Naslovnica Showbiz Estrada

Zar je prošlo toliko? Četvrt stoljeća od pobjede Rive na Eurosongu

Grupa Riva s pjesmom "Rock me baby", za koju je glazbu napisao Rajko Dujmić, a tekst Stevo Cvikić, dovela je Eurosong u Zagreb, koji se održao 5. svibnja u dvorani Vatroslav Lisinski
06. svibnja 2014. u 11:07 4 komentara 4078 prikaza
emilija kokić
Foto: Youtube (screenshot)
Pogledajte galeriju 1/2

Prije točno 25 godina, na današnji dan 6. svibnja 1989., grupa Riva s pjesmom "Rock me baby" pobjedila na Eurosongu koji se te godine održavao u švicarskoj Lausanni. Bila je to i jedina pobjeda Jugoslavije na natjecanju za pjesmu Eurosonga.

Pjesma, za koju je glazbu napisao Rajko Dujmić, a tekst Stevo Cvikić, dovela je Eurosong u Zagreb, koji se održao 5. svibnja 1990. u dvorani Vatroslav Lisinski.

"Rock me baby" postala je veliki hit, postavši popularna čak i u Japanu. Dok neki 1989. godinu pamte po padu Berlinskog zida i velikim političkim promjenama, pobjeda Rive i dolazak Eurosonga u Zagreb, događaj je kojima se mnogima urezao u pamćenje.

Danas započinje i 59. Eurosong po redu, koji se ove godine održava u danskom Kopenhagenu, gdje će nastupiti 36 zemalja. Hrvatska je od ovogodišnjeg natjecanja odustala zbog nedostatka financija, a nema ni Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke i Cipra.

>>Uskočite u vremepolov - Kako je Tajči zvučala 5. svibnja 1990.

Kviz
KVIZ
Testiraj svoje znanje: Otkrij jesi li pravi jezikoslovac?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Ron Burgundy
  Ron Burgundy:

  Bila je to jako dobra pjesma, bravo Rajko. Usput, nije HTV ove godine odustao zbog nedostatka financija, nego nedostatka ideja...

 • HajdukziviVjecno:

  Koga briga za šlager sranja? Ja slušam Rock

 • govori:

  Upravo ta pobjeda Rive je bila dokaz, kako je jadan nivo pjesama na Eurosongu, koji je smiješni cirkus. Riva nakon toga nije uspjela se probiti u vrh tadašnje hrvatske i jugoslavenske scene i brzo je nestala sa scene Riva je ... prikaži još!je bila potopuno nepoznata, pjesmuljak im je bio prosečan, ali dovoljno je da ubaciš par engleskih riječi "rock me baby" (što inače u engleskom žargonu znači otprilike - ajmo se seksati) i eto ti odmah uspjeha. Dujmić je napravio daleko boljih pjesama. Ona od Fosila "Ja sam za ples", koja je 2 godine ranije osvojila 4. mjesto bila je bolja od ove Rivine, a da ne govorimo o velikm hitovima Fosila, od kojih je svaki jedno 10 puta bolji od ovog pjesmuljka Rive. Ali to je bilo tako, tad. Nekoliko prdonja u žiriju je ocjenjivalo pjesme i donosilo odluke o pobjedniku. Tako su 1987. po drugi put dali pobjedu Johnnyju Loganu za dosadnu baladu "Hold me now", iako je tada talijanska pjesma "Gente di mare", u izvedbi tada dvije velike talijanske zvijezde, Umberta Tozzija i Rafa, bila daleko najbolja i zaslužila pobjedu. ali na kraju su bili samo treći. ali u ti vrijeme 1989., ajde barem je još bilo interesantno, jer je svaka držva moral pjevato na vlastitim jeziku. Danas pjevaju gotovo sv na engleskom i danas je sve to užasno jednolično. U gotovo 60 godina povijesti Eurosonga i na tisuće i tisuće pjesama, mogu se na prste nabrojati pjesme koje su postali hitovi. A jedini koji su od Eurosonga postali zvijezde, bila je ABBA.