Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Sindikalni lavovi na lovorikama!?

25.04.2008.
u 18:29

Tradicionalna prvosvibanjska radnička povorka i grah s kobasicama uz cjelodnevno druženje i pjesmu u maksimirskom perivoju ove će godine izostati! Nevjerojatno, ali istinito: sindikati su se odrekli proslave Međunarodnog praznika rada, koji je prvi put u Hrvatskoj upravo u Maksimiru obilježen još 1890. godine. Od 1990. godine današnji sindikati su ga redovito upražnjavali žestokim govorima s bine i isto tako žestokim izviždavanjem političara koji su obećavali svoje.

Obrazlažući svoju odluku, sindikalni čelnici kažu da su sindikati 12. travnja na velikim radničkim demonstracijama sa središnjeg zagrebačkog trga poslali sve svoje poruke i zahtjeve nezadovoljnog radništva prema vlastima, pa nema potrebe da to isto ponavljaju s maksimirske pozornice. Kažu i da ne ide "red prosvjeda, red proslave". Dakle, ne dolazi u obzir da itko od radničkih lidera u četvrtak zagrmi s pozornice jer je grmio ni tri tjedna prije, a ne bi bilo u redu ni da se razdragano druže uz razglas u delikatnom socijalnom trenutku. Tako su se složili da ničim neće podsjećati na dan otprije 122 godine kada je u sukobu s čikaškom policijom dvjestotinjak radnika poginulo, a osmero osuđeno na smrt, jer su tražili osamsatno radno vrijeme.

Čudno je to, 1. svibnja, a sindikata niotkuda. Bit će da su se uljuljali u slavu proteklog prosvjeda, čija je masovnost i njih same iznenadila, a nepodijeljena priznanja medija i kritičara na račun zaista fantastične organizacije i vođenja cijele akcije dala im krila. Pa zar nakon tako velikog uspjeha nisu zaslužili odmor?! Zato je, bit će, i uzmanjkalo elana za novu organizaciju okupljanja svekolikog radništva. Ovog će 1. svibnja zaslužni sindikalni lavovi apstinirati u zasluženom miru.

No zato će kratki zabavni program na tradicionalnoj lokaciji upriličiti uprava grada Zagreba. Sveprisutni gradonačelnik uskočit će i ovaj put i priuštiti nostalgičnima grah s kobasicama i malo glazbe. Trudbenici, u slast!

Želite prijaviti greške?