Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODMORSKI GUSARSKI TURIZAM

Olupine brodova pljačkaju godinama pred našim očima

12.06.2009.
u 18:30

Uza sve kopnene atrakcije Istra turistima nudi i svoje podmorje. Godišnje Istru zbog ronjenja posjeti približno 40.000 gostiju, najčešće Talijani i Nijemci. Istarsko podmorje posjećuju organizirano uz usluge 40-ak ronilačkih centara i 10-ak ronilačkih klubova. Individualnih je ronilaca malo jer dozvola nije jeftina, stoji 2400 kuna.

Dvije tisuće urona
U pulskoj Lučkoj kapetaniji kažu da su prošle godine izdali samo 10-ak dozvola strancima za ronjenje. “Josefina”, “Varese”, “Hans Schmidt “ ili “John Gilmore“, samo su neka atraktivna imena koja ronioce, dobronamjerne, ali i one druge, mame da posjete 20-ak do 50-ak metara duboko istarsko podmorje.

Imena su to nekih od potopljenih brodova uglavnom 1915. godine. Najpoznatiji je hrvatski Titanic “Baron Gautsch“, austrougraski putnički brod koji je havariju imao 1914. godine. I danas u vodama ispred Rovinja godišnje mami turiste toliko da se zbog njega bilježi više od 2000 urona.

Taj je brod naša najpoznatija olupina i zaštićeni spomenik kulture, ali i primjer naše nebrige o kulturnom blagu podmorja. Marijan Orlić,već 30 godina skrbi o brodskim olupinama i našem podvodnom blagu kao voditelj Odjela pomorske arheologije u Ministarstvu kulture. Bio je na “ Baronu Gautschu “ 1973., kada je javnosti otkriveno da je olupina ispred Rovinja.

Samo kostur
- Brod je te godine bio krcat materijalom, a danas je ondje samo kostur, 95 posto sadržaja broda je opljačkano. U doba kada je lociran, prije 36 godina, na brodu su bili vrijedni predmeti vezani za brodski inventar, ali i predmeti poginulih putnika, okovani drveni kovčezi i ostale stvari.

Kako je brod evakuirao imućnije ljude iz Boke Kotorske, pretpostavlja se da je bilo i zlata, srebra i nakita. Međutim, ništa nije pronađeno, čak ni brodski sef. Ploču s imenom broda pronašli su u jednoj privatnoj zbirci. Kada je brod pronađen, konzervatori nisu htjeli ni čuti da je to kulturno dobro pa je “ B. Gautsch” jednostavno gotovo 30 godina prepušten pljačkašima podmorskih riznica.

Dobra je novost da ronioci mogu u podmorje u sklopu ronilačkih centara, ali da ronilački klubovi ne podliježu zakonu koji regulira to područje. A crno tržište vapi za ”zabranjenim suvenirima “. Krade se jednostavno, najelegantnije je preko granice komadić blaga odnijeti jahtom. Nužno je pratiti stanje lokaliteta i patrolirati, za što su potrebne ekipe u suradnji s Lučkom kapetanijom, policijom i arheologom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije