Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐIMURJE

'Svaki put kad na čakovečko groblje dovezem pokojnika, šalju me na sud i moram platiti kaznu'

Groblje
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
25.05.2014.
u 18:25

- Imam moderno vozilo za prijevoz, a neke komunalne tvrtke imaju kombije u kojima prije podne voze kosilice, a poslije podne pokojnike - ogorčen je pogrebnik Dušan Rosić iz Mačkovca

- Dođe mi pošta. U jednoj kuverti je ček za porez na tvrtku, a u drugoj prekršajna kazna. Moj im je novac dobar, a ne daju mi raditi! Dvanaest godina se borim, gubim živce, a pomaka nema - ogorčen je Dušan Rosić, pogrebnik iz Mačkovca, sela koje spada pod Grad Čakovec. Najviše ga muči to što kao suvlasnik privatne tvrtke registrirane za pogrebne i prateće djelatnosti ne smije svojim pogrebnim vozilo kročiti na čakovečko  groblje, jer čim prođe ulazna vrata, automatski je u prekršaju.

Pravo na pogrebnu djelatnost tu ima samo gradska komunalna tvrtka Čakom. Privatnici nemaju pristup. Čak ni za prijevoz pokojnika. Problemi su, pojašnjava, počeli još prije 12 godina, kad je u komunalnu djelatnost osim kopanja grobnih jama i spuštanje pokojnika u jamu, odjednom uvršten i prijevoz pokojnika do groblja. - Takav je zakon država donijela da nas privatnike izbaci iz igre u gradovima koji imaju svoja komunalna poduzeća. Dobili su monopol na grobljima. Iako je zakon donijet za vrijeme vlasti HDZ-a, SDP ga nije mijenjao, iako su tada govorili da nije dobar. Grad Čakovec bi mogao raspisati koncesiju, ali ne želi jer novac ostaje Čakomu - tvrdi Rosić i iznosi jedan od, po njemu, primjera tržišne neravnopravnosti.

- Imam koncesiju u općini Vratišinec. Na groblje u Čakovec mogu dovesti samo pokojnika iz Čakovca koji je umro u Vratišincu. Takav je jedan slučaj na sto godina. S druge strane, Čakom meni na groblje u Vratišinec može dovesti svakoga tko umre u čakovečkoj bolnici! A takvih je puno - istiće Rosić i dodaje da prijevoz može obaviti samo koncesionar na području na kojem je pokojnik umro, ili na području u kojem će biti pokopan.

- Dođe mi obitelj pokojnika i žele da bude pokopan na groblju u Čakovcu. Morao bi ih odbiti, ali nisam skretničar i nisam otvorio tvrtku da mušterije šaljem drugima. Ponekad mi pukne film i prevezem. Za tjedan dana eto mi na vratima inspekcije. I odem lijepo na sud po kaznu jer sam samo želio raditi ono za što sam prije 26 godina otvorio tvrtku - kaže Rosić. Kazne su od 5000 kuna na više. Jednu je platio jer je na čakovečko groblje dovezao pokojnicu preminulu u Austriji. - Da ju je dovezao Austrijanac, zahvalili bi mu, a mene su prijavili - dodaje. Prošao je cijelu Europu.

- Kriterij je vani broj stanovnika. Nema otvaranja novih tvrtki ako nema potrebe. U Međimurju imamo 16 prijevoznika, no ja imam najveće probleme jer sam na području Grada Čakovca. U Zagrebu daju koncesiju svima - kaže Rosić. Ne krivi Čakom, nego Grad koji bi trebao pogrebničke usluge dati na natječaj, pa tko ponudi bolju cijenu i uvjete. - Imam moderno vozilo za prijevoz, a neke komunalne tvrtke imaju kombije u kojima prije podne voze kosilice, a poslije podne pokojnike. Obitelj nema pravo na izbor - ogorčen je Rosić. Zamjenik gradonačelnika Mario Medved kaže da Grad nema u planu mijenjati postjeće stanje. - Imamo gradsku tvrtku koja dobro obavlja te poslove i zasad nisu u planu promjene - kaže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije