Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodna autorska kreativna konferencija

Zvjezdani kreativci na 5. izdanju MAKK konferencije

Zvjezdani kreativci na 5. izdanju MAKK konferencije
Foto: Promo
1/3
17.11.2017.
u 15:47

Kao glazbeni gosti konferencije, nastupit će instrumentalni duo Bow Vs Plectrum iza kojih su već veliki nastupi po SAD-u i Kini. Filip Novosel i Tihomir Hojsak će, uz vlastitu skladbu, predstaviti i posebnu suradnju s Gibonnijem!

Peto izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK održat će se 23. i 24 studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. U organizaciji službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo HDAP-ALAI, jubilarni MAKK i ove godine u fokus stavlja kreativce i njihov proizvod, s naglaskom na obrazovanje u kreativnosti i kreativnost u obrazovanju.

Prvi dan MAKK-a obilježit će gostovanje Zlatana Stipišića Gibonnija i priča o pjesmama koje je napisao za druge izvođače, o „versima, notama i šarenim perlama“ koje su njegovim kolegama obilježile karijere učinivši našu svakodnevicu ljepšom. U razgovoru s glazbenim kritičarem Večernjeg lista, Hrvojem Horvatom, Gibonni će otkriti inspiraciju iza nekih od svojih najpoznatijih pjesama. Kakav je osjećaj “rastajati” se od svojih pjesama, koliko je autorski rukopis podložan promjenama i koji su praktični savjeti za glazbene autore i kreativce, doznajemo u ekskluzivnom razgovoru samo na MAKK konferenciji, u organizaciji službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja!

Kao glazbeni gosti konferencije, nastupit će instrumentalni duo Bow Vs Plectrum iza kojih su već veliki nastupi po SAD-u i Kini. Filip Novosel i Tihomir Hojsak će, uz vlastitu skladbu, predstaviti i posebnu suradnju s Gibonnijem!

O četiri desetljeća u rock and rollu pričat će Husein Hasanefendić Hus, autor pjesama Parnog Valjka koje su mu osigurale mjesto u „dvorani slavnih“ hrvatske glazbe i popularne kulture. Tijekom proteklih 40 godina Hus je iz prve ruke i na vlastitoj koži pratio evoluciju glazbene industrije, od LP-ja i singlica do streaming servisa i YouTubea, od malih klubova do velikih arena, od skupih studija do jeftinih prijenosnih računala za snimanje glazbe koja mijenjaju pravila igre.

Na MAKK-u će, između ostalog, pričati o svojim pogledima na autorstvo, glazbeni biznis nekad i sad, budućnosti Parnog Valjka te autorskoj glazbi malih zemalja na digitalnoj europskoj vjetrometini.

Ove godine MAKK će posjetiti i dvoje sudionika izrazito važnih za budućnost domaćih kulturnih i kreativnih industrija – ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar financija Zdravko Marić predstavit će programe i strategije za daljnji razvoj hrvatskih kreativaca.

Vezu kreativnosti i obrazovanja objasnit će Boris Jokić u predavanju „Od Ramonesa do Rozge: Remix“, a Nenad Bakić održat će prezentaciju „STEM revolucija i kreativci budućnosti: stvaranje kulture uspjeha“. Nakon njihovih izlaganja, panel diskusija pod nazivom „Kreativnost u obrazovanju“, uz Jokića i Bakića, ugostit će i Sandru Frančišković, ravnateljicu Festivala dječjeg glazbenog stvaralaštva, Aleksandra Battistu Ilića, dekana Akademije likovnih umjetnosti te predstavnike ministarstava kulture i znanosti.

Prvi dan nadolazećeg MAKK-a zaključit će panel diskusija pod nazivom „Ruž na mikrofonu: ženski tragovi u glazbi“ koja će ugostiti uspješne domaće autorice i glazbenice. Mia DimšićMeri JamanArjana KunštekInes Prajo i Antonija Šola otkrit će kako je ženama u hrvatskoj glazbenoj industriji 2017. te kako danas glazbenice „postaju i opstaju“ u odnosu na svoje muške kolege.

Žensko pismo je, hvala na pitanju, dobro, no je li glazbena industrija „muška igra“ i koliko se u Hrvatskoj može javno govoriti o mobbingu među glazbenicima? U kojim je slučajevima glazbenicama lakše nego glazbenicima te na koji način rušiti staklene stropove u glazbenom poslovanju?

Odgovore na postavljena pitanja, ali nova neodgovorena pitanja, uz spomenute sudionice, otvorit će moderatori panela: Aljoša Šerić, autor Pavela, i Milan Majerović-Stilinović, voditelj komunikacija HDS ZAMP-a i urednik programa konferencije.

Da ponekad i Superman i James Bond trebaju zaštitu, na ovogodišnjem će MAKK-u potvrditi Relja Rajković i Luka Kušpilić čiji je rad „Autorskopravna zaštita fiktivnih likova ili: kada je i superjunacima potrebna zaštita“ nagradio Državni zavod za intelektualno vlasništvo povodom svoje 25. obljetnice. Njihova prezentacija bavit će se zaštitom fiktivnih likova, nositelja filmskih, književnih i drugih umjetničkih ostvarenja omiljenih u popularnoj kulturi 20. i 21. stoljeća.

Drugi dan konferencije, 24. studenog, posvećen je temama iz područja intelektualnog vlasništva i zaštite autorskih prava, uz sudjelovanje eminentnih stručnjaka kao što su Romana Matanovac VučkovićKristina Delfin KanceljakMirjana JurišićIza Razija MeševićIgor GlihaTihomir KatulićPavle Fellner i Marko Jurić.

Više o MAKK-u, kompletan raspored konferencije i detalje o prijavi pronađite na www.makk.hr

Vidimo se u Muzeju suvremene umjetnosti, 23. i 24. studenog na 5. MAKK-u!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije