Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Showbiz Zvijezde

Zbog ukradenih glasova neću predati svoju kandidaturu za predsjednicu

Iako su mi bili ponuđeni neki glasovi "na otkup" u zadnjim satima, moram reći da to nismo htjeli prihvatiti ni ja ni "Zelena lista" jer se nismo htjeli baviti kriminalnim radnjama - napisala je Vuica u svom priopćenju.
16. studenoga 2009. u 20:02 13 komentara 312 prikaza
alka vuica
Foto: Željko Hladika/Pixsell

U priopćenju za Večernji list glazbenica Alka Vuica objavila je kako zbog nedovoljnog broja sakupljenih potpisa potpore, od kojih joj je 835 glasova ukradeno, neće predati svoju kandidaturu za predsjednicu Republike Hrvatske za koju rok ističe danas u ponoć. Iako je broj glasova koje su prikupili njezini prijatelji i dobrovoljni aktivisti "Zelene liste", piše Alka, prešao brojku od osam tisuća, to nije bilo dovoljno da preda svoju kandidaturu izbornom povjerenstvu RH.

U nastavku donosimo Alkino pismo redakciji Večernjeg lista:

"Zahvaljujem svim ljudima koji su mi dali svoj potpis potpore jer su ti svi glasovi, glasovi srca, dakle dani su bez ikakve naknade i bilo kakvog iznuđivanja i za mene vrijede više nego da sam ih sakupila u stotinama tisuća na neke druge načine. Iako su mi bili ponuđeni neki glasovi 'na otkup" u zadnjim satima, moram reći da to nismo htjeli prihvatiti ni ja ni 'Zelena lista' jer se nismo htjeli baviti kriminalnim radnjama.

Moram tako i upozoriti da mi je ukradeno 835 glasova koje su u Trogiru sakupili moji prijatelji u konobi Korniza gdje su se dvoje ljudi, muškarac i žena predstavili kao moji povjerenici, a sin vlasnika im je benevolentno predao moje liste bez provjere, ne sumnjajući da su takve radnje moguće. Isto tako mi je u Zadru oteto 650 glasova sakupljenih dobrovoljnom akcijom moje prijateljice Valentine Kučić koje su nakon njezine prometne nesreće ostavljeni da se predaju našoj aktivistici 'Zelene liste' u Zadru. Rečeno nam je da su ti glasovi prodani za novac nekom drugom kandidatu. Sve ovo govorim da bi javnost saznala o kakvim se sve makinacijama radi jer sam potpuno šokirana takvim radnjama.

Moje iskustvo u ovoj kampanji je veliko i sa žaljenjem zaključujem da sam došla do zaključka da narod kao većina ne bira ni svoje predstavnike ni svoje predsjednike, jer oni koji imaju moć, novac, organizaciju i logistiku istog, suvereno vladaju nad onima koji to nemaju. Demokracija je privid vladavine naroda jer organizirane grupacije moći manipuliraju većinom svojim utjecajem i novcem.

Nikada neću zaboraviti duh zajedništva devedesetih kada smo disali kao jedno braneći našu domovinu. Voljela bih da smo ostali svi na tom putu, čuvajući svoje bez pretenzija na tuđe, pamteći sve žrtve koje su pale i odajući im najveću počast time da sačuvamo ono za što su oni život dali. Danas sa žaljenjem zaključujem da mi je teško jer gledam svoj narod kako se prepušta i ne čini ništa promatrajući vlastitu propast."

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati