Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fenomen

Želite posjedovati Porina ili Kviska? Evo za koliko ih možete kupiti!

ivica propadalo
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
08.03.2014.
u 12:45

Kolekcionari na aukcijama daju milijune za kipiće Oscara, a skupljanje tuđih nagrada u Hrvatskoj tek je u povojima. Prodaju se tek stakleni Porin za 12000 i drveni Kvisko za 3300 kn

Usprkos ugovoru koji svaki dobitnik Oscara sukladno zakonu donesenom 1950. potpisuje, a kojim mu se zabranjuje prodaja kipića jer na pravo njegova prvokupa za jedan dolar ima Akademija, na američkom tržištu umjetninama svake godine nađe se i koji Oscar. Do sada ih je prodano oko 200. Posjedovanju jednog nije odolio ni Michael Jackson. Za devet milijuna kuna 1999. godine kupio je Oscara kojim je 1939. kao najbolji film nagrađen “Prohujalo s vihorom”. Iluzionist David Copperfield za milijun i pol kuna postao je vlasnik redateljskog Oscara “Casablance” iz 1943...No, pravi kolekcionari, među kojima je kapitalac jedan Švicarac koji ih ima 15, ostaju anonimni.

Razloge želje za posjedovanjem tuđeg priznanja treba tražiti u onome ‘nemaju svojih životnih uspjeha pa se kite tuđima’. Ljudi skupljaju svašta. Zašto bi Oscari, Arene ili ordeni bili nešto drugo u odnosu na druge osobne stvari slavnih – objašnjava psihologinja Dubravka Miljković razloge fenomena. U Hrvatskoj pak nema zakona koji zabranjuje dobitnicima prodaju osvojenih nagrada, no nema ni prave pomame za njihovim posjedovanjem.

Osim Milene Dravić, kojoj je prva osvojena Zlatna arena za film “Prekobrojna” iz 1962. ukradena 1972. pri provali u stan kada je protiv volje ostala bez nje, nitko drugi svoju nije svojevoljno pokušao prodati. Ta ukradena nikada se nije pojavila na tržištu, ali jedan Porin ovih dana jest. Oglas za diskografsku statuu na jednom prodajnom portalu pogledan je više od 3700 puta, što potvrđuje da interes za njega postoji, a usprkos cijeni od 12.000 kuna, zainteresirani prodavača zovu.

– Riječ je o tvorničkom prototipu po kojem su napravljeni ostali Porini. U tvornici je trebao biti uništen, ali nije i slučajno je došao do mene – kaže njegov trenutačni vlasnik.

Autor statue Ivica Propadalo čuo je za ovaj slučaj i na sve kaže:

– Pravi prototip je od gipsa, a prema njemu je izrađen metalni odljev uz pomoć kojeg se u tvornici Rogaška proizvode ostali. Statua koja se prodaje očito je trebala biti uništena, no nije, ali ne zato što je prototip, već zato što ima neku grešku. A ponuđena cijena je abnormalna i barem četiri puta veća no što kip zaista vrijedi. Nikša Bratoš ima 37 Porina, no ne pada mu na pamet da ih prodaje. Za deset godina možda to i kod nas postane popularno.

Osim Porina, na tržištu je i Kvisko. Prije sedam godina Kvisko Roberta Pauletića prodan je za 115.000 kn u humanitarne svrhe. Za identičnu originalnu statuu Miroslava Šuteja aktualni prodavač traži 3300 kn.

– Dobio sam ga od prijatelja. Imao sam dva, a prvog sam prije šest mjeseci prodao u Umag. Osim mojeg, još se jedan Kvisko prodaje na eBayju za 5000 kuna – priča prodavatelj.

>>Nova statua Porina napravljena je od crnoga kristala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije