Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUTOCESTA Devet obitelji iz Odre protivi se gradnji rotora pod svojim prozorima

Sisak: Autocesta će ih odvojiti od polja i zatvoriti u geto

04.11.2008.
u 16:50

SISAK - Nas devet obitelji protiv smo gradnje rotora na spoju sadašnje ceste prema Starom Pračnu i buduće brze prometnice koja će povezivati čvorište autoceste Sisak - Zagreb u Jazveniku sa Zagrebačkom cestom. Brza cesta i sadašnja cesta kroz Odru zatvorit će nas i naše kuće u svojevrsni geto.

U javnosti se govorilo kako će prilaznica gradu, od čvorišta, prolaziti nadvožnjakom. Sada se ispostavilo kako će na mjestu križanja ići u istoj razini kružnim tokom, koji će se graditi dijelom i na našem zemljištu. Međutim, nas, vlasnike kuća preko čijih će bašća i ispod čijih će prozora ići brza prometnica, nitko ništa niti je pitao niti s nama kontaktirao u vezi s tim - kazuje Zvonko Zebić, jedan od devet vlasnika zemljišta i kuće na području između ceste kroz Odru i kanala.

Potpisali i peticiju
Zebić ističe kako govori uime svih. Prosvjedni dopis poslao je na više adresa, od Hrvatskih autocesta i mjerodavnih ministarstava do gradskih i županijskih institucija.

- Potpisali smo i peticiju, u kojoj smo napisali kako je neprihvatljivo da nas se stisne na još manji prostor nego što ga imamo sada - neke će stisnuti na desetak metara - ali odgovara od mjerodavnih zasad nema. Naprotiv, dolaze radnici koji označuju trasu i sudeći prema onome na koji način rade, Hrvatske autoceste ne odustaju od gradnje rotora - kazuje Zebić.

Pritom ističe kako potpisnici peticije nisu protiv autoceste, dapače, pozdravljaju tu investiciju, koja ima životno značenje za Sisak i taj dio Sisačko-moslavačke županije, ali traže da se na križanju ne gradi rotor, nego da se iznad ceste za Staro Pračno, kanala i rijeke Odre sagradi nadvožnjak, odnosno most.

Angažirali odvjetnika
Vlasnici kuća za to imaju argumente. Ističu kako je sadašnja cesta kroz Odru, koja prolazi uz pročelja njihovih kuća, među najopterećenijima u središnjoj Hrvatskoj, a kada prođe brza cesta preko njihovih okućnica, bit će stisnuti i izloženi danonoćnoj buci prometa.

Budući da se ne mogu sami boriti i da ih ignoriraju Hrvatske autoceste, Zabić i drugi vlasnici kuća blizu trase angažirali su odvjetnika, koji je zatražio od Hrvatskih autocesta da mještane upoznaju s bitnim činjenicama vezanim uz prolazak ceste preko njihova zemljišta i uz njihove okućnice jer na to imaju zakonsko, moralno i svako drugo pravo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?