nakon nekog vremena shvati da imaju različite odnose prema važnim životnim stvarima i zatraže razvod. Godišnje se tako zatraži više od 600 razvoda, no stvarno se raziđe više parova. Naime, sve je više izvanbračnih zajednica, a raspadaju se i neke od njih.

Najviše u Zaboku

Kad govorimo o vjenčanima na državnoj razini, postotak razvoda je nešto viši, a najviše se razvode parovi koji su u braku između deset i 14 godina te oni koji su ‘prebacili’ srebrni pir, odnosno 25 godina braka. Prema podacima Državnog ureda za statistiku, od 145 razvedenih brakova u Krapinsko - zagorskoj županiji, ako se gledaju gradovi, najviše njih, 21, raspalo se u Zaboku, a 14 u Krapini. Među općinama prednjači Bedekovčina s 13 razvoda. To nije čudno jer je riječ o najvećim jedinicama lokalne samouprave, no zanimljivo je se da prema istoj statistici od tih 145 brakova ni jedan brak nije raspao u Loboru i Mihovljanu, a iza Bedekovčine s devet razvoda su Stubičke Toplice, u kojima su se najviše razvodili parovi s više od 20 godina bračnog staža. Razlozi raspadanja brakova prema sudskim presudama uglavnom su opisani kao neslaganje karaktera, naravi i zahlađenje odnosa. No, svaki je brak priča za sebe i ima svoje razloge.

Skrb za djecu

- U svakom slučaju preljubi nisu primarni uzroci razvoda brakova, a nema ni velikog povećanja broja razvoda, bar kad je o brakovima u kojima mi posredujemo riječ što znači da se na godinu razvedu dva do tri para više, no u porastu je broj predmeta vezanih uz skrb za djecu upravo zbog izvanbračnih zajednica - rečeno nam je u Centru za socijalnu skrb u Krapini. A ima tisuću razloga koji se navode kao stvarni uzroci razvoda.

- Nakon nekog vremena parovi utvrde različiti odnos u pogledima na svijet, obitelj, kućanskim poslovima, novcu, obliku brige za djecu. Utvrde i da su imali različita očekivanja jedno od drugog, pa se odjednom počnu svađati oko čuvanja djece, odnosu prema roditeljima, oko plaćanja računa i slično. To se događa jer prije braka nisu rješavali životne probleme, kažu nam stručnjaci psiholozi.

Komentara 4

MD
mara-danda
13:32 05.09.2014.

bit ce da je i metil iz cviceka u pitanju.........

LI
liliZG
12:29 05.09.2014.

nema više poštovanja, to je primarni problem, sve kreće od poštovanja, ostalo je nadogradnja.

DU
Deleted user
09:43 05.09.2014.

Ko ima više od 20 godina braka iza sebe razvodi se zbog toga što se obično muškarci prepuste alkoholu, žene nesretne zbog toga počmu zanemarivati obitelj i domaćinstvo i eto problema. Znam situaciju gdje muž od solidne plaće od oko 6000kn ženi daje 500kn a ostalo donira svome grlu i ugostiteljima. I svi takovi ga obožavaju i hvale kako je dobar čovjek, jedino je žena pred vratima psihijatrije, a djeca vuku svako na svoj kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije